Itsesi takia

T:Teksti:

Strong is the new skinny”, kuvassa olevan naisen paidassa lukee. Samoin toisen naisen, kolmannenkin.

Kuvablogipalvelu Tumblr on ladattu täyteen otoksia rautaa nostavista, hikoilevista pitkätukista, joiden hauislihakset ja takapuoli erottuvat kuperina kaarina. He ovat printtauttaneet viestinsä t-paitoihin tai lisänneet profiiliinsa kuvia muista saman asian puolesta liputtavista.

Kuvia kutsutaan fitspirationiksi. Se on lyhenne sanoista fitness ja inspiration. Niiden on tarkoitus motivoida terveelliseen elämäntapaan.

Tumblr ei listaa määriä, mutta Instagramista kuvia löytyy fitspiration-hakusanalla yli 800 000. Samannimiseen Facebook ryhmään kuuluu yli 200 000 jäsentä. Twitterissä tägillä postataan parin tunnin välein.

Useimmat kuvat on risuaidoitettu monilla muillakin sanoilla: treenaus, unelmavartalo, hyvä elämä, puhdas ruoka, onnellisuus, terveys.

Kuvissa on paitsi supistettuja sidekudoksia, myös sanallista tsemppausta: älä vertaile muihin, kuuntele kehoasi ja hyväksy virheesi, niissä sanotaan.

Samaa naistenlehdet ovat tolkuttaneet keski-ikäistyville, perheen ja uran välissä pendelöiville lukijoille aina pinnoitetun paperin keksimisestä lähtien. Samoin nuorisolääkärit palstoillaan ”onx ok” -kysymyksiä lähetteleville epävarmoille esipuberteettipotilaille. Paino ei ole pääasia, vaan hyvinvointi, omassa kehossaan viihtyminen.

Mutta enää se, mitä kutsutaan hyvinvoinniksi, ei ole vain tapa tyytyä itseensä.

Kuva Kaisa Merelän kukkakaali-kurkkupinaatti-banaani-omena-kanelismoothiesta
on tägätty 23:lla sanalla. Viidessä on sana fit, neljässä health. Kiinteys ja terveys kuuluvat yhteen.

En tajua, miksi terveydestä on tehty niin hemmetin vaikealta kuulostava superihmisten yksinoikeus, Merelä kirjoittaa blogissaan.

Kaikki ei oo syntyneet sisukkaiksi urheilijoiksi! Silti jopa herkkuperseestä voi tulla fitnessmalli.

Kirjoituksen on tarkoitus tsempata aloittelijoita, mutta 18-vuotias mikkeliläinen puhuu ennen kaikkea itsestään.

Itsesi_takia2_web

Postauksen alla on kuva Merelästä vanhojentanssimekossa. Se on klassista, muodonmuutosohjelmista tuttua jälkeen-materiaalia, jossa parhaimpiinsa tälläytynyt muuttuja esittelee dieetin tuloksia. Käsivarret lähentelevät anatomista havainnekuvaa.

”Olen aina ollut tyytymätön kehooni. En ole koskaan ollut ylipainoinen tai muuta, mutta minulla on koko elämäni ollut vaikeuksia suhtautua ruokaan”, Merelä sanoo.

Hän aloitti bloggaamisen viime syksynä, samalla kun uudisti arkensa.

Nuori nainen halusi löytää tasapainoisempia tapoja tulla sinuiksi itsensä kanssa kuin terveysjojoilun ja nälkään nääntymisen.

Hän alkoi lukea terveydestä: aminohapoista, transrasvoista ja e-koodeista. Sitten urheilla, vaikkei ollut koskaan välittänyt valita portaita hissin sijaan. Pikkuhiljaa päivät täyttyivät salista, lenkeistä, tanssista ja bodypumpista.

Ruokavaliosta hän karsi ensin einekset ja huonot rasvat, sitten karkit.

Sitä mukaa kun ulkonäkötavoitteet täyttyivät, muutoksesta tuli yhä kokonaisvaltaisempi. Merelä hurahti.

”Aloin karsia ihan kummallisia juttuja, en voinut esimerkiksi muka syödä pientäkään nokaretta tuorejuustoa”, hän sanoo.

”Aloin katsoa myös muiden ruokia, että ai tuollaista sitten. Siinä alkaa helposti sellaiseksi terveysterroristiksi.”

Taru Lintula Jyväskylän yliopistosta tunnistaa ilmiön.

