Harry Salmenniemen ja Jaakko Yli-Juonikkaan novelli: Kulosaaren Valitsijayhdistys tähtää Helsingin kaupunginvaltuustoon

Harry Salmenniemen ja Jaakko Yli-Juonikkaan vaalinovellissa Kulosaaren Valitsijayhdistyksen kärkiehdokas paaluttaa poliittisen manifestinsa.

T:Teksti:

|

G:Grafiikka Tuija Siltamäki / State of Florida

Jaakko Yli-Salmenniemi

Ehdokasnumero 1098
Valitsijayhdistys Kulosaari
Helsinki

Henkilötiedot:

Asuinalue: Kulosaari
Ammatti: Kauppatieteiden maisteri
Koulutus: korkeakoulututkinto
Sukupuoli: mies
Ikä: 52
Äidinkieli: Suomi
Kielitaito: englanti, suomi
Vaalibudjetti: alle 3 000 euroa
Poliittinen kokemus: ei mitään näistä
Poliittinen esikuva: Lennart Meri

Ehdokas aikoo puolustaa näitä asioita valtuutettuna:

Yrittäminen
Rakentaminen
Tunnistaminen

Vaalilupaukset:

1. Helsinki ja Helsingin tuottamat tulot helsinkiläisille. Konkurssikuntien ja kestämättömien projektien tukeminen lopetettava. Palveluiden järkiperäinen karsiminen aloitettava. Tunnistamisen käsite on tuotava poliittiseen keskiöön.

2. Keskustatunneli palautettava keskusteluun ja sen suunnittelu ja poraustyöt aloitettava välittömästi. Keskustatunneli on ymmärrettävä myös huoltovarmuuskysymyksenä. Käyttömahdollisuudet osana globaalin tunnelisodan hyökkäys- ja huoltoverkkoa tutkittava huolellisesti.

3. Mielestäni Malmin lentokentän rakentaminen asunnoiksi on unohdettava. Tässä asiassa ei tule toimia ulkovaltojen tai sisäisten vihollisten eduksi. Lentämisen kentällä tulee saada jatkua, mutta kaksoiskansalaisten lento-oikeuksia täytyy rajoittaa.

Luonnon kanssa ei voi neuvotella.

Vastaukset vaalikoneen kysymyksiin

1. Kouluissa pitää olla vähintään kerran viikossa kasvisruokapäivä.
Jokseenkin eri mieltä

Kasvava nuori tarvitsee tietysti täysipainoisen lounaan koulussa. Aihepiiri on latautunut ja upottava, joten olisi tärkeää ymmärtää myös ruokailuhetken rituaalinen luonne. Ruoalla on keskeinen rooli useissa karnevaaliperinteissäkin: yletön mässäily, ruoalla leikkiminen, syöjän ja syödyn intiimi suhde. Kauhistuttava food fight -kulttuuri tuli minulle tutuksi vaihto-oppilasvuosina yhdysvaltalaisissa collegeissa. En toivo tämän ilmiön rantautuvan suomalaiskouluihin ainakaan laajamittaisesti.

2. Ympäristö- ja luontoarvoista voidaan joustaa, jos siten voidaan luoda työpaikkoja.
Jokseenkin samaa mieltä

Minulle joustaminen merkitsee huokoista elämäntunnetta ja elastista maailmansuhdetta, joten tietenkin se pätee myös luontoarvoihin. Niin elonkehä, taitava poliitikko kuin hyvä judokakin ”taipuvat vaan eivät taitu”. Ne kääntävät hyödykseen vastustajan voiman. Kun työnnät katajan oksan syrjään, se ei vastustele vaan läimähtää perässä tulijan naamaan. Luonnon kanssa ei voi neuvotella.

3. Koronakriisissä pitäisi luottaa enemmän ihmisten vapaaehtoisuuteen kuin pakkotoimiin.
Täysin samaa mieltä

Kannustan ihmisiä itsenäiseen ja vapaaseen innovointiin koronakriisin hoidossa. Juuri poikkeusoloissa ruohonjuuritasolle varastoitunut luova ongelmanratkaisukyky ja piilevät älylliset voimavarat tulisi kanavoida yhteiskäyttöön. Tämä sairaus koskee meistä jokaista, joten jokainen on myös osa ratkaisua. Kannustan ihmisiä kokeilemaan ennakkoluulottomasti erilaisia hoitomuotoja. Koska sairaus on jokaisella erilainen, myös lääkkeiden täytyy olla erilaisia. Sain itse erittäin lupaavia tuloksia muutamilla dieettikokeiluilla ja myös kuuman hiilen avulla.

