Johan Bäckmanin väitöskirjan aineisto on olemassa

T:Teksti:

Kiistelty dosentti esitteli yli tuhatsivuisen litteroidun haastatteluaineiston Ylioppilaslehdelle.

Dosentti Johan Bäckman esitteli väitöskirjansa lähteet Ylioppilaslehdelle. Ylioppilaslehti tutustui aineistoon keskiviikkona. Se vaikutti aidolta.

Haastatteluille oli merkattu haastatteluaika ja -paikka. Tekstit etenivät kuten tutkimusta varten litteroidut haastattelut usein etenevät: Bäckmanin kysymykset olivat lyhyitä ja toistuivat haastattelusta toiseen ja vastaukset olivat pitkiä ja puhekielisiä. Tarkasti arkistoitua haastattelumateriaalia oli yhteensä 1 031 sivua, mikä vastaa merkkimäärällisesti väitöskirjassa ilmoitetun aineiston laajuutta.

Media on ollut viimeisen viikon ajan hyvin kiinnostunut Bäckmanin kuuden vuoden takaisesta, itärikollisuutta käsittelevästä väitöskirjasta. Kiinnostus heräsi, kun MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi viime keskiviikkona, että Bäckmanin väitöskirjan aineistoa ei ole nähnyt kukaan muu kuin dosentti itse.

Jos Bäckman olisi sepittänyt Ylioppilaslehden näkemän aineiston päästään keskiviikkoisen ohjelman jälkeen, sitä olisi pitänyt kirjoittaa noin 150 sivua päivässä.

Bäckman lähetti viime viikolla toimituksiin listan, jossa mainittiin hänen haastattelemiaan asiantuntijoita. Eri viestimet ovat soitelleet listaa läpi. Osa nimetyistä muistaa haastattelun, osa ehkä, osa ei ollenkaan. Esimerkiksi eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen ja talousrikosasiantuntija Markku Hirvonen eivät ensin muistaneet koko tapaamista, mutta vahvistivat myöhemmin, että muistavat sittenkin.

Bäckmanin mukaan haastattelut on tehty viidessä eri erässä vuosien 1996-2002 aikana. Bäckman kertoo koonneensa Ylioppilaslehdelle esittelemänsä litteroidut haastattelut, kun hän työskenteli oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijana 1990-luvun lopussa.

Tuolloin hänen esimiehenään oli nykyinen Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin johtaja Kauko Aromaa. Aromaan mukaan ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö Bäckman olisi tehnyt haastatteluita työskennellessään laitoksella. Aromaa sanoo, ettei aineistolla ole käyttörajoituksia, vaan niitä on saanut käyttää myöhemmässä tutkimuksessa.

Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto lähetti MTV3:n ohjelman jälkeen Bäckmanille selvityspyynnön aineistosta. Bäckmanin on vastattava selvitykseen 23. marraskuuta mennessä.

Henkilöjuttu Johan Bäckmanista julkaistaan Ylioppilaslehden 30. marraskuuta ilmestyvässä numerossa.

Teksti:
Kuva: Helen Korpak


Juttua muokattu 15.11.2012 kello 14.12. Virke: ”Osan
Ylioppilaslehdelle esittelemistään litteroiduista haastatteluista Bäckman kertoo koonneensa, kun hän työskenteli oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijana 1990-luvun lopussa” on muutettu muotoon ”Bäckman kertoo koonneensa Ylioppilaslehdelle esittelemänsä litteroidut haastattelut, kun hän työskenteli oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkijana 1990-luvun lopussa.”