Edarivaalien ääniharava Jenny Kasongo: ”Oletin, että oikeisto olisi saanut jytkyn”

Hyyn edarivaalien äänikuningatar Jenny Kasongo toivoo, ettei vasemmisto jyrää muiden ryhmien yli budjettineuvotteluissa. Myös muut ääniharavat peräänkuuluttavat kompromissia.

T:Teksti:

|

K:K: Kasongon ja Hämäläisen kotialbumit, Jonna Rättyä

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (Hyy) edustajistovaalien ääniharava on jälleen Sitoutumattoman vasemmiston (Sitvas) Jenny Kasongo 161 äänellään.

Viime vaaleissa vuonna 2022 hän sai 175 ääntä, mikä oli suurin henkilökohtainen äänimäärä sitten vuoden 1995.

Kasongo kertoo silti olleensa yllättynyt omasta äänimäärästään. Hän perustelee näkemystä sillä, että vaalit eivät ylipäätään olleet Sitvasille kaikista helpoimmat, vaikka lopulta ryhmä saikin hyvän tuloksen ja onnistui kasvattamaan paikkamääräänsä kolmella.

”Vaalien alla on puhuttu paljon Hyyn taloudesta ja ylioppilaskuntien automaatiojäsenyydestä. Näissä molemmissa Sitvasilla on paljon tarjottavaa, mutta tuntui silti, että jouduttiin olemaan koko ajan puolustuskannalla”, Kasongo pohti vaali-iltana.

Hänen mukaansa Sitvasin lähtökohta on, että Hyyn talous tulee sopeuttaa kuitenkin samalla varmistaen, että ylioppilaskunta on tulevaisuudessakin pystyssä. Tämä linja tarkoittanee käytännössä jäsenmaksukorotuksia sekä maltillisempia leikkauksia.

Monet muut ryhmät taas vastustivat äänekkäästi korotuksia ja olivat kampanjoissaan jättileikkausten kannalla. Kasongo myöntää olettaneensa, että oikeisto olisi saanut näissä vaaleissa ”jytkyn”.

”Itselläni oli ajatus, että todennäköisesti oikeistoryhmät olisivat saaneet ihmisiä liikutettua ja herätettyä äänestämään. Mutta kyllä tulos selkeästi näyttää, että on monia opiskelijoita, jotka ovat todella epätyytyväisiä Suomen hallituksen toimiin.”

Kokoomus ei kasvattanut paikkamääräänsä edustajistossa mutta säilytti viisi paikkaansa. Samaan vaalirenkaaseen kuuluva Keskeiset piti niin ikään yhden paikkansa. Myös uusi konservatiivinen ryhmä Murros onnistui nappaamaan yhden paikan.

”Toivoisin, että Maailmanpyörä ei jyrää muiden ryhmien yli.” – Jenny Kasongo

Syksyn vaikeisiin budjettineuvotteluihin Kasongo lähtee luottavaisin mielin siitä, että jonkinlainen kompromissi saadaan aikaan. Hän toivoo Hyyn hallitukselta ja pääsihteeriltä aktiivisia toimia, jotta kommunikaatio kaikkien ryhmien välillä sujuu jouhevasti.

”Toivoisin, että Maailmanpyörä ei jyrää muiden ryhmien yli, vaan ryhmäpuheenjohtajat keskustelevat ja neuvottelevat budjetista hyvissä ajoin.”

Kasongo on vasemmistonuorten varapuheenjohtaja ja ehdolla kevään kuntavaaleissa Helsingissä. Hän kertoo silti edelleen pitävänsä opiskelijapolitiikassa sydämen asianaan erityisesti yhdenvertaisuuden ja antirasismin edistämistä.

”Samoin on tärkeää, että me Hyyssä edistämme kunnianhimoista edunvalvontaa. Uskon, että siellä mulla on vielä paljon annettavaa ja siksi hain jatkokautta.”

Riittääkö vielä motivaatiota edarikokouksissa käymiseen?

”Jaksan todellakin edelleen tulla, ja yritän käydä mahdollisimman monessa kokouksessa.”

Toiseksi eniten ääniä vaaleissa keräsi professioaloja edustavan Helpin Venla Hämäläinen, jolle niitä ropisi 153 kappaletta.

Hämäläinen on istunut kuluvan kauden edustajistossa mutta kertoi silti vaali-iltana, että oma tulos pääsi yllättämään.

”On aika sanaton olo”, hän totesi tuoreeltaan.

Eläinlääketiedettä opiskeleva Hämäläinen arvelee äänisaaliinsa kummunneen ennen kaikkea siitä, että hänen ainejärjestössään Ekyssä ollaan hyviä keskittämään ääniä oman alan opiskelijoille. Hän toivoo myös positiivisen persoonansa innostaneen joitain äänestäjiä.

”Olen koittanut mennä kampanjassa posin kautta ja toivon, että pystyn sitä jatkamaan edarissakin.”

Hämäläiselle vaalituloksen suuret linjat eivät tulleet valtavana yllätyksenä. Vaikka Help menetti kaksi paikkaa, hänen mukaansa edustajistoon saatiin hyvä porukka, jossa on sekä uusia että vanhoja kasvoja.

Syksyn budjettiväännön osalta hän toivoo, että uusi edustajisto pyrkisi entistä kompromissinhakuisempaan toimintaan.

”Ei niin, että me vastaan muut, vaan että keskustelukulttuuri olisi yhteistyöhön pyrkivämpi. Se vaatii tietysti jokaisen edustajan panoksen”, hän toteaa.

Kolmanneksi eniten ääniä sai Hyalin Ilmari Moisio, joka nappasi 142 ääntä. Hän opiskelee Meilahden kampuksella psykologiaa ja uskoo hyvän tuloksensa heijastelevan sitä, että on profiloitunut ei-niin-varakkaiden järjestöjen asioiden ajajana, kun samalta kampukselta löytyy myös lääkiksen rikkaampia ainejärjestöjä.

Silti Moisiokin kertoo yllättyneensä omasta äänivyörystään.

”Ihan jotenkin absurdi olo. Oletin, että mulle tulee ehkä 50 ääntä tai jotain”, hän sanoi vaali-iltana.

Hyal menetti vaaleissa kolme paikkaa ja se tietysti harmittaa Moisiota. Toisaalta hän kertoo olevansa tyytyväinen, että paikkoja lähti sentään vain kolme, sillä ”katastrofin ainekset olivat ilmassa”.

”Poliittinen keskusteluilmapiiri ennen vaaleja oli aika tulehtunut”, hän sanoo.

Budjettineuvotteluihin Moisio lähtee luottavaisin mielin. Hän uskoo, että luvassa on aito kompromissi, joka sisältää sekä jäsenmaksukorotuksia että leikkauksia.