Yliopisto rajoittaa tulostamista

T:Teksti:

Tulostamiseen Helsingin yliopiston atk-asemilla on luvassa kiintiöt tänä keväänä. Kaavailujen mukaan opiskelija saisi tulostaa yliopiston koneilla noin 500 sivua lukukaudessa. Myös tulostusmaksujaharkitaan.
    ”Lähinnä haluamme suurimmat tulostajat kuriin. Atk-asemilla on muutamia kymmeniä ihmisiä, jotka tulostavat yli tuhat sivua kuussa”, atk-osaston keskustan kampusyksikön päällikkö Teo Kirkinen kertoo.
    Muut yliopistot käyttävät vastaavia kiintiöitä. Helsingin yliopiston atk-asemilla testataan ohjelmistoa, jolla seurataan tulostamista. Kiintiöiden käyttöönotto riippuu testauksesta.
    ”Jos ohjelmat eivät toimi, tulostuksesta tulee vain nykyistä hankalampaa. Kiintiöinti voi merkitä myös liian monimutkaista hallinnointia”, Kirkinen sanoo.
    Tulostusmaksut tulevat käyttöön aikaisintaan loppuvuodesta.
    ”Haluaisimme siirtyä käyttämään Yliopistopainon sarjakopiokoneita. Se tarkoittaisi kopiokorttien käyttöä. Jos sopivat koneet löytyvät, pitää pohtia kuka tulostuksen maksaa.”
    Suuriin tulostuslaitteisiin siirtyminen toisi säästöjä. Tekninen puoli selviää kesään mennessä. Sen jälkeen asia käsiteltäneen yliopiston tietohallinnossa ja konsistorissa.
    Myös tiedekunnat haluavat maksullista tulostusta. ”Toisaalta todettiin, että verkko-opetus lisää tulostustarvetta”, Kirkinen kertoo tiedekuntien kanssa käydyistä keskusteluista. ”Kysymys kuuluu, maksaako tulostuksen atk-osasto, laitokset vai opiskelija”, hän kiteyttää.
    Opiskelijoiden käyttämien atk-keskusten ohella tulostusta yritetään järkeistää yliopiston hallinnossa.
    ”Hallintovirastossakin pitää tiukentaa linjaa. Monella on omia pieniä tulostimia. Kustannus- ja ympäristösyistä pitäisi suosia isoja, verkossa olevia kirjoittimia”, Kirkinen sanoo.
    Opiskelijat eivät vastusta kiintiöitä, mutta maksullisuudelle he sanovat ei. ”Lähtökohta on se, että opiskelun tulee olla ilmaista”, sanoo hallituksen koulutuspoliittinen vastaava Ari Lukkarinen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnasta.
    Hyy:n mielestä turhan tulostuksen vähentäminen on hyvä asia, kunhan opiskelijan kiintiö on riittävän suuri.

Heikki Valkama
Kuva Tajna Wesolowski