Uusi huumausepäily opiskelijabileissä – HYY: Ohjeistuksista on muistutettava ennen syksyä

Viime kuussa järjestetyillä Kannunvalajien kaverisitseillä huumattiin todennäköisesti kaksi opiskelijaa. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) aikoo muistuttaa järjestöjä turvallisuusohjeistuksista ennen syksyn fuksibileitä.

T:Teksti:

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestö Kannunvalajat kertoi vappuaattona, että sen tapahtumalla on mahdollisesti huumattu kaksi osallistujaa. Epäilty huumaus tapahtui reilu kaksi viikkoa sitten järjestetyillä kaverisitseillä.

Valtiotieteellisen opiskelijoille lähetetyn tiedotteen mukaan uhrit ovat nyt kunnossa.

”Suhtaudumme tällaisiin epäilyihin hyvin vakavasti ja tuomitsemme tapauksen jyrkästi”, kertoo Kannunvalajien yhdenvertaisuusvastaava Noora Isomäki tiedotteessa.

Järjestö aikoo jatkossa nimittää jokaiselle tapahtumalleen erityisen turvallisuushenkilön. Henkilölle voi käydä kertomassa, mikäli havaitsee jotain epätavallista, epäilee joutuneensa huumatuksi tai kokee olonsa muuten turvattomaksi.

 

Huumausepäilyistä Helsingin yliopiston opiskelijoiden piirissä uutisoitiin laajasti viimeksi kaksi vuotta sitten. Keväällä 2015 tyrmäystippatapauksia ja hyväksikäyttöä opiskelijabileissä käsittelivät muun muassa teologien tiedekuntayhdistyksen Kyyhkynen ja Ylen Kioski. Syyskuussa 2015 kerrottiin puolestaan huumausepäilystä suomen kielen opiskelijoiden ainejärjestö Siulan fuksibileissä.

Vastineena Kyyhkysen juttuun Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) julkaisi tiedotteen, jossa se lupasi kouluttaa bileiden järjestäjiä turvallisuudesta huolehtimiseen. HYY:n hallituksen puheenjohtaja Laura Luoto vahvistaa, että näin onkin tehty.

”Alina-salin käyttökoulutuksissa on vuoden 2015 toistuvien huumausepäilyjen jälkeen tähdennetty turvallisuudesta huolehtimista. Koulutuksiin osallistuminen ja ohjeistuksien noudattaminen on ollut edellytys ylioppilaskunnan tilojen käytölle”, Luoto kertoo.

Luodon mukaan kaikki HYY:n tiloissa toimivat järjestöt ovat myös laatineet vuoden 2015 jälkeen turvallisen tilan periaatteet. Lisäksi erityisesti ylioppilaskunnan tilojen avaimia käyttäville järjestöjen vastuuhenkilöille tähdennetään avainten luovutuksen yhteydessä turvallisuusasioita omalla ohjeistuksella. Tilojen ulko-oville on puolestaan edellytetty järjestäjien omaa valvontaa.

Tuoreiden tapahtumien valossa asian suhteen on kuitenkin skarpattava, Luoto myöntää.

”Olemme keskustelleet tapahtuneesta Kannunvalajien kanssa ja saamiemme tietojen mukaan turvaohjeistuksia ei ole laiminlyöty. Mutta ohjeistuksista ja niiden noudattamisesta on kuitenkin syytä muistuttaa jälleen ennen syyslukukauden alkua ja uusien opiskelijoiden saapumista yliopistolle.”