Yliopiston kirjastorobotti jäähyllä

T:Teksti:

Käyttäjät opettivat kiinalaiselle kirjastorobotille sopimatonta kieltä.

Pekingissä sijaitseva Tsinghua University lanseerasi vuonna 2010 keinoälyä hyödyntävän Xiaotu-robotin, jonka nimi tarkoittaa kiinaksi pientä kirjastoa. Robotti otettiin käyttöön yliopiston kirjaston nettisivuilla, jossa sen tarkoitus oli auttaa käyttäjiä muun muassa vastaamalla kirjastoa koskeviin kysymyksiin sekä suorittamalla hakuja yliopiston kirjakokoelmista.

Itseoppivaksi ohjelmoitu Xiaotu kykenee keräämään ja tallentamaan uutta informaatiota käyttäjien kanssa kommunikoidessaan. Tämä kääntyi kuitenkin robottia vastaan, ja yliopisto joutui laittamaan robotin alkuvuodesta jäähylle sen opittua käyttäjiltä sopimatonta kieltä sekä työhönsä liittymätöntä tietoa.

Yli 1000 käyttäjää kommunikoi robotin kanssa päivittäin kirjaston nettisivuilla sekä sosiaalisen median Renren-sivuston kautta. Monien kirjastoon liittymättömien kysymysten vuoksi robotti ei kuitenkaan kyennyt enää prosessoimaan kunnolla keräämäänsä tietoa. Eräskin käyttäjä oli tiedustellut robotilta, ketkä tämän vanhemmat ovat. Robotin vastaus: ”Tsinghua University ja Beijing University.”

Talviloman aikana Xiaotun suunnittelijat keskittyivät parantamaan muun muassa robotin taitoa suodattaa kaikesta oppimastaan ainoastaan tarpeelliset asiat. Tietokannan siivouksen jälkeen Xiaotu palautettiin käyttöön kevätlukukaudeksi.

”Olemme parantaneet sen kykyjä ja toivon, että käyttäjät voivat nyt opettaa sille hyödyllistä informaatiota”, sanoi yliopiston kirjastossa työskentelevä, robotin suunnitteluryhmään kuuluva Yao China Dailylle.

 

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Brain POP / Flickr