Kymmenen totuutta sosiaalisesta mediasta

T:Teksti:

Somelier Lauri Korolainen kertoo totuuden sosiaalisesta mediasta.

1. ”Elämäni valo, maailmani sokeri ja suola Musti pikku diiva täyttää 6 vuotta tänään 14.8.2012. Ihanaa, että olet olemassa, niin moni asia olisi jäänyt tapahtumatta ja kokematta ilman sinua. Hyvää syntymäpäivää rakas!™¥” Koirasi ei ole Facebookissa.

2. Tuntuuko, ettei yksityisyysasetuksissa ole niin väliä, näkyvätkö lomakuvat kavereille vai myös kaverinkavereille? It-lehti CIO Magazinen mukaan keskiverto-facebookkaajalla on sataviisikymmentäkuusituhatta kaverinkaveria. Ei paineita poseerauksiin.

3. Facebook on ennen kaikkea pätemistä varten. Ne, jotka eivät voi päteä työllään, pätevät harrastuksillaan (Kanttarelleja!! Heia Heia!! Runkeeper!!). Ne, jotka eivät voi päteä enää omalla elämällään, pätevät lapsillaan (Hyvästi potta!). Niiden kädet, joilla olisi eniten pädettävää, ovat jossain ihan muualla kuin näppäimistöllä.

4. Ei mitään sanottavaa? Päivitä statuksesi englanniksi! Jokaisen meistä newsfeedissä kummittelee se ala-astekaveri, joka uskoo, että latteudet kuulostavat vähemmän pösilöiltä vieraalla kielellä. Life is good! Girls just wanna have fun!

5. In vino veritas. Ihminen on rehellisimmillään viikonloppuöinä. Myös sosiaalisessa mediassa. Vain taksijonot ja tappelut puuttuvat.

6. Facebookin käyttäjät lataavat joka päivä yhteensä yli 250 miljoonaa valokuvaa. Totuus on, että suurin osa sinunkin kuvistasi kiinnostaa tasan yhtä ihmistä. Itseäsi.

7. Kukaan ei ole niin kaunis, että tarvitsisi sata profiilikuvaa. Eikä kukaan ole niin yksinäinen, että profiilikuvat pitäisi ottaa peilin kautta tai duckfacena yläviistosta omalla kädellä.

8. Jos kerrot Facebook-statuksessa, että on raukea ja hyvä olo, olet joko keski-ikäinen tai poliitikko. Muut nauttivat siitä hyvästä olosta.

9. Tykkäysten määrä ei kerro päivitysten laadusta vaan päivittäjän suosittuudesta. Tiedäthän: se tunne, kun naurat jonkun ihmisen vitseille vain, koska muutkin nauravat. Ja niin Paavo Arhinmäki voi saada 130 tykkäystä statuksella ”Kallio Block partyyn”.

10. Vain puutteessa oleva tulee ajoissa treffeille. Tai ilmoittaa Facebookissa olevansa sinkku.

LAURI KOROLAINEN
Lauri Korolainen on toimittaja ja Ylioppilaslehden kolumnisti, jolla on 1 110 Facebook-kaveria.

Kuva: Nick Tulinen