Kuinka monta reikää ihmisessä on topologisesti arvioiden? 

Lasten tiedekysymyksiä on ratkottu vuosikausia, mutta vihdoin vastatuiksi ansaitsevat tulla henkisten lasten kysymykset. Lähetä oma kinkkinen kysymyksesi sekä kysyjän nimi ja ikä osoitteeseen toimitus@ylioppilaslehti.fi.

T:Teksti:

|

K:K: Iisa Pappi

Kuinka monta reikää on ihmisessä topologisesti arvioiden? 

Juho, 28 

”Tulkitsen kysymyksen ennemmin matematiikan kuin anatomian alaan kuuluvaksi. Arkikielessä korvakäytävä ja sierain tulkitaan ’rei’iksi’. Topologia tarkastelee kappaleiden muotoa, ja topologisesti korvakäytävää ei ajatella ’reikänä’ toisin kuin sierainta. Tarkastellaan tätä eroa seuraavasti. 

Koska korvakäytävä päättyy tärykalvoon, voi korvaan lentävä kärpänen palata takaisin ainoastaan tuloreittiään. Mikäli kärpänen lentää sieraimeen, joutuu se nieluun ja voi tulla ulos suun kautta. Kärpänen voi siis päätyä lähtöpisteeseensä palaamatta alkuperäistä reittiä. Kärpänen voi myös palata sinne toisen sieraimen tai ruoansulatuselimistön kautta. Sieraimen kautta sisään lentäneellä kärpäsellä on siten oleellisesti kolme erilaista reittiä. Ei ole kuitenkaan täysin selvää, miten nämä tunnelimaiset reitit liittyvät kehon ’reikiin’ eli vaatii tulkintaa, mitä reikien määrällä lopulta tarkoitetaan. 

Tarkastellaankin kärpäsen sijaan iholla kävelevää muurahaista. Vastaava topologinen analyysi kuin edellä johtaa nyt tulkintaan, että muurahaisellakin on kolmenlaisia reittejä, mutta tässä tapauksessa reiät voidaan tulkita tunneleiden sijaan samoin kuin reiät paidassa: kaksi sierainta, suu ja peräaukko. Eli neljä reikää.” 

Matematiikan professori Pekka Pankka, Helsingin yliopisto 

Onko pakko käydä suihkussa? Eli mitä tapahtuu, jos lopettaa peseytymisen kokonaan? 

Juni, 35 

”Jos lopettaa peseytymisen, iholle alkaa kertyä ympäristöstä tarttuvaa likaa, hikeä, ihon rasvoja ja hilsettä. Nämä ruokkivat iholla normaalistikin olevia bakteereita ja hiivasieniä, joten ne lisääntyvät. Tästä seuraa pahaa hajua, varsinkin taipeissa kuten kainaloissa ja jaloissa.  

Iholle jäävät rasvat ja hilse voivat tukkia ihohuokosia, mistä voi seurata tulehdusnäppylöitä. Iho voi alkaa kutista, ja jos sitä raapii, se voi tulehtua.  

Hiusten, kasvojen ja ylävartalon pesemättä jättäminen voi lisäksi aiheuttaa tali-ihottuman, joka johtuu hiivasienien lisääntymisestä. Peseytyminen on siis suositeltavaa.” 

Ihotautien ja allergologian professori Sirkku Peltonen, Helsingin yliopisto