Minkä työväenlaulun aiotte nostaa Suomen kansallislauluksi, Li Andersson?

Ylioppilaslehden presidentinvaalitentissä Li Andersson.

Terve toveri. 

Terve, terve. 

Minne aiotte ensimmäiseksi liimata Antifa-tarran presidentinlinnassa?  

Presidenttinä ei tarvitse enää tarroja liimailla, vaan voi käyttää julkista tehtäväänsä yhdenvertaisuuden puolesta ja rasismia vastaan puhumiseen.  

Seuraava presidentti saa muhkean palkkion korotuksen. Kuinka monta euroa aiotte antaa siitä köyhille? 

Varmaan aika paljon. Asunnottomuuden parissa työskentelevät järjestöt ovat mielestäni oivallinen kohde. Köyhyyden vähentämisessä oleellisinta on, että meillä on verojärjestelmä, joka tasaa tuloeroja. Presidenttinä painottaisin tätä hyvinvointivaltion keskeistä periaatetta. 

Hyvinvointivaltiosta puheenollen. Voisitteko maksaa opintolainani ja luottokorttivelkani pois? Ne haittaavat hyvinvointiani. 

Jos tekee hyvää yhdelle ihmiselle, niin pitäisi periaatteessa tehdä kaikille muillekin. Sen takia edustan puoluetta, jossa pyritään siihen, että poliittisilla ratkaisuilla ja päätöksillä ei kasvateta opintolainan osuutta opintotuesta, vaan opintorahan osuutta. Ongelmia pystytään parhaiten ratkaisemaan poliittisilla päätöksillä. Silloin ne koskettavat kaikkia. 

Miksi pieniä eläimiä vituttaa? Eikö isoja eläimiä vituta?  

Eläinkunnassa säännöt ja meininki on armotonta. Yleensä suuret eläimet syövät pienempiä eläimiä. Pienten eläinten elämä on turvattomampaa kuin suurten, koska pienillä eläimillä on enemmän luontaisia vihollisia.  

Asteikolla etruskipäästäisestä sinivalaaseen, kuinka paljon teitä vituttaa, että Suomi jatkaa kaupantekoa Israelin kanssa ja osti vieläpä kalliin Daavidin linko -järjestelmän?  

Kyllä se aika lähellä sinivalasta on.  

Eikös se ollut niin, että pieniä eläimiä vituttaa eniten? 

Niin, totta. Riippuu siitä, esitetäänkö kysymyksessä vitutuksen suuruutta kuvaavaa eläinvertailua vai mitä eläintä vituttaa eniten. Vaikeita määrittelykysymyksiä. Eli paljon (vituttaa) on vastaukseni.  

Keneltä aseita sitten pitäisi ostaa? Jostainhan ne ostetaan ja parasta pitäisi saada?  

Ei maista, jotka syyllistyvät humanitääristen oikeuksien loukkauksiin tai ihmisoikeusloukkauksiin.  

Voisitteko te presidenttinä ottaa jyrkempää kantaa siellä tp-utvassa, kun Suomi seuraavan kerran hamuaa aseita ihmisoikeuksia polkevista maista?   

Näitä asioita ei päätetä edes tp-utvassa, vaan meillä on rakenteellinen ongelma aseostoissa. Ne nähdään kilpailutusprosesseina, jotka ovat pitkälle puolustusministerin ja puolustusministeriön toimivallassa. Presidenttinä olen valmis puhumaan sen puolesta, että meillä olisi aseostoissa samanlainen ulkopoliittinen ja ihmisoikeuksiin liittyvä arvio kuin asevientiluvissa. Arvio pitäisi tehdä myös silloin, kun ostetaan aseita, eli taloudellisesti tuetaan maita ja niiden aseteollisuutta. 

Eli puolustusministeri vaihtoon. 

Ei, vaan pitää muuttaa lainsäädäntöä niin, että meillä olisi samanlaiset käytännöt asetuontiin ja -vientiin. 

Oikeiston kärkiteemat somessa näissä vaaleissa vaikuttavat olevan suomettuminen, Venäjän mielistely ja vanhat synnit. Mitä olette niistä mieltä ja millainen pesänselvitys Suomen pitää tehdä Venäjä-suhteistaan?  

