Hyy julistautui feministiseksi

Päätös syntyi äänin 32–23.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Viivi Prokofjev

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (Hyy) on nyt virallisesti feministinen yhteisö. Hyyn uudessa strategiassa lukee, että ”olemme moninainen ja feministinen yhteisö”.

Päätös syntyi torstaina 30. tammikuuta pidetyssä Hyyn edustajiston vuoden 2020 ensimmäisessä kokouksessa äänin 32–23. Äänestys tehtiin suljetuilla lipuilla.

Erinäisten muutosehdotusten jälkeen kokouksessa äänestettiin, lukeeko strategiassa, että ”olemme moninainen ja feministinen yhteisö” vai että ”olemme moninainen ja tasa-arvoinen yhteisö”.

Edustajistoon tuotu strategiapaperiehdotus oli sikäli poikkeuksellinen, että valmisteluvaliokunnassa juuri kyseisestä feminismikohdasta käyty äänestys oli mennyt tasan, jonka jälkeen feminismi-sana jäi pohjapaperiin arvalla.

Edustajisto keskusteli strategian feminismikohdasta noin 40 minuuttia.

Otteita keskustelusta:

Edustajistoryhmä Help ehdotti, että strategiassa lukisi ”tasa-arvoinen yhteisö”.

”Oikein ymmärrettynä feminismi on erittäin tärkeä asia”, Helpin Henri Kaarakainen sanoi ja jatkoi: ”Valitettava totuus, mikä sen taustalla piilee on, että se termi on varsin latautunut ja siihen sisältyy määritelmällisiä epäselvyyksiä, joita voidaan valitettavasti myös jossakin määrin jopa tahallaan ymmärtää väärin .”

Tämän takia Kaarakaisen mielestä olisi parempi pysyä ”yksitulkintaisissa termeissä”, kuten tasa-arvossa. 

Sitoutumattoman vasemmiston Titta Hiltunen sanoi puolestaan, että ”halutaanko me oikeasti antaa internetin trollien määritellä, mitä feminismi on”.

Ainejärjestöläisten Saana Siljander puolestaan sanoi, että ”yksittäiset sanat voi painaa valtavan paljon siinä millaiseksi yhteisöksi haluamme arvoiltamme profiloitua”.

”Totuus on nyt se, että valitsemalla jommankumman sanan, me valitsemme kääntää selkämme joillekin jäsenistämme.”

Osakuntien Topias Tolonen sanoi, että ”totta kai Hyy voi kertoa myös, että Hyy ajaa by the way myös tasa-arvoa joissain tietyissä asioissa, ei sanaa kielletä, jos me otetaan joku toinen sana tähän ylempään taustadokumenttiin käyttöön. Ylipäätään se, jos me halutaan olla tasa-arvoisia, vaatii meiltä feminististä politiikkaa”.

Edistyksellisten ryhmän Jeremias Nurmela lainasi puheenvuorossaan mukaillen filosofi Ludwig Wittgensteinia: ”Kieli on kuin vanha kaupunki, jossa tarpeen mukaan puretaan ja rakennetaan taloja ja katuja ja kaupunginosia. Kieltä käytetään eri kaupunginosissa eri tavoilla, ja tärkeintä on vain muistaa se, missä itse tällä hetkellä sijaitsee.”

”Me ei voida perustaa meidän päätöksentekoa siihen, että miltä jonkun – anteeksi nyt vaan – persutrollin mielestä se tulee näyttämään.”

Esimerkiksi Suomen ylioppilaskuntien liitto (Syl) on julistautunut feministiseksi jo aiemmin, vuonna 2016.