Yle yllättää jälleen

T:Teksti:

Eilen tiistaina Yleisradio hämmensi suomalaisia kertomalla ilmastonmuutoksen pysähtyneen.

Keskiviikkona sen sijaan kiiri yllättävä uutinen Ylen Etelä-Karjalan toimituksesta: kerrottiin, että lukukausimaksukokeilu on parantanut opiskelutuloksia Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Yle oli haastatellut yliopiston kansainvälisten asioiden johtajaa Janne Hokkasta. Hänen mukaansa ”maksuohjelman piiriin kuuluvien opiskelijoiden” opiskelumenestys on parantunut lukukausimaksujen ansiosta:

”Vuosi sitten lukukausimaksun piirissä olevien opiskelijoiden suorittama opintopistemäärä oli keskimäärin 69,5, joka on paljon koko yliopiston keskiarvoa korkeampi”, Hokkanen sanoi Ylelle.

Voiko opiskelumenestystä kuitenkaan mitata suoraan suoritettujen opintopisteiden määrällä? Lappeenrannassa ilmeisesti voi, sillä Hokkanen ei kerro mitään lukukausimaksukokeilun piiriin kuuluvien opiskelijoiden arvosanoista. Sitäkään ei mainita, että ylipäänsä ulkomaalaiset opiskelijat etenevät opinnoissaan suomalaisia opiskelijoita nopeammin – maksoivat he lukukausimaksua tai eivät.

Uutinen ei kerro myöskään sitä, kuinka paljon suoritettujen opintopisteiden määrä on kasvanut lukukausimaksujen ansiosta. Kerrotaan ainoastaan, että lukukausimaksukokeilun piiriin kuuluvat suorittivat 69,5 pistettä eräänä vuonna.

Kuinka paljon tämä on sitten enemmän pisteitä kuin aikana ennen lukukausimaksuja? Yliopiston kansainvälisiä asioita johtavan Janne Hokkasen vastaus on yllättävä:

”Minulla ei ole tarkkoja lukuja aiemmilta vuosilta. Olen kesälomilla, joten en voi niitä sinulle nyt antaa”, Hokkanen sanoo.

Jassoo. Miten sitten voidaan sanoa, että tulokset ovat parantuneet, kun ei ole mitään mihin verrata?

”Kuten sanottu, mulla ei ole nyt niitä lukuja. Mutta voin ensi viikolla niitä toimittaa”, Hokkanen sanoo.

Hän sanoo kuitenkin olevansa varma, että jonkinlaista nousua opintopistemäärissä on lukukausimaksujen myötä tapahtunut. Sitä, onko kyse puolesta opintopisteestä vai kymmenestä opintopisteestä, Hokkanen ei halua spekuloida. Hän ei halua antaa mitään mutulukuja.

Ja keitä itse asiassa tarkoitetaan näillä ”lukukausimaksun piirissä olevilla opiskelijoilla”, joiden oppimistulokset ovat olleet niin huimia – 69,5 pistettä vuodessa?

Sillä tarkoitetaan myös sellaisia opiskelijoita, jotka eivät ole pulittaneet senttiäkään lukukausimaksuina Lappeenrannan teknilliselle yliopistolle.

Esimerkiksi nyt Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on 140 tällaista ”maksullisuuden piiriin kuuluvaa opiskelijaa”. Heistä kuitenkin suurin osa on saanut yliopistolta stipendin lukukausimaksua varten. Ainoastaan 23 heistä ei ole saanut stipendiä, vaan maksaa koko lukukausimaksun.

Ilouutinen, että lukukausimaksuilla parannetaan oppimistuloksia, vaikuttaa siis hieman ennenaikaiselta. Vähän niin kuin sekin, että ilmastonmuutos on pysähtynyt.

Ylen juttu lukukausimaksuista on täällä.

Teksti: Vappu Kaarenoja