Tämä on osoitus siitä, että oikeistolla on aika paljon likaista pyykkiä pestävänä. Varmasti halussa pohtia vanhoja on kyse heidän omasta ahdistuksestaan, ja siitä miten he ovat Venäjään suhtautuneet keskittymällä hyvin myönteisessä hengessä kauppasuhteisiin ja ydinvoimaloiden rakentamiseen. Samaan aikaan Putinin autoritäärisyys on ollut nähtävissä siinä, miten hän on kohdellut Venäjän eri vähemmistöryhmiä.  

Minkä työväenlaulun aiotte nostaa Suomen kansallislauluksi, kun aloitatte presidenttinä ja miksi juuri sen?  

En aio sellaista tehdä.  

Teidän pitää armahtaa yksi rikollinen tuomioistuimen langettamasta rangaistuksesta. Kenelle annatte vapaudut vankilasta -kortin ja miksi? A) sarjakuristaja Michael Penttilä, B) sarjahukuttaja Pekka Seppänen, C) myrkkymurhaaja Aino Nykopp. 

(Syvä huokaus.) Pidän koko armahtamisoikeutta vanhan maailman jäänteenä, joka ei kuuluisi enää presidentin toimivaltaan. 

Mutta jos joku näistä pitää valita, niin onko mitään heittää? 

Varmaan se, joka olisi kaikista vanhin ja huonokuntoisin, niin se tekisi mahdollisimman vähän pahaa päästyään ulos. (Toim.huom. Armahduksen saisi iän perusteella Aino Nykopp, 73.) 

Syytitte viime vaaleissa mediaa ja kansalaisia taktisesta äänestämisestä. Kuinka aiotte tällä kertaa hävitessänne haukkua äänestäjiä?  

En ole haukkunut äänestäjiä. Sen sijaan minusta on kohtuullista käsitellä ilmiöitä ja trendejä, jotka ovat tutkimusten valossa tosiasioita.  

Ehdokas Haavisto irtautui punavihreydestä. Kuinka te houkuttelette oikeiston äänet itsellenne?  

Minun roolini näissä vaaleissa on olla ylpeästi punavihreä ehdokas.  

Eli ette tarvitse oikeiston ääniä? 

Ihmiset arvostavat sitä, että on ehdokkaita, jotka eivät häpeä ja halua piilotella arvomaailmaansa ja poliittista katsantokantaansa. Uskon, että myös oikealla laidalla voi olla äänestäjiä, jotka tätä arvostavat.  

Sitten presidentin tehtävistä tärkeimpään, eli Linnan juhlien järjestämiseen. Presidentin ei ole pakko kutsua juhliin kaikkia kansanedustajia, vaan kyseessä on pitkä perinne. Kenet jätätte kutsumatta? 

Voisin jättää puolet kutsumatta joka toinen vuosi, ja kutsua sen toisen puoliskon toisena vuotena. 

Miksi? 

Siellä on niin hirvittävän ahdasta.  

Veteraanit käyvät vähiin. Minkä ryhmittymän otatte Linnan juhliin seuraavaksi kunniavieraaksi? 

Nuoret! 

Kaikki nuoret? 

Varmaan pitäisi vähän valikoida, kun ei kaikki mahdu sinne. Sellaiset nuoret, jotka ovat tehneet jotain hienoa, ansioituneet jollain tavalla tai toimivat jossain yhteiskunnallisesti keskeisessä järjestössä.  

Eli Elokapina vai? 

(Tuhahtaa epämääräisesti.) Elokapina ei ole käsittääkseni järjestäytynyt yhdistykseksi. Oletan, että heidän aatemaailmaansa ei sopisi valita vain yhtä tai kahta edustajaa sinne.  

Mitenkäs teidän gradunne kanssa taas käy, jos teistä tulee Suomen  presidentti? 

Siitä tulee vain huonompi kuin mitä siitä olisi muuten tullut. Koska nyt se on pakko saada valmiiksi. Hehheh. 

Missä vaiheessa gradu on nyt? 

Olen noin puolessa välissä. Se on minusta ihan kohtuullinen suoritus.