Kokoomus ja vasemmisto HYY:n edustajistovaalien suurimmat voittajat

Sitoutumaton vasemmisto ja Kokoomusopiskelijat saivat molemmat kolme lisäpaikkaa HYY:n edustajistoon. Pienestä pudotuksestaan huolimatta ainejärjestöläisten HYAL pitää kuitenkin paikkansa suurimpana ryhmänä.

T:Teksti:

Viikko sitten käynnistyneiden HYY:n edustajistovaalien äänestys päättyi tänään. Vaalitulos julkistettiin hieman iltayhdeksän jälkeen Teatteri Forumissa, Helsingin Kampissa.

Tulosilta muuttui nopeasti puoluepoliittisten ryhmien voitonjuhlaksi, kun vaalien suurimmat menestyjät ja ääniharavat ilmestyivät taululle. Eniten paikkojaan kasvattivat Maailmanpyörä-vaalirenkaan yhdessä vihreiden ja kansainvälisten opiskelijoiden Tsempin kanssa muodostava Sitoutumaton vasemmisto (uudessa edustajistossa 8 paikkaa, + 3 paikkaa edelliseen tulokseen verrattuna) ja Edistykselliset-vaalirenkaan yhdessä keskustan kanssa muodostava Kokoomusopiskelijoiden ryhmä (5, + 3).

Suurimman poliittisen ryhmän paikan pitää edelleen HYY:n Vihreät, jonka paikkamäärä myös hieman kasvoi (9, + 1). Demarit (2) ja keskustalaiset (1) pitivät kumpikin paikkamääränsä ennallaan.

Myös ääniharavat tulivat poliittisista ryhmistä. Suurimmat henkilökohtaiset äänisaaliit keräsivät HYY:n hallituksen jäsen, kokoomuksen Tarik Ahsanullah (155 ääntä) ja vihreiden Amanda Pasanen (139 ääntä). Ahsanullah kertoi tulosillan haastattelussa, että hän aikoo keskittyä edustajistossa erityisesti talousasioihin.

”Lunastan kaikki vaalilupaukseni siitä, että HYY:n talous lähtee tästä aivan erilaiselle uralle, kuin mitä se on vaikka viimeiset kymmenen vuotta ollut. Joskus tuntuu, että talousasiat jäävät kaikkien muiden asioiden varjoon, vaikka sääntömääräisestikin ne ovat yksi suurimmista vallan välineistä edustajistolle”, hän sanoi.

 

Vaalien suurimmat häviäjät olivat tällä kertaa sitoutumattomien ryhmien joukossa. Helsingin yliopiston ainejärjestöläisten ryhmä HYAL jatkaa pienestä pudotuksestaan huolimatta kuitenkin edustajiston suurimpana ryhmänä (uudessa edustajistossa 18 paikkaa, – 2 paikkaa edelliseen tulokseen verrattuna). Eniten siipeensä sai osakuntien yhteinen Osakuntalainen vaalirengas (5, – 3).

”Ei tätä voi oikein torjuntavoitoksikaan kutsua”, harmitteli osakuntalaisten Otso Heiskanen.

Sekä hammaslääke-, eläinlääke-, lääke- ja oikeustieteen opiskelijoiden HELP (9) että ruotsinkielisten SNÄf (3) säilyttivät paikkamääränsä. Tsemppi sen sijaan putosi kokonaan edustajistosta (0, – 2).

Vaalien tulos nosti poliittisten ryhmien paikkamäärän 25:een. Sitoutumattomilla on seuraavassa edustajistossa 35 paikkaa. Edustajistovaaleissa oli ehdokkaita myös kolmesta ryhmästä, joilla ei viime kaudella ollut ollenkaan paikkoja edustajistossa. Nämä ryhmät olivat Piraatit, Liberaalinen vaaliliitto sekä Perussuomalainen vaaliliitto. Yksikään näistä ryhmistä ei onnistunut nousemaan edustajistoon.

Keskusvaalilautakunnan vahvistama tulos löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta vaalitulos.hyy.fi.

 

Korjattu kirjoitusvirhe 3.11. klo 11:51.