Soitimme Verohallintoon

Tällä palstalla soitamme viranomaisille.

T:Teksti:

Opiskelijoiden Facebook-ryhmissä on liikkunut keskenään ristiriitaisia tietoja siitä, voisiko ylioppilaskunnan pakollisen jäsenmaksun vähentää verotuksessa samaan tapaan kuin esimerkiksi ammattijärjestön jäsenmaksun. Miten on, Verohallinnon johtava veroasiantuntija Mervi Hakkarainen?

 

”Yleinen periaate on, että vähennyskelpoisten menojen tulisi liittyä tavalla tai toisella tulonhankkimiseen. Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksu on esimerkiksi määritelty erillisellä säädöksellä tulonhankkimismenoiksi. Sitä taas ei ole määritelty, mikä on työmarkkinajärjestö, mutta voitaisiin katsoa, että se on etujärjestö, joka neuvottelee jäsentensä puolesta työehtosopimuksista. Näin ollen väite siitä, että ylioppilaskunnan jäsenmaksun voisi vähentää työmarkkinajärjestön jäsenmaksuna ei pidä paikkaansa.

Käytännössä jäsenmaksu voitaisiin katsoa muuksi tulonhankkimismenoksi, jos muutkin opiskelukustannukset olisivat verovähennyskelpoisia. Tällöin opiskelumenojen tulisi kuitenkin liittyä jo olemassa olevan ammattitaidon kehittämiseen ja säilyttämiseen. Tutkintoon tähtäävät yliopisto-opinnot eivät oikein istu tähän määritelmään.

Jos henkilöllä on palkkatuloja vuodessa vähintään 620 euron edestä, tehdään hänelle silloin automaattinen 620 euron tulonhankkimisvähennys. Jos veroilmoitukseen on kirjattu ylioppilaskunnan jäsenmaksu, niin se saattaa näkyä verotuspäätöksessä niin, että se olisi vähennetty, vaikka sillä ei todellisuudessa ole merkitystä, koska vähennyksen saa joka tapauksessa.

Jos joku on joskus tästä huolimatta saanut vähennyksen läpi, voi se johtua yksinkertaisesti siitä, että nämä käsitellään isoissa massoissa ja koneellisesti. Silloin jotkut virheellisetkin vähennykset voivat toisinaan mennä läpi. Mitään oikeutta vähennykseen ei kuitenkaan ole.”