Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Ylva lomauttaa jopa 130 ihmistä. Lomautukset johtuvat koronaviruksesta, jonka takia Unicafe-ravintoloiden myynti on romahtanut 90 prosenttia, Ylvan liiketoimintajohtaja Leena Pihlajamäki sanoo.
”Meihin korona on iskenyt erityisen kovaa, koska yliopistot ovat kiinni ja opiskelijat passitettu kotiin.”
Vielä tänään Ylva piti auki seitsemää ravintolaa ja ensi viikon alussa auki on luvattu pitää kuutta ravintolaa. Lounastajamäärät ovat kuitenkin niin pieniä, että ”joudumme sulkemaan lisää paikkoja”, Pihlajamäki sanoo.
Kaivopihan Unicafe ja Töölön YTHS:n yhteydessä toimiva Serpens ovat ainoat ravintolat, jotka jäävät ensi viikon alun jälkeen toistaiseksi auki. Pihlajamäen mukaan Ylva on asettanut Kaivopihan ravintolan aukipitämisen rajaksi 300 lounastajaa päivässä.
”Se voi tuntua paljolta mutta on murto-osa tavallisesta noin 2000 lounastajasta päivässä.”
300 lounastajaa päivässä ei sekään riitä kattamaan kiinteitä kuluja, vaan lähinnä palkat ja raaka-aineet, Pihlajamäki sanoo.
”Olemme kuitenkin Hyyn omistama ja hyvin vahvasti arvopohjainen lafka, ja tavoitteena on tarjota opiskelijoille opiskelijahintaista ruokaa niin pitkään kuin mahdollista.”
Koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilassa Kela on antanut luvan myydä opiskelijahintaisia annoksia mukaan. Opiskelija saa siis Kaivopihalta lounaan mukaan hintaan 2,60 euroa. Muille lounas maksaa 6,80 euroa.
Pihlajamäen mukaan Ylva tekee takeaway-annosten lisäksi kaikkensa, jotta ravintolassa olisi mahdollisimman hygieenistä ja turvallista ruokailla.
Kaikissa Unicafe-ravintoloissa on normaalioloissa käynyt päivittäin yhteensä noin 10 000 lounastajaa. Kun nyt puhutaan tavoitteesta pitää edes 300–400 lounastajaa, ”niin ei tässä kovin paljoa henkilöstöäkään pystytä pitämään”, Pihlajamäki sanoo.
”Meiltä on lähtenyt liiketoiminta alta eli mitään muuta vaihtoehtoa ei valitettavasti ole kuin hyvin laajamittaiset lomautukset. Massiiviset tappiot tulevat lomautuksista huolimatta, niin nopeasti emme pysty reagoimaan etteikö romahdus iskisi jo.”
Pihlajamäki korostaa Ylvan vastuullisuutta. Se aikoo tehdä kaikkensa, jotta poikkeustilasta selvittäisiin pelkillä lomautuksilla.
”Ne saattavat kestää useamman kuukauden, mutta toivomme todella, ettemme joudu ketään irtisanomaan.”
Ylvan sisällä on myös pohdittu lomautettaville henkilöstön jäsenille tarjottavaa ”käytännössä korotonta” henkilökuntalainaa.
”Sanon käytännössä koroton, koska jos se olisi koroton, verottaja voisi siihen puuttua. Lisäämme lainaan siis täysin nimellisen koron”, Pihlajamäki sanoo.
Toisin sanoen tavoitteena on, että Ylvan henkilöstö pystyisi tiukan paikan tullen nostamaan lomautusten aikana työnantajaltaan pientä lainaa, jonka takaisinmaksu alkaisi lomautusten jälkeen.
”Yritämme estää sen, ettei kukaan joutuisi turvautumaan pikavippeihin.”
Tällä tavalla Ylva pystyisi ehkä auttamaan niitä työntekijöitään, joihin lomautukset iskevät kaikkein kovimmin. Henkilöstölainan yksityiskohdat ovat vielä auki.
Pihlajamäki kannustaa vielä erikseen käyttämään niin Kaivopihan kuin muidenkin ravintoloiden palveluita, jos ei muuten niin takeawayna.
”Tässäkin kriisissä kaikkein tärkein ovat ihmiset ja terveys, emmekä halua kenenkään rikkovan karanteeniaan. Mutta ravintolayrityksiä tulee kaatumaan niin perhanasti ja monissa muissa lafkoissa puhutaan jo joukkoirtisanomisista, niin nyt kannattaa tukea ravintoloita, jos vain mahdollista. Terveys ensimmäisenä, mutta tiukkoja aikoja eletään.”
Helsingin yliopiston ylioppilaskunta omistaa myös Ylioppilaslehteä julkaisevan Ylioppilaslehden Kustannus Oy:n.