Analyysi: Jodel-mähinään ei kannata luottaa

Jodelin perusteella oikeiston jytky edarivaaleissa näytti selvältä, mutta toisin kävi, kirjoittaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Roosa Welling.

T:Teksti:

|

K:K: Joona Möttö

Keskiviikkoiltana saatiin päätökseen Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (Hyy) edustajistovaalit. Sitoutumattomasta vasemmistosta ja Hyyn vihreistä koostuva Maailmanpyörä otti voiton ja vaalirengas kasvoi kolmella paikalla siitäkin huolimatta, että demarit olivat päättäneet hypätä pois liitosta ennen vaaleja.

Muista ryhmistä ainejärjestöläiset eli Hyal menetti kolme paikkaa, professioaloja edustava Help kaksi paikkaa ja sosiaalidemokraatit yhden.

Osakuntien ja ruotsinkielisten Snäfin tulos pysyi ennallaan, kuten myös kokoomuksen ja keskeisten. Uutena ryhmänä edariin nousee konservatiivinen Murros, joka nappasi yhden paikan.

Jos oli viettänyt ennen vaaleja paljon aikaa anonyymissä viestisovellus Jodelissa ja etenkin @helsinginyliopisto-kanavalla, saattoi tulos tuntua varsin yllättävältä.

Hyyn heikko taloustilanne ja ensi vuoden 800 000 euron sopeutustarve on puhuttanut somekanavissa paljon. Pelkästään Jodelin perusteella jäsenmaksun korotuksia kiihkeästi vastustaneelle kokoomukselle olisi siksi saattanut odottaa jopa jonkinlaista jytkyä.

Varsinkin, kun ryhmällä oli takanaan puoluekoneen tuki sekä täysi ehdokaslista, jonne oli saatu raahattua sellaisia nimiä kuin pian kansanedustajaksi nouseva Petteri Orpon erityisavustaja Henrik Vuornos.

Myös maltillisten korotusten puolella olleiden osakuntien sekä Snäfin povattiin nostavan kannatustaan.

Maailmanpyörä taas sai Jodelissa vaalien alla ankaraa kritiikkiä. Vitsit siitä, kuinka vasemmisto on taas opiskelijoiden kukkarolla, eivät tuntuneet loppuvan. Erinäisten ”gallupien” perustella vaikutti etukäteen selvältä, että vasemmisto tulee ottamaan tuntuvan tappion.

Jodel-mähisijät taisivat olla lopulta varsin rajattu porukka, jotka saivat aikaan illuusion suuremmistakin virroista.

Näin ei kuitenkaan käynyt. Jodel-mähisijät taisivat olla lopulta varsin rajattu porukka, jotka saivat aikaan illuusion suuremmistakin virroista.

Ratkaisevaa vaaleissa on lopulta aina se, ketkä todellisuudessa vaivautuvat äänestämään. Mähinällä ei välttämättä saatu herätettyä jäsenmaksun korotusten vastustajia, mutta sillä saatiin kyllä aktivoitua jättileikkausten vastustajat.

On myös hyvä muistaa, ettei suurin osa Hyyn jäsenistä edes vaivautunut sähköisille uurnille. Äänestysaktiivisuus oli tasan sama kuin edellisissä vaaleissa, säälittävät 32,3 prosenttia.

Edustajiston mandaattia voi pitää kovin ohuena, kun miljoonaluokan talousasioista pääsee pian päättämään alimmillaan reilulla parillakymmenellä äänellä. On toki ihailtavaa, että opiskelijat ylipäätään lähtevät edelleen ehdolle, vaikka ehdokasmäärät ovat laskeneet vuosi vuodelta eikä somepuhe edarista ole kovin kaunista luettavaa.

Oikeastaan ainoa asia, jossa Jodel oli näissä vaaleissa oikeassa, oli jopa 20 euron jäsenmaksukorotuksia väläytelleen Hyalin kannatuksen lasku.

Se voi tosin johtua aivan muistakin asioista, kuten keskustakampuksen ehdokasasettelusta ja siitä, että parikin Hyalin edustajaa oli loikannut näissä vaaleissa Sitoutumattoman vasemmiston riveihin.

Kenties ensi vuoden vaalien alla ei siis kannata liikaa tuijotella Jodelia vaan tehdä äänestyspäätökset mieluummin vaikkapa vaalikoneen perusteella.