Yliopisto harkitsee yökäyttötiloista luopumista

T:Teksti:

Aleksandrian esseenhuuruiset yöt voivat pian olla historiaa.

Kesän ajan yliopiston yökäyttötilat ovat olleet auki vain aamuseitsemästä puoleenyöhön, kun yleensä niissä voi uurastaa vuorokauden ympäri maanantaista sunnuntaihin. Yliopisto harkitsee rajoitetun aukiolon jatkamista kesän jälkeenkin.

Yliopiston hallintojohtaja Esa Hämäläisen mukaan yökäytön rajoittamista pohditaan, koska tilojen käyttö on ollut niukkaa.

”Aleksandriassa käy yöllä vartija muutaman kerran, ja silloin siellä on yleensä alle viisi ihmistä, muissa yökäyttötiloissa nolla viiva kolme ihmistä. Opiskelijoilla on nykyään omat työskentelyvälineet, joten tilojen hyöty näyttää vähäiseltä”, Hämäläinen sanoo.

Yliopistolla on 24/7-puurtajille tilat Aleksandrian lisäksi Siltavuorenpenkereellä sekä Kumpulan ja Viikin kampuksilla.

Hämäläisen mukaan tilojen yökäytöstä ei aiheudu suuria kustannuksia, mutta yliopisto on huolissaan mahdollisista järjestyshäiriöistä.

Yliopiston turvallisuuspäällikkö Mikko Savela sanoo, että opiskelijoilta tulee tasaisesti ilmoituksia yökäytön ongelmista.

”Ihmiset lainailevat yökäyttöavaimia toisilleen, ja tiloissa voi olla ihmisiä, joilla ei ole mitään tekemistä yliopiston kanssa. Lisäksi on anastettu tavaraa opiskelijoilta. Nämä ongelmat painottuvat yöaikaan”, Savela sanoo.

Hänen mukaansa ilmoituksia häiriöistä tulee vuodessa useita kymmeniä.

”Jos yökäyttöä aiotaan jatkaa, sitä pitää kehittää. Ei ole mielekästä, että ihmiset eivät käytä tilaa, kun kokevat sen turvattomaksi. Se, että tiloissa on sohvilla nukkujia vähentää niiden viihtyisyyttä ja vähentää käyttöä”, Savela sanoo.

Miten tiloja sitten voitaisiin kehittää?

”Ehkä esimerkiksi parantamalla valvontakamerajärjestelmää ja madaltamalla kynnystä puuttua häiriökäyttäytymiseen. Mitään vartijoita ovelle en kannata. Ehkä ennen kaikkea koen, että pitää käydä keskustelu tilojen tulevaisuudesta.”

Yliopisto tekee päätöksen yökäyttötilojen kohtalosta alkusyksystä.

Teksti: Vappu Kaarenoja
Kuva: Linda Tammisto, Helsingin yliopisto