Postia: Heidi Hautala ei ole profeetta, mutta voi silti vilkaista – Lähetimme Hautalalle kristallipallon ja vihreiden puoluejohdolle Tarot-kortit

Palstalla lähetämme ihmisille postia.

T:Teksti:

|

K:Kuvat Toimitus / European Parliament 2018 / Shutterstock

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut monet poliitikot ja asiantuntijat arvioimaan menneitä toimiaan jälkiviisauden valossa.

Olimmeko Venäjän suhteen liian sinisilmäisiä? Mikseivät Esko Aho ja Paavo Lipponen vieneet Suomea Natoon? Pitäisikö Dmitri Medvedevin Tarja Haloselle lahjoittama Meggi-kissa viedä piikille?

Toisten omatunto on puhdas.

Heidi Hautala on ollut kaksikymmentä vuotta oikeassa Venäjästä. Nyt hän kertoo, miksi niin monet muut olivat niin pitkään niin väärässä, julisti Helsingin Sanomat huhtikuussa.

Ylen EU:ta käsittelevässä Brysselin kone -radio-ohjelmassa europarlamentaarikko Hautala esitteli kykyjään hienovaraisemmin (”En ole mikään neuvomaan muita, mutta mä voin tehdä sellaisen yleisen havainnon…”) ja sai toimittajalta tunnustusta näkijän kyvyistään:

”Tottakai sä olet oikeassa, että meidän olisi pitänyt ymmärtää ja nähdä.”

Venäjän tulevaisuutta Hautala arvioi näin:

”Mä en myöskään tällä hetkellä pysty näkemään, että Venäjällä valta vaihtuisi. Voi olla, että se tapahtuu kymmenen vuoden kuluttua. Mä saatan joutua katumaan näitä sanoja, koska mä en myöskään halua väittää, että mä oon mikään profeetta, eli tilanne on hyvin hankala.”

Vihreät ovat oikeassa silloinkin, kun ovat väärässä.

Hautala on ollut vihreässä liikkeessä mukana sen perustamisesta lähtien. Hänellä on vahva kokemus vihreästä oikeassa olemisen kulttuurista. Kun puolue kohtaa takaiskuja, vika löytyy harvoin vihreistä. Vihreät ovat oikeassa silloinkin, kun ovat väärässä.

Vuoden 2021 aluevaaleissa vihreät sai vain 7,4 prosenttia äänistä, laskua kuntavaaleista tuli kolme prosenttiyksikköä. Silloin jopa entinen puheenjohtaja Ville Niinistö ryhtyi europarlamentista käsin julkisesti moittimaan puoluejohtoa ja ohimennen kehaisemaan omia saavutuksiaan, mitä joissakin muissa puolueissa pidettäisiin tökerönä temppuna.

”Suureksi puolueeksi kasvamista tehtiin laventamalla teemoja ja johtajuutta laajasti kaikkien suomalaisten hyväksi”, Niinistö twiittasi.

Istuva puheenjohtaja Maria Ohisalo syytti tappiosta vaalitenttejä. Ei ollut riittävästi kysymyksiä vihreille mieluisista teemoista. Ylen huhtikuun kannatusmittauskyselyssä puolueen kannatus oli 8,9 prosenttia. Se on huonoin tulos sitten kevään 2015. Toukokuussa tuli uusi ennätys: 8,8 prosenttia.

Ylioppilaslehti, joka myöskin tapaa aina olla aikaansa edellä eikä tee lainkaan virheitä musiikissa eikä elämässä, tuntee sympatiaa vihreiden tilannetta kohtaan. Siksi lähetämme Heidi Hautalalle kristallipallon, josta näkee kirkkaasti sekä menneen että tulevan, ja puoluejohdolle Tarot-kortit, joita lukemalla paljastuu, kuinka alas kannatus tällä menolla vajoaa, ja mistä vika siihen löytyy. Korttien paljastamia syyllisiä saattavat olla:

Ylipappi – patriarkaatti ja kapitalismi.

Paholainen – ihmisten heikkoudet.

Hirtetty – luutuneet käsitykset.

Kuolema – muutos.

Mutta ei hätää. Ison arkanan viimeinen kortti on Maailmankaikkeus.

Siinä ympyrä sulkeutuu, kun pakan ensimmäinen kortti, Narri, palaa kotiin ja tuntee olevansa hyväksytty sellaisena kuin on.

Näkyillään!
Ylioppilaslehti