Läpikulku sallittu

T:Teksti:

Kerrostalon hissin ovi aukeaa suoraan Johanna Vierroksen, 24, eteiseen. Eteisestä vie ovi hänen huoneeseensa. Sen seinää peittää vihreäsävyinen retrotapetti. Kahvi tuoksuu ja mankasta soi Radio Helsinki.

Kahdenkymmenen neliön tilaan mahtuvat välttämättömimmät huonekalut: sänky, pöytä, lipasto ja vaatekaappi. Pöydällä on mikro ja kaksi keitinlevyä. Tarpeellisin on kuitenkin kahvinkeitin.

”Haluatko istua? Mulla on yksi tuoli”, Vierros sanoo ja vetää istuimen pöydän alta.

Aalto-yliopistossa kestävää kehitystä opiskelevan Vierroksen koti on entinen kotiapulaisen huone etutöölöläisessä talossa. Talo valmistui vuonna 1938. Siihen aikaan helsinkiläisissä yläluokan ja ylemmän keskiluokan perheissä työskenteli yhteensä noin 13 000 kotiapulaista.

Vierros muutti huoneeseen viime toukokuussa. Silmään osui kaverin Facebook-päivitys, jossa tarjottiin huonetta kolmihenkisen perheen asunnon yhteydessä, 360 eurolla kuussa.

”Se oli vähän erilainen tilanne kuin normaalin vuokrasopimuksen tekeminen. Vähän niin kuin päätettiin yhdessä, että muutan tänne.”

Huone on tarkoitettu asunnon itsenäiseksi osaksi. Sisäänkäynti on oma, ja huoneen yhteydessä on oma vessa. Sen sijaan keittiö, kylpyhuone, pyykinpesukone ja olohuone ovat yhteisessä käytössä perheen kanssa.

Vierros pitää aina auki huoneensa ovea, josta pääsee perheen asuntoon vievään käytävään. Käytävän varrella ovat perheen lasten, kymmenvuotiaan Suvin ja seitsemäntoistavuotiaan Roopen huoneet.

Postit tulevat perheen puolen oven luukusta ja vuokraemäntä, perheen äiti Tuuli, tuo ne huoneen ikkunalaudalle.

Kun nähdään, vaihdetaan päivän kuulumiset. Toukokuussa katsottiin olohuoneen sohvalla yhdessä Euroviisuja. Vierroksesta jokaisella opiskelijalla ei tarvitse olla omaa yksiötä.

”Mä olen hurahtanut vähän sellaiseen jakamiskuluttamiseen ja musta tämä paikka kuvastaa sitä tosi hyvin.”

Tosin jos tämä olisi ainoa paikka, jossa olla, tilanne voisi olla toinen. Vierros viettää aikaa myös poikaystävänsä luona Vallilassa.

Eteisessä on Suvin potkulauta, sillä Suvi käyttää Vierroksen sisäänkäyntiä mielellään. Sen vieressä on pölynimuri, mutta Vierros ei ole imuroinut kertaakaan. Sänkykin oli tänään pedattu, vaikka Vierros ei tiedä sitä itse tehneensä.

”Täällä käy kai siivooja.”

Teksti: Iiris Lagus
Kuva: Noora Isoeskeli

Tupatarkastus-sarjassa käymme tutustumassa koteihin.