Paljonko Ylioppilaslehti maksaa?

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalit lähestyvät hurjaa vauhtia, ja samalla kiihtyy keskustelu myös ylioppilaskunnan taloudesta. Tuossa keskustelussa suurennuslasin alla on perinteisesti ollut Ylioppilaslehtikin, sillä ehdokasjoukossa on aina myös se porukka, joka tuntuu pitävän lehteä varsin turhana kulueränä.

Ylioppilaslehden tai sen toimituksen tavoitteena ei ole kampanjoida lehden puolesta tai vaientaa käynnissä olevaa keskustelua. Sen sijaan kunnon journalisteina haluamme tietysti tarjota oikean tiedon päätöksenteon pohjalle ja oikaista virheelliset väittämät, kun sellaisia pulpahtaa pinnalle. Sain esimerkiksi viime viikolla lukea, että Ylioppilaslehden painaminen ja postittaminen maksaisi ”400 000 euroa vuodessa”. Huh huh! En tiedä teistä, mutta kuulostaa minusta melko kalliilta paperilta.

Aloitetaan siis perusasioista. Ylioppilaslehteä ja Ylioppilaskalenteria kustantaa ylioppilaskunnan kokonaan omistama Ylioppilaslehden Kustannus Oy. Ylioppilaskunta tilaa lehden ja kalenterit yhtiöltä jokaiselle jäsenelleen hintaan 13,95 euroa/vuosi (sis. alv). Käytännössä nämä tilaukset maksavat ylioppilaskunnalle vuosittain noin 375 000 euroa (usein siteeratusta, reilusta 400 000 euron kulusta loput ovat Studentbladetin tilausmaksuja).

Tilausmaksun suuruuden päättää kustannusosakeyhtiön hallitus, jonka jäsenet löytyvät täältä. Tilausmaksua on pudotettu viimeksi vuosi sitten, ja hyvin todennäköisesti se tulee tippumaan jälleen ensi vuodelle.

Kun alvit on vähennetty, Ylioppilaslehden Kustannus Oy saa siis käyttöönsä tilausmaksuina noin 340 000 euroa vuodessa. Loput kuluistaan yhtiö kattaa ilmotusmyynnillä, joka kohdistuu lähes yksinomaan paperiseen, painettuun lehteen sekä kalenteriin. Edustajistossakin on käsitelty lehden strategiaa, josta selviää, että ilmoitusmyynnin osuus tuloista on noin kolmasosa.

Kuluista suurin siivu, noin 190 000 euroa, lohkeaa henkilöstöön. Se tarkoittaa päätoimisen päätoimittajan, kahden päätoimisen toimitussihteerin ja puolipäiväisen AD:n palkka- ja sivukuluja, muita sosiaalikuluja sekä lehden avustajapalkkioita. Noin 135 000 euroa kuluu siten tuotantokustannuksiin, eli kalenterin ja paperisen lehden posti- ja painokuluihin.

Lisäksi yhtiö maksaa noin 56 000 euroa vuodessa HYY Yhtymälle taloushallinnosta (kirjanpito, laskutus, maksuliikenne, palkkakirjanpito ja tilinpäätöstyöt), IT-palveluista (muun muassa tietoliikenneyhteydet, tietojärjestelmät, osoiterekisteri, tietoliikenteen ja ohjelmistojen käyttö-, lisenssi- ja ylläpitomaksut) sekä hallintopalveluista (muun muassa liiketoiminnan johtaminen, hallitustyöskentely ja toimitusjohtaja). Tästä logiikasta kirjoitimme viime vuonna. Hallintopalveluihin käytettävän rahan osuus tulee laskemaan ensi vuonna jälleen noin 10 000 eurolla.

Loput rahat menevät muun muassa ilmoitusmyynnin provisioihin, tänä vuonna toteutettavaan verkkouudistukseen, toimiston vuokriin ja käyttökuluihin (kuten sähköön ja siivoukseen), toimistotarvikkeisiin, puhelinkuluihin, matkakuluihin sekä joihinkin pienempiin kuluihin.