4. Kuntani pitää tarjota maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille.
Jokseenkin samaa mieltä

Taisin lukea jostain, että Barbapapa-satuhahmoista suunnitteltaisiin uutta tietokoneanimaatiota. Voin kuvitella, kuinka upeaa jälkeä nykytekniikoilla saadaan aikaan. Näen jo silmissäni perheen isän vaaleanpunaiset, untuvaiset ihohuokoset. Kaikkiin mahdollisiin asentoihin muovautuva kehollisuus. Mielikuva samaan aikaan kiehtoo ja kauhistuttaa. Barbapapat voivat aivan hyvin olla myös kosteita ja kumimaisia.

5. Kuntani pitää järjestää huumeidenkäyttäjille mahdollisuus vaihtaa käytetyt neulansa puhtaisiin.
Jokseenkin eri mieltä

Miksi vain huumeidenkäyttäjille? Positiivisen syrjinnän periaatetta ei mielestäni pidä soveltaa tähän. Puhtaat neulat ovat tärkeitä myös muun muassa yksinhuoltajille, ilmailuharrastajille ja pienpanimoyrittäjille.

Suomalaisia vanhuksia pitäisi viedä rohkeammin loppusijoitukseen.

6. Kaikille vanhuksille on taattava oikeus palvelukotipaikkaan.
Täysin eri mieltä

Vanhusongelma on ratkeamassa luonnollisen siirtymän ansiosta, mutta suurten ikäluokkien vanhetessa huoltosuhde kehittyy vuosi vuodelta huolestuttavammalle tolalle. Pelkkä talvisodan muistelu ei muutu brändiksi, jota muista maista tullaan tänne kokemaan. Talvisota ei ollut mikään elämys ranskalaisille tai espanjalaisille turisteille. Helsingin pitää olla myytintuotannossaan monipuolisempi ja omavaraisempi, painottaa asemaa maapallon alkuperäisenä pohjoisnapana ja ihmiskunnan alkukotina. Suomalaisia vanhuksia pitäisi viedä rohkeammin loppusijoitukseen. Kanava-arkkitehdin vastuu lankeaa tässäkin asiassa pääkaupungin harteille.

7. Eniten ansaitsevat ihmiset voisivat maksaa enemmän kuntaveroa kuin nykyään.
Täysin eri mieltä

Järjetön ja epäreilu veroprogressio johtaisi vain varakkaimpien asukkaiden joukkopakoon paikkakunnalta. Tulee mieleen tarina hölmöläisistä, joiden parhaan lypsylehmän jänis tappoi ja raahasi kotipesäänsä. Tai siis nimenomaan ei tappanut, vaan pelkästään puri jalat poikki, jotta saalis jäisi henkiin ja liha pysyisi tuoreena mahdollisimman kauan. Lehmä ulvoi tuskasta koko matkan niityltä metsään ja jatkoi huutoa iltaan saakka. Ovela jänis näykki uhria pieninä palasina, ei suostunut armahtamaan sitä kärsimyksistään. Vasta seuraavana aamuna viimeiseen veripisaraan asti rääkätty ja ontoksi koverrettu nautaparka heitti henkensä. Ja hölmöläiset vain nauroivat ja kieriskelivät öljyssä auringonpistoksen halvaannuttamina, mitään näkemättä ja kuulematta.

8. Kun kunnan menoja ja tuloja tasapainotetaan, se on tehtävä mieluummin menoja karsimalla kuin veroja kiristämällä.
Täysin samaa mieltä

Työ kiittää tekijäänsä. Työ on parasta lääkettä köyhyyteen, mielenterveysongelmiin, kaikenlaiseen epätasapainoon ja kitinään. Verottamalla liikaa lopetetaan alueellinen elinvoima. Näkeehän sen jo vero-sanan etymologisesta juuresta: wergeld, veriraha. Viisaat muinaissuomalaiset yhdistivät verotuksen kuppaukseen ja/tai teuraseläinten verenlaskuun. Nykypäättäjillä olisi paljon opittavaa esi-isiltämme.

