Pyhimysvaalin voitto Veikko Hurstille

T:Teksti:

Köyhien ja elämän murjomien ystävä voitti Ylioppilaslehden pyhimysäänestyksen selvin numeroin.


Kansa on puhunut, pulinat pois. Edesmennyt Veikko Hursti on Helsingin uusi suojeluspyhimys selvän äänieron turvin. Taakse jäivät tittelistä tiukimmin kisanneet Rööperin Tom Sjöberg ja Harrin Nakin Harri Kohonen. Sijalle 4.-8. päätyivät Annikki Tähti, Pyhä Laurentius, Maiju Gebhard, Pyhimys ja Aki Riihilahti.

Veikko Hursti sai yli neljäsosan äänistä, eikä sosiaalineuvoksen suosio tullut toimitukselle yllätyksenä. Katolisen tiedotuskeskuksen arvio kansan valinnasta on myönteinen.

”Veikko Hursti auttoi köyhiä lähimmäisiä, joten hän on oikein hyvä valinta. Köyhien auttajia on pyhimyksissä paljon,” sanoo projektisihteeri Kaarina Koho.

Koho kuitenkin muistuttaa, ettei Hurstista voi tulla oikeaa, kanonisoitua pyhimystä. Sellaisiksi kelpaavat vain katolilaiset.

”Hänestä on jäänyt elävä muisto. Hursti muistetaan varmasti pitkään lähimmäisten auttajana,” Koho lohduttaa.

Spekuloidaan kuitenkin hieman. Jos Hurstilla olisi mahdollisuuksia viralliseen pyhimyksen titteliin, kestäisi kanonisointiprosessi joka tapauksessa vuosikausia. Se kävisi myös kalliiksi, sillä pyhimysbyrokratian vaatimien tutkimusten kustannukset lasketaan ainakin sadoissa tuhansissa euroissa.

Yön nälkäisten suojelija

Karhupuiston laidalla sijaitsee teräksinen kioski, jossa päivystää jo 15. vuotta pyhimyskisan kolmonen, Harri Kohonen. Tai ei nyt Kohonen aivan joka ilta kioskissa päivystä, joskus nakkiputkaa vartioi joku muukin. Suurin osa viikonlopuista kuitenkin kuluu yön vaeltajia ruokkiessa.

”Tämä on hieno tunnustus. Haluan kiittää kaikkia minua äänestäneitä luottamuksesta,” Kohonen sanoo.

Suurempia ihmetekoja Kohonen ei myönnä uransa aikana tehneensä. Helsingin toisen varapyhimyksen tehtäviin kuuluu kuin luonnostaan myös asiakkaiden pienten ongelmien ratkominen. Yleensä ne liittyvät tietoliikenteeseen.

”Aika usein pyydetään kännykkään virtaa, ja kyllähän sitä on järjestynyt,” Kohonen kertoo.

Vaatimaton grilliyrittäjä tosin kertoo saaneensa voimallistakin tunnustusta.

”Joskus on sanottu, että pelastit melkein nälkäkuolemalta.”

Heitä ehdotettiin

Lukijat ehdottivat myös kiitettävästi omia pyhimyskandidaattejaan. Lukijoiden suosimista pyhimysehdokkaista asiallisempaa kaartia edustivat Suomenlinnan rakentaja Augustin Ehrensvärd, Helsingin piispa Irja Askola ja taatusti historiallinen suurmies Väinämöinen. Myös järki sai yhden äänen.

Järjen, Jussi Parviaisen ja Pyhän Barbaran äänestäjät kannattivat nykynäkemyksen mukaan pyhimykseksi kelvottomia tahoja, joten teidän äänenne on hylätty. Järjen ja Parviaisen hylkäystä ei liene tarpeellista perustella. Pyhä Barbara puolestaan on poistettu vuonna 1969 liturgisesta kalenterista, sillä hänen pyhimystarinansa todenperäisyyttä ei voida varmistaa.

Ja sinä, joka ehdotit Mattiesko Hytöstä, taidat olla Mattiesko Hytönen itse.

Hannu Hallamaa