Joensuusta Kosmokseen

T:Teksti:

Eräänä kesäisenä iltana kuvataiteilija Sami Parkkinen istuskeli Kuukuun terassilla pohtimassa elämänsä seuraavia askeleita. Yhtäkkiä vastapäätä sijaitseva tyhjä liiketila alkoi näyttää aivan gallerialta.
Puolta vuotta myöhemmin, helmikuun alussa samaisessa kiinteistössä avasi ovensa olohuonegalleria Volga, jonka punaisten samettiverhojen taakse on piilotettu taiteilijan kodinomainen työhuone.
Parkkinen istuu viininpunaisella, kirpputorilta löytyneellä nahkanojatuolilla ja puhelee rauhallisesti pohdiskellen sointuvalla karjalan murteella. Hän halusi Volgasta kodikkaan ja persoonallisen.
”Vierastan fiinejä gallerioita, joissa on vain valkoiset seinät.”
Kodikas Volga tosiaan on. Suuressa valokuvavedoksessa poika hymyilee nahkainen lentäjänlakki päässään. Seinänlevyinen ikkuna aukeaa suoraan Museokadun idylliin.
Ajatus olohuonegalleriasta tarttui Pariisin Montmartresta, missä kissa ja koira istuskelivat näyteikkunassa ja houkuttelivat Parkkisen astumaan sisään. Karvaisen kaksikon emäntä osoittautui mukavaksi galleristirouvaksi, jonka kanssa rupatellessa vierähti useampi tunti.
Omaan galleriaansa Parkkinen odottaa keskusteluseuraksi ainakin töölöläismummoja.

Volgan ensimmäinen näyttely on Parkkisen oma ja kantaa nimeä Kosmos. Se on valokuva- ja esinekokonaisuus, joka avaa kokonaisen vuoden kestävän pohjoiskarjalaisten taiteilijoiden näyttelyjen sarjan. Parkkinen itse on kotoisin Joensuusta.
Vaikka nyt tuodaan taidetta maakunnasta pääkaupunkiin, suunta voisi olla Parkkisen mielestä myös päinvastainen.
”Kerran eräs kuvataiteilija sanoi minulle, että näyttelyjä ei sitten kannata pitää Helsingin ulkopuolella. Itse en usko siihen. Kyllä näyttely kannattaa järjestää vaikka Ivalossa.”
Kosmoksen lähtökohta on lapsuuden unelmissa ja kuvitelmissa ajalta ennen kuin koteihin ostettiin videoita ja videopelejä.
Juri Gagarin oli Sami Parkkisen lapsuuden sankari – jo siksi, että kosmonautit olivat aina asteen jännittävämpiä kuin jenkkihymyiset kollegansa.
Näyttelyssä nähdään paljon Venäjää. Moskovan ja Pietarin lisäksi taiteilija on tutustunut Petroskoihin, missä hän valokuvasi suomenkielisissä Karjalan Sanomissa ja pääsi petroskoilaisen rokkibändin keikkabussin matkaan.
Valokuvien lisäksi esillä on nostalgisia esineitä. Ikkunalaudalla röhnöttää 60-lukulainen pölynimuri, jolla voi puhallussuuntaa vaihtamalla tarvittaessa myös maalata.

Mutta miksi gallerian nimi on juuri Volga?
”Volga on venäläinen luksusauto, mutta ei liian hieno. Sen takapenkillä on sopivan letkeä tunnelma.”

Kuka?

Sami Parkkinen, 35
Asuu Töölössä.
Yöpöydällä: Viktor Pelevinin Viides maailmanvalta.
Vuonna 2019: ”Toivon, että ihmisillä on nykyistä enemmän aikaa lähimmäisilleen. Meidän pitäisi lopettaa kilpajuoksu, joka ajaa turhan kulutuksen kautta tuhon partaalle. Haluaisin olla hyvä mies rakkaalleni ja isä lapsilleni.”

Reetta Haarajoki
Kuva Tuomas Karppinen

Sami Parkkinen: Kosmos, Galleria Volgassa 28. helmikuuta asti.