Pitää päästä porukoihin

T:Teksti:

Muutama vuosi sitten valmistuneen englanninkielisen maisteriohjelman opiskelijoista kukaan ei asu enää Suomessa. Töitä ei löytynyt. Ei edes suomalaisille opiskelijoille, painottaa ajatushautomo Demos Helsingin Tommi Laitio. Mikä neuvoksi?

Tätä kysymystä kokoontui pohtimaan Helsingin yliopiston Tiedekulmaan tiistai-iltapäivänä Laition lisäksi Antero Levänen HOK-Elannosta, Marita Aho Elinkeinoelämän keskusliitosta ja Fatbardhe Hetemaj VMP Groupista. Keskustelijat olivat yhtä mieltä siitä, että Suomeen saapuneet ulkomaiset opiskelijat pitäisi saada työllistymään nykyistä paremmin sekä juurtumaan maahan jo opiskeluaikana.
”Suomi on porukoiden maa”, Laitio sanoo.
Jos ei ole päässyt porukoihin eli verkostoitunut jo opiskeluaikana, voi työllistyminen olla hankalaa. Tätä pitäisi miettiä esimerkiksi opiskelija-asumisessa. Ulkomaalaiset pitäisi sekoittaa suomalaisten opiskelijoiden joukkoon oppimaan kieltä ja kulttuuria. Laitio nostaa esimerkiksi palkitun tanskalaisen konseptin, jossa rakennukset on jaettu 12 asunnon ryppäisiin. Asukkaita yhdistää keittiö, luonteva sosiaalinen tila.
”Ruuanlaitto ja toisten ruokakulttuuriin tutustuminen on hyvä tapa rakentaa verkostoa”, Laitio sanoo.

Fatbardhe Hetemaj korosti myös järjestötoiminnan merkitystä. Hetemaj`n mukaan ulkomaalaisia opiskelijoita pitäisi rohkaista mukaan korkeakoulujen oppilaskuntien toimintaan.
Eräs kansainvälisiä opiskelijoita kohtaava ongelma on yhä suomen kielen taidon vaatimus työpaikoilla. Myös englanninkielisissä ohjelmissa kouluttautuvien pitäisi oppia kielen perusteet. Hetemaj totesi, että maahanmuuttajien kieliopetuksessa tarvittaisiin siirtymistä työlähtöisempään, käytännönläheisempään otteeseen.
Monilla työpaikoilla kielitaitovaatimus lähtee liikkeelle enemmänkin toimistokulttuurista kuin varsinaisista työtehtävien vaatimuksista. Keskustelussa toivottiin työnantajilta nykyistä suurempaa rohkeutta ottaa ratkaiseva askel ja palkata ensimmäinen ulkomaalainen työyhteisöön.
”Uuden luominen vaatii erilaisuuden kohtaamista”, muistutti EK:n asiantuntija Marita Aho.

Sanat ja kuva Hannu Hallamaa