Edustajistovaalien äänestysaktiivisuus laski jälleen – vasemmistolle neljä lisäpaikkaa

Vaalien ääniharavaksi nousi sitoutumattoman vasemmiston Jenny Kasongo, joka sai 175 ääntä. Vaalien murheenkryyniksi nousi vaalikone, joka jouduttiin sulkemaan heti alkumetreillä.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (Hyy) uusi 60-henkinen edustajisto on valittu. Vaalitulos selvisi keskiviikkoiltana. 

Vaalien äänestysprosentti laski hieman vuoden 2020 vaaleista. Äänioikeuttaan käytti 32,3 prosenttia ylioppilaskunnan jäsenistä, kun viime vaaleissa äänestysprosentti oli 32,7. 

Viidestä vaalirenkaasta suurimpana säilyi Hyyn vihreiden, sitoutumattoman vasemmiston ja opiskelijoiden sosialidemokraattisen yhdistyksen muodostama Maailmanpyörä, joka sai edustajistosta 23 paikkaa. 

Vaalien suurin voittaja oli sitoutumaton vasemmisto, joka nosti paikkamääräänsä edustajistossa 9 paikasta 13:een. Samaan vaalirenkaaseen kuuluva Hyyn vihreät sai 8 paikkaa, mikä on 2 vähemmän kuin viime vaaleissa. 

Toiseksi suurin vaalirengas on ainejärjestötaustainen Hyal, joka säilytti 12 paikkaansa. Puoluepoliittisesti sitoutumattomalla Hyalilla oli ehdokkaita useista eri tiedekunnista kaikilta kampuksilta. 

Vaalirengas Help menetti 2 paikkaa ja putosi kolmanneksi suurimmaksi vaalirenkaaksi 10 paikallaan. Helpin muodostavat lääketieteen, hammaslääketieteen, eläinlääketieteen, farmasian ja oikeustieteen ainejärjestöt. 

Osakuntien vaaliliittojen ja svenska nationer och ämnesföreningarin (snäf) vaalirengas säilytti 9 paikkaansa. Kokoomuksen ja keskeisten vaalirengas Edistykselliset menetti yhden paikan ja sai edustajistosta 6 paikkaa. 

Ääniharavaksi nousi sitoutumattoman vasemmiston Jenny Kasongo, joka sai 175 ääntä. Toiseksi eniten ääniä sai Hyalin Anniina Koutonen (125 ääntä) ja kolmanneksi eniten Hyalin Helmi Rihko (105 ääntä). 

Pienin edustajistopaikkaan riittänyt äänimäärä oli 24 ääntä. 

Uusi edustajisto kokoustaa ensimmäisen kerran 1. joulukuuta, jolloin valitaan Hyyn uusi hallitus vuodelle 2023. Myöhemmin joulukuussa edustajisto kokoontuu päättämään Hyyn ensi vuoden budjetista. 

Vaalikone oli vaalien murheenkryyni. Vaalikone saatiin käyttöön myöhässä aiotusta aikataulusta, ja pian sen julkaisun jälkeen koneessa alkoi paljastua virheitä. Hyy sulki vaalikoneen, eikä sitä saatu uudelleen käyttöön ennen vaalien päättymistä. 

Hyyn pääsihteeri Mikko Kymäläinen kertoo, että joidenkin ehdokkaiden kuvia esimerkiksi puuttui tai ehdokkaiden nimet ja kuvat eivät yhdistyneet oikein. Osa ehdokkaista oli täyttänyt tietonsa vaalikoneeseen ajallaan, mutta julkaisun jälkeen heitä ei löytynytkään vaalikoneesta.  

Vaalikoneen on jo vuosia toimittanut Hyylle Suomen ylioppilaskuntien liitto (Syl). Koneen toimitti verkkokyselyitä tuottava Zef. 

”On varmasti hyvä miettiä Sylin päässä, mikä toimittaja jatkossa on. Kun lähtökohta on, että koneen pitäisi toimia, ei ole mieltä siinä, että Hyy lähtisi tekemään omaa vaalikonetta”, Kymäläinen sanoo.  

Kymäläinen kertoo, että Hyy paikkasi puuttuvaa vaalikonetta lisäämällä esimerkiksi verkkosivuilleen lisää tietoa ehdokkaista ja ryhmittymistä. Myös ehdokkaat ja vaaliliitot lisäsivät tiedotustaan. Silti Kymäläinenkin kertoo kuulleensa monelta äänestäjältä, että vaalikoneen puuttuminen hankaloitti ehdokkaan valintaa. 

Vuoden 2020 vaaleissa neljännes äänestäjistä kertoi pitäneensä vaalikonetta tärkeänä ehdokkaan löytämisessä. Kymäläinen sanoo, että tähän nähden äänestysprosentin lasku jäi varsin pieneksi. 

Edustajistovaalien tulos 2022 

Suluissa paikkamäärien muutokset verrattuna vuoden 2022 vaaleihin. 

Maailmanpyörä: 23 (+3) 

– Hyyn vihreät – De gröna vid Hus – Helsinki University Greens: 8 (-2) 

– Sitoutumaton vasemmisto – Obunden vänster – Independent Left: 13 (+4) 

– Opiskelijoiden sosialidemokraattinen yhdistys: 2 (+1) 

Hyal: 12 (+-0) 

Help: 10 (-2) 

Osakunnat & Svenska nationer och ämnesföreningar: 9 (+-0) 

– Osakunnat 1 & 2: 4 (+-0) 

– Svenska nationer och ämnesföreningar: 5 (+-0) 

Edistykselliset: 6 (-1) 

– Kokoomus: 5 (-1) 

– Keskeiset: 1 (+-0) 

Tämän ja aiempien vuosien vaalitilastot ovat saatavilla osoitteessa http://vaalitulos.hyy.fi/.