SYL:lla eniten vierailuja, lukiolaisilla ahkerin yksittäinen lobbaaja – näin opiskelijoiden edustajat tapasivat kansanedustajia

Ylioppilaslehden saamien tietojen mukaan yliopisto-opiskelijoiden ja lukiolaisten edustajat käyvät ahkerimmin tapaamassa kansanedustajia. Ammattikorkeakoululaisten ja ammattiin opiskelevien järjestöt tulevat selvästi jäljessä.

T:Teksti:

Suomen Kuvalehti uutisoi jo eilen näyttävästi Open Knowledge Finland -yhdistyksen kokoamasta eduskunnan vierailijatietokannasta. Tietokanta tarjoaa ensimmäisen kerran laajan aineiston eduskunnassa tapahtuvasta lobbaamisesta. Siihen on koottu yli 24 500 eduskuntavierailun tiedot viime vuoden toukokuun lopulta viime huhtikuun loppuun saakka.

Suomen Kuvalehden ”lobbareiden TOP 50” -listalla opiskelijaedustus näyttää heikolta. Viidenkymmenen huippuvierailijan joukkoon opiskelijajärjestöjen puheenjohtajista nousee ainoastaan Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtajana vuonna 2016 toiminut Elli Luukkainen.

”Yllätyin vähän, että olin listalla, ja vieläpä ainoana opiskelijajärjestöistä”, Luukkainen kertoo Ylioppilaslehdelle.

”Tuntuu myös hyvältä sanoa, että aktiivinen yhteydenpito eduskunnan sivistysvaliokuntaan ja muihin opiskelijoiden asioista kiinnostuneisiin kansanedustajiin on lukiolaisille tuttua hommaa. SLL on aktiivinen tapaamisten järjestämisessä, ja kansanedustajat mielellään vastaavat kutsuihin ja istuvat alas keskustelemaan.”

Luukkaisen mukaan osa hänen vierailuistaan koskee SDP:n nuoriso- ja koulutuspolitiikkaa koskevien työryhmien kokouksia. Hän työskentelee nykyään kansanedustajan avustajana.

Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) työntekijöistä listalla näkyvät puolestaan entinen pääsihteeri Juha Töyrylä sekä nykyinen hallinto- ja talouskoordinaattori Elisa Selinummi. Selinummi on aloittanut työnsä SYL:ssa kuitenkin vasta tiedonkeruun jälkeen, ja Töyrylä puolestaan lopetti pääsihteerin tehtävät toukokuussa 2016. Suurin osa vierailuista on siis tapahtunut muissa kuin SYL-tehtävissä.

 

Ylioppilaslehti sai tietokannan haltuunsa ja kävi tarkemmin läpi opiskelijajärjestöjen edustajien lobbaustapaamisia eduskunnassa.

Open Knowledge Finland on koonnut tiedot ottamalla kuvia papereista eduskunnassa ja muuttamalla nämä koneellisesti taulukkomuotoon. Lisätietoja aineistosta löydät täältä.

Tietojen käsittelyssä on voinut tapahtua virheitä. Kone on saattanut lukea joitain tietoja väärin, ja toisaalta esimerkiksi osa tietokannassa olevista tapaamisista on laitettu kalenteriin, vaikka ne eivät ole varsinaisesti toteutuneet. Osa nimistä on saatettu kirjata eduskunnan kulunvalvontaan väärin, ja osa tapaamisista on voinut tapahtua kulunvalvonnan ulkopuolellakin.

Tietokannassa näkyy siis vain eduskunnan kulunvalvontaan rekisteröidyt vierailut. Valiokunnassa kuullut asiantuntijat, täysistunnossa vierailevat yleisön jäsenet tai ihmiset, joilla on pysyvä pääsykortti eduskuntaan (esimerkiksi aiempia kansanedustajia) eivät näy listassa. Muun muassa näistä syistä luvut ovat puhtaasti suuntaa antavia.