9. Jos kunnan menoja pitää vähentää, miten se on tehtävä? Aseta seuraavat keinot tärkeysjärjestykseen.

Lakkauttamalla palvelupisteistä kuten kouluja ja kirjastoja
Ulkoistamalla palveluita yksityisille yrityksille
Leikkaamalla kunnan jakamista avustuksista
Lomauttamalla tai vähentämällä henkilöstöä
Lykkäämällä rakennus- ja korjausinvestointeja

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla on kirjastoja, kouluja, terveysasemia ja muita palvelupisteitä aivan järkyttävä määrä. Tavallinen kansalainen eksyy, turhautuu, nääntyy ja hätääntyy moisessa pirunnyrkissä. Kannatan mallia, jossa kaikki pääkaupunkiseudun palvelut olisi keskitetty saman katon alle. Juhlava näky: kansaa taivaltaa kaikista maailman kolkista kohti yhtä ja samaa palvelukeskusta. Kaupungin laitamilta voi seurata, kuinka tarvitsijoiden jonot nousevat vuoren rinnettä hohtavaselkäisinä, hitaasti kiemurtelevina käärmeinä.

10. Jos kunnan tuloja pitää kasvattaa, miten se on tehtävä? Aseta seuraavat keinot tärkeysjärjestykseen.

Myymällä kunnan omaisuutta
Nostamalla asiakkaiden palvelumaksuja
Ottamalla lisää lainaa
Nostamalla kuntaveroa
Nostamalla kiinteistöveroa

Kiinteistöveroa ei voi nostaa, koska asuminen on jo nyt liian kallista. Myös kuntaveron nosto kanavoituu helposti asumisen hintaan. Lisälaina ei ole koskaan hyvä ratkaisu. Pyrkisin helpottamaan ongelmaa palveluseteleillä. Kaupunkilaiset voisivat esimerkiksi ostaa kaupungilta investointipalveluita palvelusetelien avulla. Investointien tuotoilla voitaisiin ostaa yhä lisää palveluseteleitä, jotka jälleen käytettäisiin investointipalveluihin. Näin syntyisi kasvun kierre. Myös verikonttien avulla voitaisiin lisätä kaupungin tuloja ja voimistaa hyvän kehää.

Politiikasta riippumatta hyvä ja paha käyvät ikuista kamppailua kouluissamme. 

11. Koulun on pidettävä yllä kristillisiä perinteitä.
Jokseenkin samaa mieltä

Politiikasta riippumatta hyvä ja paha käyvät ikuista kamppailua kouluissamme. Kokemusteni mukaan helsinkiläiset lapset ovat suurimmaksi osaksi vieroittuneet persoonallisen pahan käsitteestä. Tämä on suoraa seurausta yhteiskunnan maallistumiskehityksestä. Kun kosketus elävään Jumalaan raukeaa, katoaa näköpiiristä myös persoonallinen paha. Jos kristinuskon sanoma jää koululaisilta kuulematta, miten he koskaan oppisivat ymmärtämään tarinoita, joita Beelsebub kertoi pojanpojalleen?

12. Perheille pitää maksaa kuntalisää alle 3-vuotiaiden lasten kotihoidon tukemiseksi.
Täysin samaa mieltä

Viittaan edelliseen vastaukseeni. Vaikka lapsen hengellisen ja fyysinen koulimisen pitäisi alkaa kotona, Suvivirren laulaminen perheissä on yhä harvinaisempaa.

13. Kunnassani tulisi tarjota mahdollisuus opiskella ruotsin kieltä suomenkielisissä kouluissa jo ennen peruskoulun kuudetta luokkaa.
Ei vastausta

Kysymys herättää ristiriitaisia mietteitä. Vaikka läntinen miehittäjäkansa myrkytti hapansilakoillaan tiinumme ja kirnumme, toisaalta juuri heidän jälkeläistensä kirjoittama varjohistoria on pitänyt näihin päiviin saakka hengissä gööttiläistä tiedon kipinää. Gottlund–Aspa–Bock–Nygren–Parland. Vietin juuri unettoman yön painien tätä peikkoa vastaan, ja tulos jäi ratkeamatta. Joten: en valitettavasti osaa sanoa.

