Lähetimme postia herra pääministerille

T:Teksti:

Arvoisa herra pääministeri,

kävitte maanantaina valistamassa meitä yliopistolaisia. Piditte lukuvuoden avajaisissa puheen, jossa lausuitte nuo viisaat sanat: Niukkuus nostaa luovuuden esiin.

Olette saanut vastailla kyllästymiseen asti kysymyksiin leikkauksista, mutta yhteen kysymykseen me täällä Helsingin yliopistossa emme ole vielä saaneet vastausta.

Se on sama riippumatta siitä, mitä mieltä leikkauspolitiikasta yleisesti on, ja kuten rehtori Jukka Kola omassa puheessaan sanoi, täälläkin pitkälti ymmärretään säästötarpeet (vaikka toki haluaisimme vielä muistuttaa toukokuussa ehdottamastamme mitä oivallisimmasta leikkauspolitiikasta: leikataan Suomesta irti ne alueet, meidän kreikkamme, joiden olemassaoloa valtio tukee parhaimmillaan kymmenkertaisesti suhteessa sieltä tuleviin verotuloihin).

Siis: miksi Helsingin yliopistoon kohdistuvia erityisen suuria täsmäleikkauksia perustellaan ainoastaan yleisellä säästötarpeella? Jo kuluvana vuonna Helsingin yliopisto menettää 30 miljoonaa euroa apteekkikompensaation poistumisena. Kun maamme kaikin mittarein parhaaseen ja kansainvälisimpään yliopistoon – siihen, josta uudet innovaatiot kaikista todennäköisimmin syntyvät – kohdistetaan erityisen isoja leikkauksia, kyse on ideologisesta valinnasta.

Jotta ymmärtäisitte konkreettisesti, millaiseen luovuuteen neuvonne meitä kannustavat, lähetämme Teille Marttaliiton luovat neuvot nuukailuun. Ne opettavat muun muassa, että viisi muovikassia viikossa on 65 euroa vuodessa. Sitten kun ne 65 euroa on kerätty, niillä saa oikeaan aikaan ostamalla tarjouslennot Tukholmaan.

Niin mekin aiomme tehdä: kun keksimme innovaation, aiomme viedä sen nopeasti Suomen rajojen ulkopuolelle, sillä ei meitä hirveästi hotsita keksinnöillämme rahoittaa pohjanmaalaisia velkakuntia, jos vastapainona metropoli jää kokonaan ilman.

Yst. terv.
Ylioppilaslehti

Kuvitus: Liisa Tani

Juttusarjassa Ylioppilaslehti lähettää ajankohtaiselle ihmiselle postia.