 

Rekisteröityjä tapaamisia on monenlaisia, aina isommista työryhmistä kahdenkeskeisiin lobbaustapaamisin. Open Knowledge Finland on yhdistänyt joihinkin nimiin omien tutkimustensa perusteella tiedon vierailijan organisaatiosta. Ylioppilaslehti täydensi näitä tietoja omalla tiedonhankinnallaan. Teimme tietokantaan hakuja, ja poimimme sieltä jokaisen valtakunnallisen opiskelijajärjestön edustajat.

SYL:n ja Suomen opiskelijakuntien liiton (SAMOK) kohdalla etsimme tietokannasta kaikki vuosien 2016 ja 2017 hallituksien jäsenet sekä nykyiset työntekijät. Toisen asteen opiskelijajärjestöjen – SLL:n, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton (SAKKI) ja Opiskelija-Allianssin (OSKU) – kohdalla haimme tietokannasta edunvalvontaa tekevät työntekijät sekä vuosien 2016 ja 2017 puheenjohtajistot, sillä näissä järjestöissä hallitus ei ole päätoimisessa luottamustehtävässä.

Poistimme sellaiset osumat, jotka löytyivät esimerkiksi hallitusten jäsenten hallituskausien ulkopuolelta, ja liittyivät näin todennäköisesti johonkin muuhun toimintaan. Osa vierailuista saattaa silti liittyä myös muihin kuin opiskelijajärjestön toimintaan.

 

SYL:n osalta ajanjaksolta löytyy 53 vierailukertaa. Ahkerimmin eduskunnassa ovat käyneet sosiaalipolitiikasta vastanneet hallituksen jäsenet Ella Keski-Panula ja Jani Sillanpää, joista ensimmäinen myös työskenteli SYL:ssa tänä vuonna. Sillanpää nousi SYL:n ykkösvierailijaksi 12 vierailukerrallaan.

”Viime kevään aikana teimme opintotuen huoltajakorotukseen liittyen paljon lobbaustyötä, ja projekti oli pääasiassa omalla pöydälläni. Se toi aika suuren määrän tapaamisia myös eduskuntaan”, hän kertoo.

Sillanpää muistuttaa, että vaikka eduskunnan vierailijakuninkaan titteli tuntuu imartelevalta, eivät vierailut kerro koko totuutta lobbaamisesta.

”Vaikuttamista tehdään myös ministeriöissä sekä epävirallisemmissa ympyröissä.”

SYL:n osalta tiedot osoittavat myös selkeästi, että puoluetaustaiset hallituksen jäsenet ja työntekijät käyvät usein vierailemassa oman puolueensa edustajien luona. Esimerkiksi SYL:n varapuheenjohtaja Tarik Ahsanullah (kok) on tavannut eduskunnassa tämän vuoden puolella vain kokoomuslaisia.

Puheenjohtajat eivät sen sijaan ole kovin aktiivisia vierailijoita: tänä vuonna SYL:n puheenjohtajana työskentelevää Riina Lummetta ei löydy tietokannasta lainkaan. Viime vuoden puheenjohtaja Heikki Koponen mainitaan vain kerran.

 

Toiseksi aktiivisin opiskelijajärjestö on lukiolaisten SLL, jonka henkilöiltä löytyy 44 vierailukertaa. Ammattikorkeakouluopiskelijoihin on jo selvä pudotus, sillä SAMOKin osalta vierailuja löytyy 18.

Ammattiin opiskelevat ovat vielä hieman epäaktiivisempia, sillä OSKUn henkilöiltä löytyy vain 12 ja SAKKI:n henkilöiltä kuusi eduskuntavierailua.

 

Laskimme vielä lopuksi, ketkä ovat opiskelijajärjestöjen suosikkikansanedustajat.

SYL kävi eniten Sari Sarkomaan (kok) luona ja SLL Mari-Leena Talvitien (kok) luona. SAMOKin vierailusta huomattava osa oli vierailuja Sanna Marinin (sd) luona, SAKKI taas kävi eniten Lauri Ihalaisen (sd) luona. OSKUn suosikki oli keskustan kansanedustaja Petri Honkonen.

 

Lue lisää:

Kommentti: Kolme havaintoa lobbaamisesta ja eduskunnan vierailijadatasta