Ihan jäässä

T:Teksti:

Kuudentoista hengen retkiseurue, repussa 2,7 miljoonaa allekirjoitusta ja määränpäänä Pohjoisnapa. Huhtikuussa ruotsalainen Josefina Skerk matkusti maapallon pohjoisimpaan pisteeseen mukanaan viesti: Pohjoisnavan ympärille on muodostettava suojelualue, ja öljynporaus ja teollinen kalastus alueella on kiellettävä.
Skerk ryhmineen kaiversi avannon napajäähän. Hän upotti merenpohjaan titaanilasista valmistetun kapselin, jonka sisällä oli vetoomuksen allekirjoittaneiden vajaan kolmen miljoonan ihmisen nimet. Tempaus oli osa Greenpeacen Save the Arctic -kampanjaa.
”Olin aika naiivi lähtiessäni mukaan. Matka oli paljon vaikeampi kuin luulin”, Skerk toteaa nyt.
Vaikka hän osasi hiihtää ja oli nukkunut ulkona teltassa aiemmin, matka oli rankka.
Pakkasta oli 35 astetta ja voimakas tuuli kävi yli jäätikön. Ajantaju katosi, koska aurinko ei laskenut ollenkaan. Ympärillä oli vain valkoista lunta ja jäätä.
”Ilmassa oli niin paljon valoa heijastavia jääkiteitä, että näimme usein kolme aurinkoa ympärillämme. Se oli uskomattoman kaunista”, Skerk sanoo.
Kauneuden ohella Skerk ryhmineen näki ilmastonmuutoksen merkit. Vanha jää oli alkanut korvautua uudella, ohuemmalla jäällä. Avoimia vesialueita näkyi liian usein.
Skerk teki matkan kansansa vuoksi. Hän on ruotsinsaamelainen, kotoisin pienestä Sorselen kaupungista, saamelaisalueelta Ruotsin pohjoisosasta. Skerk on saamelaiskäräjien jäsen ja saamelaisparlamentin nuoriso-osaston johtaja.
Tänä syksyllä saamelaisaktivisti ottaa tauon oikeustieteen opinnoistaan Uumajan yliopistossa ja opiskelee saamen kieltä.
”Laki on yksi keino taistella yhteiskunnan parantamisen puolesta, ilmastonmuutosta vastaan. Kieli on yhtä lailla tärkeä osa kulttuuriamme. Kaikki liittyy yhteen.”
Skerkin mukaan jo nyt nähdään, että napajään sulaminen vaikeuttaa hänen kansansa elämää.
”Jos tämä jatkuu, kalat eivät enää elä vesissämme ja porot eivät löydä ruokaa.”

Josefina Skerk puhuu Helsinki Climate Forum -tapahtumassa 28. syyskuuta 2013. Helsingin yliopiston opiskelijoiden järjestämä konferenssi tuo yhteen puhujia ja pyrkii nostamaan esiin tapoja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Muut puhujat ja ohjelma osoitteessa helsinkiclimateforum.fi.

teksti Iiris Lagus
kuva Christian Åslund / Greenpeace