Laura Luoto HYY:n hallituksen puheenjohtajaksi – HELP käärmeissään neuvotteluiden etenemisestä

HYY:n hallituksen muodostavat ensi vuonna ainejärjestöläisten HYAL, HYY:n Vihreiden ja Sitoutumattoman vasemmiston Maailmanpyörä, demarit sekä osakuntalaiset. Puheenjohtajaksi nousee ainejärjestöläisten Laura Luoto.

T:Teksti:

Eilen alkaneet HYY:n hallitusneuvottelut on saatu ennätysnopeasti päätökseen. Hallituksen muodostavat ensi vuonna ainejärjestöläisten HYAL, HYY:n Vihreiden ja Sitoutumattoman vasemmiston muodostama Maailmanpyörä, demarit (OSY) sekä osakuntalaiset. Hallituksen puheenjohtajaksi nousee ainejärjestöläisten Laura Luoto, joka on istunut HYY:n hallituksessa myös kuluvana vuonna. Varapuheenjohtajaksi nousee vihreiden Ada Saarinen, joka tavoitteli neuvotteluiden alkaessa niin ikään puheenjohtajan paikkaa.

Muut vuoden 2017 hallituksen jäsenet ovat Lauri Linna (talousjohtokunnan puheenjohtaja, SitVas), Hanna-Maria Häkkilä (osakuntalaiset), Mikko Kymäläinen (OSY), Joel Lindqvist (SitVas), Elina Nieminen (HYAL), Matias Nurmi (HYAL), Elli Saari (HYAL), Minna Silvennoinen (vihreät), Minna Suorsa (HYAL) ja Riikka Tähkävuori (vihreät).

Oppositioon jäävät ensi vuonna kokoomuslaiset, ruotsinkielisten SNÄf sekä lääke-, eläinlääke-, hammaslääke- ja oikeustieteellisten ainejärjestöjen HELP.

 

Hallitusneuvotteluiden yhteydessä ryhmät ovat sopineet myös keskeisistä tavoitteistaan vuodelle 2017. Ryhmät haluavat muun muassa lisätä ylioppilaskunnan näkyvyyttä kampuksilla sekä selvittää lastenhoitopalveluiden kehittämistä laaja-alaisesti.

Myös nykyisen hallituksen talousarvioesitykseen kosketaan: jäsenmaksua aiotaan laskea kahden euroa verran siten, että jäsenmaksu laskee syyslukaudelle 2017 euron verran ja kevätlukukaudelle 2018 niin ikään euron verran. Lisäksi edunvalvontaan ja siihen liittyviin projektityöntekijäkuluihin kohdennetaan yhteensä 30 000 euroa lisärahoitusta.

Myös järjestöt saavat lisärahoitusta 30 000 euron verran. Summa jyvitetään tiedekunta- ja ainejärjestöille, osakunnille, muille järjestöille sekä orkestereille, kuoroille ja teattereille nykyisen jakosuhteen mukaisesti.

 

Suurin oppositioon jäänyt ryhmä, HELP, on jo ilmaissut tyytymättömyyteensä neuvottelutulokseen ja neuvotteluiden etenemiseen. Ryhmän puheenjohtaja Salla Viitanen kirjoittaa ryhmän tiedotteessa, että neuvottelut saatiin yllättäen päätökseen vain muutaman tunnin neuvottelemisella.

”HYAL ilmoitti neuvotteluiden loppuneen, ennen kuin useat ryhmät olivat edes ehtineet aloittaa neuvotteluja keskenään”, Viitanen kirjoittaa.

HELP antaa kritiikkiä myös puoluepoliittisen sitoutumattomuuden hämärtymisestä. Viitasen mukaan molemmat ainejärjestöläisten pääneuvottelijat olivat kytköksissä puolueisiin, joiden ideologiaan sitoutuneet edustajistoryhmät valittiin HYY:n hallitukseen.

”Ennen vaaleja oli kova huutelu sitoutumattomuuden iloista, mutta tämä periaate näköjään unohtui viidessä päivässä.”