Näin olet hyvä feministi

T:Teksti:

(Trigger Warning: ”vitsejä”)

Kutsutko itseäsi ”feministiksi”? Hieno juttu. Feminismi ei ole kuitenkaan ihan yksinkertainen asia, sillä jokainen feministi on erilainen. Toiset feministit onnistuvat paremmin kuin toiset.

Tiedät olevasi onnistunut feministi, kun sinua ahdistaa. Et nauti viihteen, taiteen ja median kulutuksesta samalla tavalla kuin ennen, kun biovalta, sukupuoliroolit ja stereotypiat vyöryvät silmillesi. Nautinnon menetys on kuitenkin pieni maksu siitä, että silmäsi avautuvat kaikkialla jylläävälle sorrolle.

Soita äidillesi ja varoita häntä hänen suosikkitelevisiosarjastaan. Anna myös facebook-kavereidesi tietää, miten seksistis-misogynistisiä representaatioita vaikka James Bond -saaga sisältää. Ala itse katsoa vain elokuvia, jotka läpäisevät Bechdelin testin. (Elokuvia, joissa kaksi naishahmoa keskustelee jostain muusta kuin miehistä.)

Jos naispuolinen ystäväsi ei läpäise Bechdelin testiä vaan jaarittelee ”miksi se ja se jäbä ei vastannut viestiin”, kerro hänelle, että hän on vain patriarkaatin uhri. Pidä mielessäsi ”iso kuva” eli naisia ja vähemmistöjä sortavat rakenteet. Muista, että Bechdelin testistäkin löytyy vakavia puutteita. Se on cis-seksistinen ja transmisogynistinen, eikä se toisaalta ota myöskään huomioon esimerkiksi luokkaa, rodullistamista tai fatfobiaa.

Äläkä myöskään oleta, että ihmisellä olisi sukupuoli. Jos vaikuttaa siltä, että häneltä kuitenkin löytyisi tällainen ominaisuus, niin älä sano häntä mieheksi tai naiseksi vaan mies- tai naisoletetuksi. Tarjoa kaavake, johon hän voi kirjoittaa yksityiskohtaiset määritelmät siitä, kuka hän on, mitä on kokenut ja miten hänelle pitäisi puhua. Kanna tiedustelupapereita aina mukana. Jos taas suorastaan vaikuttaisi siltä, että mieheyden tai naiseuden representoiminen jollain tavalla olisi osa hänen identiteettiään, muista, että hänkin on patriarkaatin uhri ja hänen maailmankuvansa on cis-seksistinen. Lisäksi hän on tästä ikuisesti velassa kaikille sorretuille.

Huuda ”trigger warning”, jos aiot puhua mistä tahansa, mikä voisi herättää jonkinlaisia tunteita.

Älä koskaan vitsaile. Näin voit ehkä välttyä loukkaamasta tapaamiasi ihmisiä. Jos joku sanoo jotain väärin, huomauta hänelle siitä heti ja anna sitten kick bänniä.

Tarkista kuitenkin ensin omat etuoikeutesi. Jos olet mies, valkoinen nainen, hetero, koulutettu, keskiluokkainen, ei-rodullistettu, terve, normaalipainoinen tai laiha, kaikki, mitä sanot, on kaikissa tilanteissa ableismia, homofobiaa, transfobiaa ja arbitraarista spleinaamista.

Sanat ovat vallankäyttöä. Ne määrittävät todellisuuden usein väärään suuntaan. Älä sano mitään.

Jos sinulla on taiteellisia taipumuksia, maalaa vagina tai kirjoita runoja, joissa kuvailet elävästi, miten ruumiisi tulvii ja valuu. Patriarkaalinen maailma vihaa naiskehoja paitsi silloin, kun se alistaa ne seksi- tai synnytyskoneiksi, joten kehollisuutta kannattaa korostaa mahdollisimman groteskeilla tavoilla. Muista, että ei-feministinen taide on väärää taidetta ja sitä pitää paheksua.

On suotavaa ottaa tilaa myös digimaailmasta selfieitä ottamalla. Jos ulkonäkösi kuitenkin vastaa länsimaisia kauneusihanteita, älä kuvaa itseäsi, ettet osallistu sortavien stereotypioiden vahvistamiseen. Jos et sheivaa, kerro se kaikille. Ole se Furby-Gandalf, jonka haluat maailmassa nähdä. Paitsi jos olet twink-homomies. Puhu silloin sheivaamisestasi kaikille.

Kyseenalaista kaikki halusi, koska ne ovat patriarkaalisen yhteiskunnan tuotteita. Myös feminismisi on todennäköisesti (mutta ei aina) merkki siitä, että olet sosioekonomisesti etuoikeutettu ja osaat siksi lukea oikeita kirjoja ja internet-sivuja. Ehkä olet jopa saanut opiskelupaikan korkeakoulusta, joka on läpeensä epäilyttävää länsimaista kaanonsivistystä patriarkaalista yhteiskuntaa varten tuottava laitos, mikä on aina problemaattista.

Juuri sinun feminismisi on todennäköisesti cis-seksististä, transmisogynististä, äärimmäisen valkoista ja hiljennetyt ryhmät ulossulkevaa.

Tunnetko itsesi vapaaksi?

Et koskaan ole sitä.

Teksti: Iida Sofia Hirvonen
Kuva: Jussi Särkilahti

Kirjoittajan mielestä miesten pitäisi olla hiljaa, mutta ei hän oikein jaksaisi kuunnella naisiakaan.