”Nuorilla on elämässä paljon muutoksia, joita ei voi kontrolloida. Siksi tartutaan helposti ruokavalioon ja terveyteen, varsinkin, jos niitä pidetään hyvinä asioina. Silloin on kunnon kansalainen, jolla on elämä hallinnassa”, liikuntapsykologian professori sanoo.

Lintula oli Suomessa ensimmäinen, joka raportoi nuorten naisten ruumiinkuvaa koskevista tutkimustuloksista 1980-luvulla. Niiden mukaan suurin osa koki oman painonsa paljon mitattua suuremmaksi.

Ja kokee edelleen: YTHS:n tuoreen terveystutkimuksen mukaan vähän päälle 20 prosenttia korkeakoulussa opiskelevista naisista on ylipainoisia, mutta yli 30 prosenttia kokee olevansa.

”Jane Fondan mukana tuli sitten aerobic ja vähän lihaksikkaampi nainen. Pikkuhiljaa se on levinnyt. Nyt saa näyttää treenatulta”, Lintula sanoo.

Hakusanoja kartoittava Google Trends ei edes tuntenut fitspirationia ennen vuotta 2011. Maaliskuusta 2012 mainintojen määrää kuvaava käyrä on kasvanut suorana viivana ylöspäin.

Sattumaa tai ei, samassa kuussa Instagram kielsi laihduttamiseen kannustavien kuvien julkaisemisen.

Thinspiration-tägiä tai sen versioita ei saa käyttää enää ollenkaan. Sivuston käyttöohjeissa on linkki syömishäiriöisten tukisivustolle. Tumblr ja kolmas kuvablogi Pinterest olivat hyllyttäneet laihdutuskuvat jo aiemmin.

Laihuuden ihannointi on nykyään vähän nihkeää ja noloa, mutta kauneusihanne ei silti ole muuttunut ratkaisevasti.

Mallit ovat edelleen hyvin, hyvin siroja. Niin siroja, että mallitoimistot värväävät riveihinsä tyttöjä tukholmalaiselta anoreksiaklinikalta potilaiden ollessa kävelyllä, kuten huhtikuussa kävi.

”Treenatulta näyttäminen tarkoittaa usein sitä, että treenataan kovasti, mutta ei syödä juuri mitään”, professori Lintula sanoo.

Itsesi_takia3_web

Kaisa Merelä syö. Blogissa on reseptejä proteiinipannukakkuihin, mustapapubrownieihin ja raejuustoversioon Ben&Jerry`s jätskistä.

”Nykyään laitan ihan juustoakin leivän päälle. Ja esimerkiksi eilen söin oikeaa jätskiä”, hän sanoo.

Sillä jos ei koskaan höllää, romahtelee ääripäästä toiseen. Se on epätasapainoista. Kaloreita ei saa laskea, mutta niistä pitää olla tietoinen.

”Aiemmin minulla oli selkeät ulkonäkötavoitteet, mutta mitä syvemmällä tässä on, sitä tärkeämmäksi oma olo ja terveys nousee”, Merelä sanoo.

”Kyllä siihen hetki menee, että oikeasti syvällä sisimmässään haluaa valita salaatin hampurilaisen sijaan.”

Professori Lintulan mielestä hyvinvointipuhe on tervetullutta yksipuolisen laihduttamisen paheksumisen rinnalle. Mutta:

”Ei terveys ole nuorille aito motiivi liikkua. Se tulee vasta keski-ikäisenä, kun alkaa ymmärtää, että on eilinen ja huominen”, hän sanoo. Sitten naistenlehti-iässä.

Nuoret liikkuvat ulkonäön, suosion ja hyvän fiiliksen takia, Lintula jatkaa.

Kaisa Merelä tietää kyllä.

”Itseään ei voi hyväksyä, jos ei ole tyytyväinen ulkonäköönsä. Siksi pitää tehdä itsestään sellainen, minkä pystyy hyväksymään”, hän sanoo.

Nyt hän haluaa enää vain ylläpitää kuntoaan ja etsiä uusia terveysreseptejä. Hän haluaa pysyä rennolla keskitiellä, voida hyvin.

Mutta voiko hyvinvointi olla yhtä aikaa tavoite ja vallitseva olotila?

Teksti: Aurora Rämö
Kuvat: Elina Niemistö

Juttu on kuvattu Sörnäisten Fitness24Seven-salilla, joka on auki ympäri vuorokauden. 24h-salit ovat yleistyneet muutaman vuoden aikana.