Seuraamme edustajistovaalien tulosiltaa

Ylioppilaslehti päivystää ja raportoi HYY:n vaalivalvojaisissa.

T:Teksti:

Päivitys klo 23.28: Seuranta on päättynyt. Vaalitulos löytyy kokonaisuudessaan täältä. Vaalien suurimmat voittajat ovat Kokoomusopiskelijat ja Sitoutumaton vasemmisto.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) vaaliviikko päättyy luonnollisesti tulosiltaan. Tänään keskiviikkona selviää, ketkä muodostavat ylioppilaskunnan 60-jäsenisen edustajiston seuraavan kahden vuoden ajan. Viimeksi edustajistovaalit käytiin syksyllä 2014.

Tällä sivulla seuraamme reaaliajassa HYY:n järjestämiä vaalivalvojaisia Teatteri Forumissa, Helsingissä. Tulos päivittyy vähitellen klo 18:30 alkaen. Alustava vaalitulos on valmis n. klo 21.

Siis mikä edustajisto?

Ylioppilaslehden toimittaja Maria Ruuska avasi syksyllä 2011 ylioppilaskunnan päätöksentekoa jutussaan Edari for Dummies näin:

YLIOPPILASKUNTA toimii kuin Suomen valtio.

HYYn jäsenet, eli jäsenmaksun maksaneet opiskelijat, va­litsevat keskuudestaan demokraattisesti EDUSTAJISTOVAALEIS­SA 60 hengen EDUSTAJISTON, aivan kuten suomalaiset vaaleissa eduskunnan. Edustajistovaalit pidetään joka toinen vuosi.

EDUSTAJISTO on ylioppilaskunnan ylin päättävä elin. Se päättää muun muassa ylioppilaskunnan talousarviosta ja asettaa tavoit­teet ylioppilaskunnan omistamille yhtiöille, kuten Unicafelle.

EDUSTAJISTO nimittää vuosittain HALLITUKSEN johtamaan yli­oppilaskunnan toimintaa. Edustajisto kokoontuu noin kerran kuukaudessa, hallitus taas viikoittain. Ylioppilaskunnan joka­päiväisestä toiminnasta, kuten esimerkiksi jäsenpalveluista ja edunvalvonnasta, huolehtii palkattu SIHTEERISTÖ. Edustajiston jäsenille ei makseta palkkaa.

EDUSTAJISTOVAALEISSA käytetään suhteellista vaalitapaa. VAALILIITON voi muodostaa kaksi tai korkeintaan kuusikym­mentä ehdokasta. Vaali­liitot voivat muodostaa yhdessä VAALIRENKAITA, joissa vaaliliit­tojen tai yksittäisten ehdokkaiden enimmäismäärää ei ole rajattu.

Edustajistovaaleissa on mukana sekä puoluepoliittisia (esimerkiksi HYY:n Vihreät ja Kokoomusopiskelijat) että puoluepoliittisesti sitoutu­mattomia (esimerkiksi Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset) ryhmiä.

Ja keitä siellä nyt istuu?

Tällä hetkellä edustajiston suurin ryhmä on Helsingin yliopiston ainejärjestöläiset (HYAL), jolla on 20 paikkaa. Muut ryhmät ovat:

  • HELP (lääketieteellisen, eläinlääketieteellisen, hammaslääketieteellisen ja oikeustieteellisen ainejärjestöt): 9 paikkaa
  • HYY:n Vihreät: 8 paikkaa
  • Osakuntien edustajistoryhmä: 8 paikkaa
  • Sitoutumaton vasemmisto: 5 paikkaa
  • Edistykselliset (kokoomus- ja keskustaopiskelijat): 3 paikkaa
  • Ruotsinkieliset osakunnat ja ainejärjestöt (SNÄf): 3 paikkaa
  • Sosialidemokraattiset opiskelijat: 2 paikkaa
  • Tsemppi (kv-opiskelijat): 2 paikkaa