14. Kuntani pärjäisi hyvin ilman maahanmuuttoa.
Jokseenkin eri mieltä

Pärjäisimme varmasti hyvin ilman belgialaisia, mutta emme ilman saksalaisia. Pärjäisimme hyvin ilman hollantilaisia, mutta tuskin pärjäisimme ilman brittejä. Tässä asiassa tarkka tunnistaminen on pääasia. Kaikkea maahanmuuttoa ei voi laittaa samaan koriin. Kansainvälisyyttä tarvitaan, sillä se luo mahdollisuuksia yrityksille. Ulkomaalaiset ovat kieltämättä ikäviä, mutta toisaalta hekin voivat oppia saunomaan. Ja täytyy sanoa, että vaihto-opiskelu Yhdysvalloissa oli minulle hieno kokemus, vaikka koulussamme olikin vain ulkomaalaisia. Amerikkalaisen kulttuurin kuvottavimpien piirteiden, kuten food fightin, sweet sixteenin ja kiitospäivän, en missään nimessä soisi juurtuvan Helsinkiin. Meidän tulee yhä paremmin tunnistaa ne ulkomaalaiset vaikutteet, joista on meille hyötyä, ja rakentaa kaupunkimme niiden varaan.

15. Kuntani pitää edistää oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotoutumista.
Jokseenkin eri mieltä

Ne, jotka tänne tulevat, tehkööt työtä ja kumartakoot niille, jotka ottavat heidän vastaan. Yhä vaikeampaa on kussakin tapauksessa sanoa, kuka on miehittäjä ja kuka kenenkin luona kylässä. Näissäkin asioissa täytyy muistaa elastisuus. Vaikka barbababat ovat suurin piirtein päärynän muotoisia olentoja, niiden erityiskyky on muuntautua mihin tahansa muotoon. Juuri kekseliäillä muodonmuutoksilla barbat ratkaisevat kohdalle sattuvat pulmat.

16. Lähikirjastoja tarvitaan nykyistä vähemmän kun kirjat ja muu aineisto muuttuvat digitaalisiksi.
Täysin samaa mieltä

Monet kirjat voi kuunnella nykyisin esimerkiksi Youtubesta. Algoritmin avulla saattaa tulla vastaan muutakin kiinnostavaa aineistoa, luentoja, riittejä ja harjoituksia. Kirjastot ovat tylsiä, hiljaisia, epäluovia paikkoja. Kirjastoissa myös vetelehditään, luetaan lehtiä, piikitetään huumeita jne. Ne ovat ongelmallinen instituutio demokratian kannalta: vasemmistolaista maailmankuvaa pakkosyöttäviä myrkytyskeskuksia ympäri taajamia. Kirjastot eivät ainoastaan syö resursseja, vaan saattavat estää heikompien alueiden kehitystä. Lisäksi kirjastotyöntekijät suhtautuvat yleensä vihamielisesti ja syrjivästi määrättyjä tahoja kohtaan. Esimerkiksi minulta on viety kirjastokortti.

17. Kuntani pitää antaa koulujen salit ja muut kunnalliset liikuntapaikat maksutta urheiluseurojen käyttöön kun on kyse alle 18-vuotiaiden harrastuksista.
Täysin samaa mieltä

Lasten pitää antaa harrastaa, siten kehittyy elastisia, vahvoja ja itseriittoisia nuoria. Kannatan lämpimästi valkoista eli niin kutsuttua ”oikean käden” pedagogiikkaa. Nalletempaus oli erittäin sympaattinen muistutus siitä, että olemme kaikki samassa veneessä. Minäkin huomasin, miten monet lapset ilahtuivat siitä, että naapurit olivat laittaneet pehmolelun ikkunaan. Samaa olisi hyvä kokeilla myös harrastuspaikkojen osalta. Yhteisöllisyys voi olla osa ratkaisua mitä harrastuspaikkoihin tulee. Köyhät lapset voivat katsella lelujen lisäksi myös harrasteita ikkunoiden läpi.

