Älä luota supersankareihin

T:Teksti:

Master legend on nelikymppinen mies, joka partioi hopeinen kypärä päässään ja viitta selässään Orlandon katuja. Hän taistelee rikollisia vastaan sekä auttaa poliiseja ja vähäosaisia (ja kilpikonnia, kuten hän supersankarirekisterin profiilissa kertoo). Jouluna hän jakaa takakontistaan köyhille paketteja.

Michael Barnettin Superheroes-dokumentti esittelee ihmisten apatiaan ja virkavallan tehottomuuteen kyllästyneitä arkielämän supersankareita, jotka ovat päättäneet poistaa vääryydet ympäristöstään. Heitä elää myös Suomessa, Laserskater ehkä tunnetuimpana.

Supersankari sitomassa asunnottoman haavaa ja takavarikoimassa rattijuopon autonavaimia. Miten herttaista ja epäitsekästä! Näin ihastelin, mutta sitten valtasi skeptisyys. Mitäs sitten, kun huumejengi kyllästyy lopullisesti heitä digikameran kanssa jahtaavaan naamiaisasuiseen tavikseen ja pieksee hänet? Lopulta kuitenkin tarvitaan virkavaltaa. Individualismi ja moraalinen ylemmyys eivät kuulu turvallisuusalalle. Ajatus maailmasta, jossa jokainen luottaa oman korttelinsa haarniskajumalaan, on pelottava. Dokumentin maailmanpelastajilla ei ole kiinnostusta toimia systeemin supersankariduuneissa poliiseina, lakimiehinä ja sosiaalityöntekijöinä, koska silloin he eivät saisi itse päättää toimintamalleistaan tai piiloutua naamarin taakse.

 

Maria Ruuska