Tyrkkyfaksit saapuivat – HYY:n puheenjohtan paikkaa havittelemassa kolme valtiotieteilijää

Tänään käynnistyvissä Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitusneuvotteluissa puheenjohtajan paikkaa havittelevat ainejärjestöläiset, vihreät ja demarit.

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnassa (HYY) käynnistyvät tänään hallitusneuvottelut. Seuraavien päivien ajan edustajistoryhmät käyvät siis neuvottelijoidensa välityksellä vääntöä siitä, millainen joukko johtaa ylioppilaskuntaa ensi vuonna. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, saadaan tulos sorvattua todennäköisesti keskiviikkoon mennessä.

Prosessi on varsin salamyhkäinen. Ryhmät ovat toimittaneet hallitustarjokkaidensa nimet muiden edustajistoryhmien johtajille eilen illalla, mutta julkisuuteen näitä tyrkkyfakseja ei ole päästetty. Neuvotteluiden tuloksena ryhmät sopivat keskenään, ketkä pääsevät hallitukseen ja ketkä jäävät niin kutsutusti oppositioon. Prosessi muistuttaa Suomen hallitusneuvotteluja: ensin neuvotellaan Smolnassa, ja lopulta esitys tuodaan eduskuntaan, – tai tässä tapauksessa edustajistoon – jossa se mukisematta vahvistetaan.

Osakuntalaiset, kokoomuslaiset, ruotsinkielisten SNÄf ja demarit esittävät kukin yhtä ehdokasta HYY:n hallituksen rivijäseneksi. Yhdeksänjäseninen HELP esittää kahta ehdokasta ja suurimmat ryhmät, ainejärjestöläisten HYAL sekä HYY:n Vihreiden ja Sitoutumattoman vasemmiston muodostama Maailmanpyörä molemmat viittä ehdokasta hallitukseen.

 

Ylioppilaslehden tietojen mukaan kolmella ryhmällä on ehdokas myös puheenjohtajan paikalle. HYAL esittää puheenjohtajaksi Laura Luotoa, Maailmanpyörä vihreiden Ada Saarista ja demarit Maria Loimaa.

Luoto ja Loima ovat valtiotieteilijöitä, jotka ovat kuluneena vuonna istuneet molemmat HYY:n hallituksessa. Luoto on vastannut koulutuspolitikasta (hallopedit) ja kansainvälisyydestä, Loima puolestaan työelämästä ja koulutuspolitiikasta (Iso Pyörä). Vihreiden Saarinen on niin ikään valtiotieteilijä. Hän toimi ryhmänsä vaalipäällikkönä ja edustajiston jäsenenä kuluvalla kaudella.

HYAL on perinteisesti suurimpana ryhmänä ollut vahvoilla puheenjohtajakisassa. Ryhmän riveistä tulee esimerkiksi myös nykyinen puheenjohtaja, Susanna Jokimies. Luonnollista on, että myös Maailmanpyörällä on oma puheenjohtajaehdokas, sillä sekä vihreät että vasemmisto nostivat paikkamääräänsä edustajistossa, ja ryhmä on edustajiston toiseksi suurin.

Maailmanpyörän sisäiset voimasuhteet ratkaisivat todennäköisesti sen, miksi puheenjohtajaehdokas tulee vihreiden riveistä. Vaikka Sitoutumaton vasemmisto oli Kokoomusopiskelijoiden ohella suurin vaalivoittaja, on HYY:n Vihreillä silti yksi paikka enemmän edustajistossa.

Myös viime vuonna vihreillä oli tarjota puheenjohtajaehdokas, mutta tuolloin ryhmä jäi oppositioon. Saa nähdä, onnistuuko vihreiden neuvottelija tällä kertaa – kyseessä on nimittäin sama tyyppi. On myös kiinnostavaa nähdä, kuinka pikkuruisen demariryhmän käy puheenjohtajakisassa. Ryhmällä on edustajistossa vain kaksi paikkaa, mutta taitava neuvottelu on ennenkin kantanut näissä peleissä pitkälle.

 

Korjattu kirjoitusvirhe ja tarkennettu 7.11. klo 17:56.