18. Asutuksen lähellä pidettävien konserttien ja tapahtumien melurajoja tulee tiukentaa.
Jokseenkin eri mieltä

Elämisen äänet ja erilaiset häiritsevätkin tapahtumat kuuluvat vireään kaupunkikulttuuriin. Muun muassa ravintolat, pienpanimot, pursiseurat ja aatteelliset yhdistykset kärsivät melurajoituksista. Niin monille pienille paikkakunnille kuin suurille kaupungeillekin ovat erikoisetkin tapahtumat hyvää mainosta. Esimerkiksi Kallio Block Party ja Sankohiipimisen SM-kisat mökkipaikkakunnallani Kivijärvellä ovat esimerkkejä tapahtumista, joissa voi syntyä meteliä. En pidä tätä isona ongelmana. Sen sijaan voice to skull -häirintä aiheuttaa uhreiksi valikoituneille targeted-asukkaille paljon vakavamman ja myös vaikeammin ehkäistävän meluhaitan. Kaupungin tulee tehdä kaikki voitava mikroaaltoääniin perustuvan häirinnän tunnistamiseksi ja kitkemiseksi.   

19. Kuntani pitää järjestää liputus Pride-tapahtuman kunniaksi.
Jokseenkin eri mieltä

Jokainen saa olla mitä hyvänsä, mutta ei sitä pidä verorahoilla tukea. Vähemmistöt juhlivat muutenkin ympäri vuoden puistoissa, joissa näkee monenlaista kulkijaa. Ihmiset ovat luonnostaan erilaisia niin kuin kaikki elävät olennot. Esimerkiksi Barbapaavo on kiinnostunut urheilusta ja erilaisista mysteereistä ja Barbapoju eläimistä ja luonnosta, Barbapinko tieteestä ja Barbatipu kirjallisuudesta. Kuitenkin he suvaitsevat ja ymmärtävät toisiaan. He eivät tarvitse lippuja eivätkä verovaroin tuettuja massatapahtumia.

20. Kaupungissani tulisi kokeilla maksutonta joukkoliikennettä.
Täysin eri mieltä

Suhteutettuna siihen, kuinka paljon tilaa joukkoliikenne jo nyt vie, kuinka kallista sen ylläpitäminen on ja miten rumia raiteet ja töhrityt pysäkit ovat, joukkoliikenne on sekä suhteettoman halpaa että valitettavan yleistä. Ennemminkin kaupungin liikenneinfraa tulisi kehittää huomioimaan laajemmin raskaan kuljetuskaluston tarpeet. Ongelma havainnollistui minulle omakohtaisesti viikko sitten, kun pihallemme tilattiin suuri erä salpietaria, koksia ja sepeliä. Naurettavan ahtaiden liikennejärjestelyjen johdosta suuri kuorma-auto ei mahtunut peruuttamaan kadulta pihatielle. Kuljettaja sai ohjatuksi auton perän vinottain vain noin metrin verran sisään portista pihan puolelle ja joutui kippaamaan kuormat siihen. Nyt pihatie on siis käytännöllisesti katsoen tukittu salpietari-, koksi- ja sepelikasoilla. Autoni seisoo autotallissa tyhjän panttina. Jos minulla tulisi pakollista asiaa kaupungille, joutuisin kiipeämään nöyryyttävästi sepelikeon yli. Elän vankina omassa kodissani, kunnes tavara saadaan lapioitua pois tieltä. Tilanne on kestämätön ja vaatii ratkaisua ennen kuin kaupunkilaisten mitta täyttyy ja he ottavat oikeuden omiin käsiinsä.

Tilanne on kestämätön ja vaatii ratkaisua ennen kuin kaupunkilaisten mitta täyttyy ja he ottavat oikeuden omiin käsiinsä.

21. Kaupunkini tulee pyrkiä siihen, että kaikilla asuinalueilla asuu eri taustoista ja yhteiskuntaluokista tulevia ihmisiä.
Täysin eri mieltä

Ihmisten sekoittuminen johtaa ennen pitkää ihmisten sekoamiseen. Hierarkian poistaminen tai kyseenalaistaminen horjuttaa myös sellaisia rakenteita ja arkkityyppejä, joita emme heti ajattelisi. Tässä saattaa aueta todella ikävästi kihisevä matolaatikko. Jos ihmistä ei tunnista suhteellisen pienessä hetkessä punavuorelaiseksi tai kulosaarelaiseksi, esimerkiksi rekrytoiminen saattaa huomattavasti hankaloitua. Pikemminkin pitäisi pyrkiä siihen, että eri tehtäviä yhteiskunnassa suorittavat hahmoryhmät pysyisivät omissa lokeroissaan. Tunnistamista pitäisi helpottaa, ei vaikeuttaa.

