Miten voittaa KPS:ssä?

T:Teksti:

Kivi-paperi-sakset-peli ei ole tuurista kiinni. Pelissä voi taktikoida arvailemalla, millaiseen asentoon vastustaja räväyttää kämmenensä. Siihen löytyy paljon ohjeita netistä.

Taktikointiyritys johtaa puolipsykoosin partaalle. Aloittelijat aloittavat kivellä, joten itse kannattaisi laittaa paperi, mutta mitä jos vastustajakin tietää, että kivi on yleisin? Ehkä siis sakset, mikä tietysti on se, minkä toinenkin laittaa, jos on ajatellut, että kivi on liian itsestään selvä, eli hmm laitan.. kolme sekuntia on kulunut, öö, KIVI!

Iso-Britannian Rock Paper Scissors Championshipin järjestäjä Sally Raynes, miten voittaa varmasti?

”Valitettavasti kukaan ei voi vastata tähän kysymykseen, sillä jokainen peli on erilainen.”

Höpöhöpö. Pelejä ravintola We Got Beefissä järjestänyt ja tuomaroinut Edu Kehäkettunen, mikä on paras taktiikka?

”Pitää mennä vastustajan pään sisälle ja yrittää pysyä aina askel edellä. Älä siis mieti, mitä itse lyöt pöytään, vaan mieti, mitä vastustaja tekee. Känni huonontaa voittomahdollisuuksia.”

Mitä vastustaja sitten todennäköisimmin tekee, Aallon systeemianalyysin laboratorion tohtorikoulutettava Simo Heliövaara?

”Jos pelataan vain yhden kerran, on peliteoreettisesti paras ratkaisu käyttää Nash-strategiaa. Se takaa samat voittomahdollisuudet kuin vastustajalla.

Nashin tasapainoa käytettäessä käden asento valitaan satunnaisesti. Tällöin kummankin pelaajan voiton todennäköisyys on 1/3 ja tasapelin todennäköisyys 1/3. Ihminen ei vain ole kovin hyvä satunnaisarvogeneraattori, joten valintaa varten kannattaa heittää noppaa vastustajan huomaamatta.

Jos haluaa kasvattaa voiton todennäköisyyttä, peliä on toistettava usean kerran saman vastustajan kanssa. Jos vastustaja on viimeisen sadan pelin aikana valinnut kiven 10 kertaa, paperin 40 kertaa ja sakset 50 kertaa, hän käyttää niitä todennäköisesti samassa suhteessa myös jatkossa. Tätä vastustajaa vastaan pelatessa siis sakset olisivat paras, paperi huonoin vaihtoehto.

Vastustajan pelitavasta voi havaita muutakin kuin esiintymistiheydet. Tämä voi esimerkiksi usein pelata samaa strategiaa kaksi kertaa peräkkäin.

Voi tietenkin myös yrittää lukea vastustajan ilmeitä, käden liikettä ja vastaavaa. Itse häviän KPS-pelit lähes aina, joten varmaankin paljastan tietämättäni jotain.”

Teksti: Aurora Rämö