Tyrmäystippaepäilyt jatkuvat – ”Huumaaja oli todennäköisesti juhlijoiden joukossa”

Ainejärjestöläisten vuosijuhlilla huumattiin mahdollisesti useampi osallistuja vajaa kaksi viikkoa sitten. Ylioppilaskunta kertoo tarkentaneensa kulunvalvontaa omissa tiloissaan, mutta huumaajat ovat todennäköisesti juhlijoiden joukossa.

T:Teksti:

Vajaa kaksi viikkoa sitten järjestetyillä Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset – HYAL ry:n vuosijuhlilla on mahdollisesti huumattu useampia opiskelijoita. HYAL kertoo asiasta omalla Facebook-sivullaan.

Yhdistyksen puheenjohtajan Krista Laitilan mukaan asia tuli HYALin tietoon vasta tapahtuman jälkeen. Jälkitoimenpiteenä yhdistys on avannut ongelmatilannelomakkeen, jonka kautta järjestön tapahtumiin osallistuvat pystyvät ilmoittamaan jatkossa syrjinnästä ja häirinnästä.

”Heti kun tieto tuli, avasimme lomakkeen. Ensimmäinen epäily tuli ilmi 10.10. illalla ja kaksi muuta pian sen jälkeen. Olemme päättäneet, että lomake on auki tästä eteenpäin jokaisessa tapahtumassa, ja sitä seurataan myös tapahtumien aikana – ei vasta jälkikäteen. Lisäksi aiomme nimetä turvallisuushenkilöt jatkossa jokaiseen tapahtumaan”, Laitila kertoo.

Laitilan mukaan HYAL on kehottanut asianosaisia ottamaan yhteyttä myös poliisiin ja terveyskeskukseen.

”Olemme varmistaneet, että henkilöt ovat kunnossa ja turvassa. Olemme myös neuvoneet tekemään rikosilmoituksen poliisille ja kehottaneet menemään lääkäriin. Lääkäriin tulisi hakeutua mahdollisimman nopeasti, jotta asianomaiset voidaan tutkia.”

 

Ylioppilaslehti kertoi viimeksi toukokuussa, että valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestön Kannunvalajien juhlissa oli mahdollisesti huumattu kaksi opiskelijaa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) lupasi tuolloin muistuttaa piirissään toimivia järjestöjä, että nämä huolehtisivat asianmukaisesti tilojen turvallisuudesta.

”Laitoimme ohjeistusta syksyn alussa ja olemme myös tiukentaneet sisäänpääsyä tiloihin. Meillä on nykyään käytössä sähkölukot, eli kaikista ovenavauksista jää jälki. Mahdollisuuksia päästä tiloihin on siis rajoitettu ja tiloja on siten pyritty tekemään turvallisemmaksi”, kertoo HYYn pääsihteeri Jannica Aalto.

”Oman kokemukseni mukaan tilaisuuksissa ollaan nykyään tarkempia ja henkilöiltä esimerkiksi kysellään, millä asialla he liikkuvat.”

Aalto muistuttaa, että esimerkiksi HYALin tapauksessa huumaaja oli todennäköisesti osallistujien joukossa. Tällaisissa tapauksissa valvonta on paljon vaikeampaa.

”Emme esimerkiksi pysty tarkastamaan, mitä ihmisillä on kasseissaan. Voimme vain sanoa, että omia juomia on jatkuvasti tarkkailtava. Samanlaista ohjetta antaa myös poliisi. Ilmiö on valitettavan yleinen myös esimerkiksi helsinkiläisissä yökerhoissa.”

Aallon mukaan myös ylioppilaskunta yrittää jatkossa painottaa lääkärin vastaanotolle hakeutumisen tärkeyttä, mikäli huumaustapauksia yhä ilmenee.

”Lääkärin kautta saataisiin tieto myös mahdollisesti käytetystä huumausaineesta.”