Mustat jätesäkit kahisevat. Eläinkuosiin ja kultaan verhoutunut rouva kömpii ulos pilkkopimeästä, vääristävillä peileillä vuoratusta loukosta. Järkytyksen voi lukea kehosta.
”Ensimmäinen kysymys oli, että missä ovat taulut. Toinen, että onko tila valmis. Ja sitten: ovatko ihmiset oikeasti käyneet katsomassa tätä?”, myhäilee Indian Summer -muotiliikkeen omistaja Juho Kosunen.
Se oli hetki, jota myös taidetila XL:n perustajat Toni Ledentsa ja Ilari Laamanen muistelevat lämmöllä. Että ihmisiä voi vielä vuonna 2012 ravistella taiteella – vaateostosten lomassa.
Kaisaniemen puiston kupeessa Indian Summer myy vintage-muotia ja suomalaisten suunnittelijoiden mallistoja. Yksi liikkeen huoneista on taidetila XL, joka on muovailuvahaa kunkin kuun taiteilijoille. Se turistirouvan pelästymä luola oli irlantilaissyntyisen Jane Hughesin installaatio Imagining Other Worlds.
Viime keväänä Ledentsa, Kosusen ystävä, äkkäsi muotikauppiaan huhuilut vapaasta tilasta Facebookissa. Aalto-yliopistossa kuratointia opiskelevat Ledentsa ja Laamanen päättivät perustaa kokeellisen taidetilan pölyttyneissä gallerioissa kiertämisen vaihtoehdoksi.
Nyt sitten boolia siemailevat avajaisvieraat hipelöivät samalla neuleita ja bootseja. Enää olisi vaikeaa kuvitella toista tilaa ilman toista.
”Ovathan vaatteetkin aika visuaalisia”, lisää Ledentsa.
Kosunen huomauttaa, että näyttelyissä täysi vastuu on silti XL:n kuraattoritiimillä, johon Ledentsan ja Laamasen lisäksi kuuluvat nykyään myös Christine Langinauer ja Jenni Nurmenniemi.
”Mulla on vain tietyt reunaehdot: ei kovaa meteliä eikä hajuja.”
Pressopannun äärellä ajaudutaan puhumaan Kekkoslovakiasta. Kolmikon mielestä lokerointi-Suomessa kahvilan ja ravintolankin yhdistäminen aiheuttaa yhä kakistelua.
Maailmalla on tietenkin toisin. Zürichissä galleria The Proposal toimii taiteenystävän hotellina. Muotiliikkeet palkkaavat tähtiarkkitehteja tullakseen kulttuurinähtävyyksiksi: Kiotossa surrealistinen muotiliike Indulgi on täynnä teko-ovia. Pop up -tempaukset ovat levinneet Suomeenkin.
Syy elämysilmiölle on aika selvä.
”Kaikkien fyysisten kivijalkaliikkeiden kilpailijana ovat nykyään nettikaupat. Väkisinkin tulee mieleen, että on tarjottava jotain, mitä ne eivät voi tarjota”, sanoo Ultrasport-indiepoppoon laulajana toiminut Kosunen.
Kauppa onkin laajentunut myös Kosusen ja dj-kollega Kalle Häkkisen kiertäväksi Indian Summer -klubiksi.
XL:n väki kokee, että intiimi kellaritila villapaitoineen tekee kokeellisesta taiteesta helpommin tutustuttavaa. Täällä lähes jokainen vieras kommentoi näyttelyä lähtiessään. Se on kiiltävissä gallerioissa harvinaista.
”Nuorilta ihmisiltä kuulee edelleen, että en mä viitsi mennä galleriaan, eikö niissä ole vähän ahdistavaa”, Ledentsa sanoo.
Vuorikadulla vieraalle tarjotaan kahvia ja WLAN, muoti- ja taidelehtiä voi istua lukemaan. Osa vieraista arkailee, osa heittäytyy sohvalle kuin Berliinin Neuköllnissä ikään.
Lontoossa Louis Vuitton on saanut taidepuritaanit jo hiiltymään. Kullankimaltavassa lippulaivaliikkeessä Damien Hirstin ja Jeff Koonsin työt siivittävät laukkuostoksia.
Indian Summer on aika kaukana luksusmerkistä, mutta Laamanen on silti yllättynyt ennakkoluuloista.
”Ajatellaan, että koska nämä tilat ovat symbioosissa, meidän taide on kevyempää tai pinnallisempaa.”
Kosunen huomauttaa kaavan toimivan juuri päinvastoin. Nyt nollabudjetin XL:n ei tarvitse myydä tauluja.
Mutta voisiko halpavaateketjukin pitää taidegalleriaa? Kosunen epäilee.
”Jos H&M:n ylläpitämässä galle-riassa voisi järjestää lapsityövoimasta kertovan installaation, niin silloinhan se taide sopii sinne hyvin.”
Ledentsan mielestä ajatus on kiinnostava.
”Voitaisiin me lähteä tekemään Hennesiinkin joku projekti.”
Laamanen tyrmistyy, ja Ledentsa korjaa.
”No, ehkä mäkin olen vähän läpällä liikenteessä.”
Eric Mutelin Variations -videotaidenäyttely taidetila XL:ssä -11.-28.4.2012, Vuorikatu 22. Indian Summer -klubi Roskassa 20.4.