Suomessa korkeakoulutus on maksutonta, mutta väitteeseen liittyy yksi mutta. Tie yliopiston kilpailluimmille aloille käy pääsykokeen kautta – ja siihen valmistautuminen voi tulla kalliiksi.
Kahdeksan vuotta sitten Ylioppilaslehti uutisoi kaikkien oikeustieteelliseen vuonna 2004 päässeiden käyneen valmennuskurssin.
Kaikki suosituimmat valmennuskursseja tarjoavat yritykset eivät suostuneet antamaan tämän syksyn tilastoja. Mutta jo se kertoo paljon, että oikeustieteelliseen tänä syksynä päässeistä 218 ihmisestä 180 oli käynyt oikeustieteilijöiden opiskelijajärjestö Pykälän järjestämän kurssin. Viestinnän opinnot aloittaneesta 25 ihmisestä suurin osa tuli yliopistoon valmennuskurssin kautta.
Kurssin kautta viestinnän opiskelupaikan sai myös Mimmi Piikkilä, 22. Nyt hän on neljännen vuoden opiskelija, joka vetää valmennuskurssia itse. Mutta se on vähän erilainen kuin useimmat: ilmainen.
Ryhmä nimeltä Varjovalmennus järjestää tänä keväänä ensimmäistä kertaa maksuttomia kursseja. Varjovalmennuksen takana on vasemmistolaisten järjestöjen toimijoita.
Ajatus syntyi tuskastumisesta siihen, että ilman kurssia sisäänpääsy halutuimmille aloille, kuten juuri oikeustieteelliseen tai viestintään, tuntuu olevan mahdotonta.
”Suomalainen koulutus ei ole aidosti maksutonta, jos tällä tavalla pystyy ostamaan itsensä sisään”, Piikkilä sanoo.
Valmennuskurssien hinnat vaihtelevat Helsingissä kolmesta sadasta eurosta reiluun kuuteen tonniin.
Varjovalmennus tarjoaa kurssit oikeustieteelliseen, lääketieteelliseen, psykologiaan ja muutamaan valtiotieteellisen tiedekunnan aineeseen. Opettajia on ollut helppo saada – heitä on jo nyt kasassa kymmenen. Paikat kurssille haluaville jaetaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
”Mutta kannustamme kaikkia itseopiskeluun. Yksi tavoitteemme on tuottaa nettisivuillemme sellaista materiaalia, että hakijat voivat muillakin paikkakunnilla järjestää omia opintopiirejä”, Piikkilä sanoo.
Hän uskoo, että ilman valmennustakin on mahdollista päästä yliopistoon. Mutta kursseille hakeutuvat motivoituneet opiskelijat, jotka olisivat saattaneet päästä sisään ilman valmennustakin. Se nostaa kurssien sisäänpääsyprosentit korkeiksi, jolloin ne alkavat näyttää välttämättömiltä.
”Pääsykokeisiin lukeminen ei ole mitään salatiedettä. Tärkeintä on säännöllinen opiskelurytmi ja ahkera lukeminen.”
Teksti: Johanna Mitjonen
Kuva: Jussi Särkilahti
Ilmoittautuminen Varjovalmennuksen kurseille alkaa 7. tammikuuta.