Metallin kutsu

Aleksi Koivistoinen vietti graduaan varten kolme kuukautta havainnoiden death metallia soittavien nuorten elämää.

T:Teksti:

|

K:K: Aleksi Koivistoinen

Nauhoitukset päättyvät ja lähdemme kävelemään harjoitushuoneelta kohti lähintä bussipysäkkiä. Juuso sanoo Akselille, että hän on miettinyt rikkovansa farkkujaan vielä hieman enemmän. Juttelemme hieman housujen tyylistä. Preferenssi on leveämmissä lahkeissa. Juuso miettii, että alkaisi käymään kuntosalilla, mutta pohtii, vaikuttaisiko tämä hänen rumpujensoittoonsa (aikataulullisesti mahdollisesti). 

Ollaan tulossa Azatoth-bändin rumpunauhoituksista, jotka on pidetty Espoon Juvanmalmin teollisuusalueella. Muistiinpano on Aleksi Koivistoisen, joka tutki sosiaali- ja kulttuuriantropologian gradussaan death metal -musiikin alakulttuuria ja sitä, miten nuoret muodostavat omaa tyyliään ja navigoivat skenessä. 

Koivistoinen huomasi korona-aikana, että Suomeen oli syntynyt uusi aalto, jonka myötä yhä useampi nuori alkoi käymään keikoilla ja soittamaan death metal -bändeissä. 

”Muutos pisti silmään, ja aloin miettiä, mikä nuorten näkökulma on skenessä toimimiseen, tyylin muodostamiseen ja verkostoihin pääsemiseen”, hän kertoo. 

Death metal tunnetaan muun muassa murisevista vokaaleista, särisevästä sähkökitarasta sekä kuolemasta ja väkivallasta kertovista sanoituksista. Monelle ulkopuoliselle death metal saattaakin kuulostaa pelkältä melulta, Koivistoinen sanoo. Genre oli hänelle tuttu jo entuudestaan, vaikka hän on itse enemmän hardcore-punkin ystävä. 

Koivistoinen hengaili etnografisen kenttätyöjakson aikana neljän eri bändin kanssa esimerkiksi treeneissä ja keikoilla. Hänen mukaansa havainnoinnin kohteena olleet, noin 17–19-vuotiaat nuoret suhtautuivat tutkielmaan erittäin positiivisesti ja porukoihin oli helppoa päästä mukaan. 

Myös itse gradun kirjoittaminen sujui lopulta yllättävänkin kivuttomasti, Koivistoinen kertoo. Yhteensä tutkielman tekeminen vei alusta loppuun noin vuoden. 

Koivistoisen tulosten mukaan death metal on tärkeä osa tutkimukseen osallistuneiden nuorten identiteettiä. Harrastus myös tarjoaa heille mahdollisuuden kokea olevansa täysivertainen osa yhteisöä nuoresta iästä huolimatta. 

”Graduni voi toimia kurkistusikkunana siihen, millaisia ilmiöitä yhteisön sisällä tapahtuu ja miten tyyliä rakennetaan”, hän sanoo. 

FAKTA 

Gradun otsikko: ”Servants of the Scourge” – Suomalaisnuoret navigoimassa death metal -maailmassa 

Sivumäärä: 70 sivua 

Tiedekunta: Valtiotieteellinen tiedekunta  

Opintosuunta: Sosiaali- ja kulttuuriantropologia  

Paras anti: ”Koko prosessi oli tosi mielekäs ja merkityksellinen, koska sain tehtyä gradun siitä, mikä aidosti kiinnosti. Parasta oli viettää aikaa nuorten kanssa ja nähdä, miten taitavia he ovat ja miten kovalla draivilla he tekevät asioita.”