Hallitus aikoo tsempata opiskelijoita asumaan soluissa, korottaa avoimen yliopisto-opetuksen hintoja ja lisätä aloituspaikkoja

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Kesäkuussa aloittanut Petteri Orpon (kok) johtama hallitus lupaa hallitusohjelmassaan leikata koulutuksesta monin eri tavoin. Helsingin Sanomien laskelmien mukaan hallitus aikoo muun muassa leikata korkeakoulujen valtionrahoitusta.  

Ylioppilaslehti kahlasi läpi hallitusohjelman ja löysi myös muita tapoja, joilla uusi hallitus muistaa korkeakouluopiskelijoita.  

Yleistä asumistukea leikataan ja tuessa otetaan käyttöön 10 000 euron varallisuusraja. Helsingissä asuvat eivät jatkossa saa enempää asumistukea kuin Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuvat. Opiskelijoiden yleisen asumistuen rinnalle ”selvitetään ja kehitetään yhteisasumista suosiva ja taloudellisesti houkutteleva vaihtoehto”. 

Opintorahan huoltajakorotusta korotetaan. Huoltajakorotusta voi saada alle 18-vuotiaan lapsen opiskeleva vanhempi. 

Hallitus käynnistää opintotuen kokonaisuudistuksen. Uudistuksessa käydään läpi opintorahan taso, opintolainan suuruus ja opintolainahyvityksen määrä, vapaiden tulojen rajat, perheellisten opiskelijoiden asema ja asumisen tukeminen. Mahdollisuutta nostaa tulorajoja arvioidaan vuonna 2025. 

Hallitus haluaa edelleen nostaa koulutustasoa. Tämä tehdään lisäämällä korkeakoulujen aloituspaikkoja entisestään. Uusia aloituspaikkoja suunnataan erityisesti kasvukeskuksiin ja sinne, missä aloituspaikkojen määrä suhteessa nuoriin on pieni, sekä aloille ja alueille, joilla ennakoidaan merkittävää työvoimapulaa. 

Korkeakoulutuksen kasautumista ehkäistäkseen hallitus valmistelee vuoden 2024 kehysriiheen mennessä liudan toimenpiteitä, joiden tarkoitus on saada yhä useampi aloituspaikka ensimmäistä tutkintoaan suorittaville niin, ettei alanvaihdon mahdollisuus heikenny tai koulutukseen hakeutuminen hidastu. 

EU- ja ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden lukukausimaksuja hallitus haluaa korottaa niin, että lukukausimaksut vastaavat koulutuksen kustannuksia. Kotimaisten kielten opetuksen tarjontaa ulkomaisille opiskelijoille lisätään.  

Hallitus haluaa, että jatkossa avoimesta korkeakouluopetuksesta voidaan periä nykyistä korkeampia maksuja. Nyt avoimet korkeakouluopinnot saavat maksaa korkeintaan 15 euroa opintopisteeltä. 

Hallitus selvittää ylioppilaskuntien pakkojäsenyydestä luopumista. Asiasta päätetään kevään 2024 aikana.