Ravintolapäivän perilliset

T:Teksti:

Taksipäivä

Ei enää yrmyjä Radio Nova -kyytejä, jolloin punaiset digitavut laukkaavat tuhatta ja sataa etupenkillä. Taksipäivänä takapenkillä on ohjattua lantiopohjalihastreeniä, kirjapiirejä ja hämmentäviä, mutta niin ihanan spontaaneja kohtaamisia. Stereoista raikaa teeman mukainen biisilista. Ruuhkaa riittää niin kehä-, sora- kuin ilmaväylillä, kun Opel-leidien lisäksi leikkiin lähtevät tandem-väki, polkuautoilijat, Stigan-omistajat ja pienkonelentäjät. Kalliossa taksien välillä on kova eko-battle, Hakunilassa taas kilpaillaan menopelien hevosvoimilla.

 

Lääkäripäivä

heille, joille lasten lääkärilaukku ja Google eivät enää riitä. Keskustelupalstatohtorit tarjoavat niin gyne-palveluita Puuhapete-lakanoissa kuin sydämen sivistynyttä psykiatriaa elementtitalon kylpyammeessa. Fiskars tarjoaa kirurgi-pajan sakset ja Erikeeper liimat. Jos elämyksen sijaan kaipaa vain diagnoosia ja reseptiä, verkon Avoimella lääkäriasemalla se hoituu hetkessä online-tilassa olevan kansalaistohtorin kanssa. Lomakepankista kuka tahansa voi printata läheiselleen pakkohoitolähetteen ja itselleen tarvittavat lääkärintodistukset.

 

ITE-design-päivä

Nyt kun Alepan leivissäkin on WDC-kääreet, on kansan aika tönäistä tomuiset muotoilijapönöttäjät alas Karuselli-tuoleiltaan. Kiillota siis pyöreät rillisi: kyllä sinne lasikönttiin voi tunkea hehkulampun itsekin. ITE-design-päivänä Suvilahti täyttyy oman elämänsä danielpalilloista, jotka myyvät Sinooperi-varustein möyhättyjä yöpaitojaan. Muotiguruksi pääsee myös liimaamalla lippiksiin mainospipoista revittyjä tupsuja. Kameroiden räpsynnän voi jo kuulla, kun japanilaisturistit jonottavat muotoilijoiden koteihin niin Kurvissa kuin Maunulassakin. Siellä on niitä skandinaavisia muotoja: luovasti hullutellen koottuja Ektorppeja ja Billyjä.

 

Profeettapäivä

Onko sinulla paljon asiaa, mutta olematon tai ilkeämielisesti väärinymmärtävä kuulijakunta? Tämä on päiväsi, arvon jyrähtäjä. Päivystävät dosentit vaikenevat, kun kadut täyttyvät oman elämänsä pääkirjoitustoimittajista, ekonomisteista ja mielipidejohtajista. Ja heitä kuunnellaan. Yle on yhden päivän pelkkää Kansanradiota. Valtiovarainministeriön linjoja vetävät uusiksi ne Kauppalehden verkkokeskustelijat, joilta todellinen asiantuntemus löytyy. Jokaisen sisältä löytyy pieni mattiapunen tai nallewahlroos, joka ansaitsee tulla nostetuksi jalustalle edes hetkeksi.


Väkivaltapäivä

Katonk, sanoo ikuista remonttia tekevän naapurin pää, kun kerrot mielipiteesi lauantaiaamun porausses-sioista pesismailalla. Tänään palataan alkutilaan, jossa ei soitella poliisien perään tai uhkailla rosiksella. Jos vituttaa, kerro se nyrkeillä. Poliisit pysyvät donitsien ääressä ja tekevät rästiin jääneitä paperitöitä. Sinä olet laki. Etkö löydä ketään henkilökohtaisista syistä pahoinpideltävää? Ei hätää, ystävien ja kylänmiesten kanssa voit lähteä hakkaamaan satunnaisia ohikulkijoita. Kaduilta löytyy varmasti vittumaisuuteen syyllistyviä. Ja ne muut ansaitsevat saada turpaansa ihan varmuuden vuoksi.

 

Raksapäivä

Kun rikkaat tekevät hitas-asunnoilla bisnestä ja yleishyödylliset rakennuttajat repivät vuokralaisilta kiskurihintoja, on aika päästää kansalainen taas uudisraivaajaksi. Haluat rantasaunan takapihalle? Miksei pokasaha jo käy! Lintutorni kerrostalon katolle? Helsinki on hyvää puuta pullollaan! Raksapäivänä museovirastolle ja asemakaavasuhmuroijille näytetään keskisormea ja rakennetaan just mitä huvittaa. Kanaalirannasta kuuluu vislaus, kun Janne Gallen-Kallela-Sirén pyörittää betonimyllyä. Kauppatorilla vähän tapellaan, sillä kaikki haluavat toteuttaa helsinkiläisen unelman: ydinkeskustan omakotitalon isolla pihalla ja grillikatoksella.

 

Sanat Ylioppilaslehden toimitus, kuva Otto Donner