Ihmisten luokittelu miehiksi ja naisiksi on so last season, tietää HYYn edustajisto. Siksi opiskelijapoliitikot päättivät marraskuisessa kokouksessaan kiivaan, yli tunnin kestäneen pohdinnan jälkeen, luopua käsitteiden ”nainen” ja ”mies” väärinkäytöstä.
Kiistan ytimessä on tilasto, jota ylioppilaskunta on pitänyt vuodesta 2012 lähtien. Siihen on kirjattu edustajistossa pidettyjen puheen vuorojen sukupuolijakauma. Kerta toisensa jälkeen kirjanpito on osoittanut, että he, jotka on miehiksi luokiteltu, ovat enemmän äänessä kuin he, joiden on arveltu olevan naisia. Laskutoimituksen on suorittanut HYYn pääsihteeri. Hän on perustanut arvionsa sukupuolesta ihmisten etunimiin ja ulkonäköön.
Mutta nyt sille tulee stoppi. Edustajiston enemmistö päätyi marraskuussa kannattamaan edustaja Meri Norolan aloitetta, joka kieltää tällaisen tilastoinnin. Norola perusteli ajatustaan näin:
”Nykyinen luokittelujärjestelmä ei ota huomioon sukupuolen moninaisuutta ja syrjii transsukupuolisia. Käytäntö pakottaa edustajiston jäsenet valitsemaan sukupuolekseen joko miehen tai naisen.”
Kenties koko yhteiskunta seuraa tätä nuorten akateemisten järjenjuoksua. Palkkavertailut miesten ja naisten euroista ovat ehkä kiinnostavia ja tärkeitä, mutta edustajiston logiikal€¨la niistä on nyt luovuttava, sillä palkkatilastot eivät ota huomioon sukupuolen moninaisuutta. Myöskään sitä, miten johtajantehtävät jakautuvat eri sukupuolten välillä, ei tule jatkossa kertoa, sillä se syrjii transsukupuolisia.
Tilastokeskus, haaste on heitetty. Olette niin toista aaltoa.
Teksti: Vappu Kaarenoja
Viimeiseksi jääneeseen puheenvuorotilastoon kirjattiin sukupuolijakaumaksi 59 prosenttia puheenvuoroista miehille ja 41 prosenttia naisille. Paikalla olleista 52 prosenttia oli miehiä. Naisia oli 48 prosenttia.