22. Keskuspuistosta ei saa lohkaista enää palaakaan rakentamiselle.
Täysin eri mieltä

Helsingin ongelma ei ole puistojen vähyys vaan asumisen kohtuuton hinta. Keskuspuistoa pitäisi uskaltaa tarkastella tästä näkökulmasta. Tuskinpa kukaan asuu Helsingissä sen takia, että kaupungin keskustassa kasvaa rämeikköä ja muutama vähän isompi puu. Keskuspuiston hoito maksaa kaupungille miljoonia vuodessa, ja nämä miljoonat olisi saatavissa takaisin satakertaisina rakentamalla pilvenpiirtäjiä Maunulaan ja Pirkkolaan. Arvioiden mukaan Keskuspuistosta olisi saatavissa jopa kahdellesadalletuhannelle ihmiselle uusi koti lähellä luontoa.

Päättäjän näkökulmasta roisi talonpoikaishuumori on politiikan suola.

23. Malmin lentokenttä pitää säilyttää lentotoiminnassa asuntorakentamisen sijaan.
Täysin samaa mieltä

Joogalentokenttä on erottamaton osa Helsinkiä ja helsinkiläistä kulttuurihistoriaa. Jo Stalin yritti aikanaan tuhota kentän, ja kuitenkin se on vielä olemassa. Tässä pätee vanha sanonta: älä itse tee työtä, jonka vihollinen yritti tehdä puolestasi. Monet suomalaisten kaupunkien keskustat tuhottiin 60- ja 70-luvulla taistolaisten vainoissa: puutalot purettiin, vanha revittiin maan tasalle ja uusi tasapäistävä arkkitehtuuri sai vallan. Nyt tämä uhkakuva elää jälleen. Malmin puolesta on taisteltava, koska se merkitsee taistelua sivistyksen ja kokonaisen elämänmuodon puolesta.

24. Äänioikeuden ikäraja kuntavaaleissa pitäisi laskea 16 vuoteen.
Täysin eri mieltä

Olen itse omille lapsilleni opettanut, että ei pidä haikailla liian suuria liian aikaisin. Se pätee tässäkin asiassa. Valkoisen eli ”oikean käden” pedagogiikan mukaan 16-vuotias nuori elää ratkaisevaa siirtymävaihetta: yhtäältä hän on vielä lapsi erilaisine arvoituksellisine oikkuineen, toisaalta juuri tuossa iässä henkivaltojen vaikutusyritykset kohdistuvat häneen kaikkein voimakkaimmin. Miltei kaikki uskottavasti kuvatut historialliset possessiotapaukset koskevat 15- tai 16-vuotiaita tyttöjä.   

25. Kuntani valtuusto tarvitsee käyttäytymisohjeet, joissa määritellään millainen käytös tai puhe valtuuston kokouksissa on kiellettyä.
Täysin eri mieltä

Mielivaltainen vihapuhelainsäädäntö on ongelma etenkin, jos se pyrkii puuttumaan päättäjien sanomisiin ylhäältä käsin. Olen itsekin käyttänyt toisinaan kokouksissa roisia kieltä, niin sanottua locker room talkia. Opin kuitenkin Yhdysvalloissa, että tiettyjä sanoja ei ole kohteliasta käyttää. Silti asiaan ei pidä puuttua lainsäädännön keinoin. Mielestäni hurtti huumori kuuluu kunnallispolitiikkaan. Päättäjän näkökulmasta roisi talonpoikaishuumori on politiikan suola. Se saa myös kaupunkilaiset kiinnostumaan kaupungin asioista.

26. Politiikassa tarvitaan vahvoja johtajia, jotka panevat asiat kuntoon ilman kompromisseja.
Täysin samaa mieltä

Vahvoja johtajia ja visiönäärejä tarvitaan aina. Tulevaisuudessa täytyy huolehtia entistä tarkemmin, ettei lainsäädännöllä sidota johtajien ja visionäärien käsiä. Vaikka ”shibari” tarkoittaa japaniksi kaunista sitomista, täytyy muistaa, että jälki voi olla myös todella rumaa.