Ylioppilasteatterin viihdepaukut syrjäyttävät monumentit

T:Teksti:

YT:n syksy käynnistyy kabareella.

”Halusimme raikastaa Ylioppilasteatterin suhdetta teatteriin. Päätimme, että ei tehdä aina yhtä monumentaalista teosta, jonka suhde taiteeseen on jotain helvetin raskasta ja ylevää. Haluamme näyttää uusille jäsenille, että toiminta voi olla myös demomaista ja raikasta”, selvittää teatteria johtavan juntan taiteellinen vastaava Ossi Koskelainen.

Koskelainen puhuu syyskauden Viihdepaukut-sarjasta. Neljän esityksen sarjan käynnistää Lasse Poserin ohjaama YTTT-kabaree, joka esittelee 12 uutta teatterilaista.

Uudet ylioppilasteatterilaiset ovat suunnitelleet oman show`n, jossa on heidän tekemäänsä videotaidetta ja kabareesoolo. Jokaisen kabareen jälkeen ilta jatkuu vierailevien muusikoiden esityksillä.

”Avaamme YT:n syyskauden ohjelmiston kevyellä tavalla. Päätimme tehdä nyt syksyllä omat, pienet teoksemme, jotka ovat kuitenkin suhteessa toisiinsa ja osa samaa jatkumoa.”

YTTT-kabareen jälkeen sarjassa nähdään Spaces, jonka kaltaista esitystä ei Ylioppilasteatterissa ole aiemmin tehty.

”Se on koreografi Laura Pietiläisen ensimmäinen duuni YT:lle. YT:n tilat avataan kokemukselliseksi kierrokseksi. Siellä on erilaisia reittejä, joita voi lähteä kiertämään esiintyjien kanssa.”

Käytössä ovat kaikki Ylioppilasteatterin tilat, myös kellari. Tarkoituksena on muun muassa tutkia, mitä reaktioita eri tilat herättävät.

”Jokainen, joka tulee tähän esitykseen, lupaa, ettei puhu sen aikana. Se on eräänlainen hiljaisuuden retriitti. Kyseessä on koreografia, jossa ei ole rakennettua liikettä, vaan joka rakentuu sosiaalisille suhteille.”

Kunnianosoitus ala-asteen Lucioille

Joulukuussa uudet teatterilaiset jaetaan kahtia. Toinen puolisko on mukana Koskelaisen ohjaamassa Meidän ylevä köyhyytemme -esitysinstallaatiossa, joka nähdään Töölössä.

”Teen sitä yhdessä neljän kuvataiteilijan kanssa, jotka ovat osa töölöläistä Oksasenkatu 11 -kollektiivia. Siellä on esiintyjiä, jotka kertovat teoksistaan yleisölle, vähän kuin näyttelyoppaita, mutta teatraalisemmassa hengessä. Tarkoitus on puhua ihmisten kanssa köyhyydestä nykytaiteen virittämänä.”

Joulukuun toinen esitys on Akse Petterssonin ja Veikko Nuutisen ohjaama Lucia lux lux delux – valoa kohti. Luvassa on Lucia-myytin uudelleentulkinta.

”Se kertoo valon merkityksestä ihmisille. Luulisin, että tämä on syksyn esityksistä teatterinomaisin. Tulossa on Lucia-myytin brutaaliutta ja ala-astemuistoja. Ja ruotsia. Ehkä myös joulunäytelmämäisyyttä liittyen Viihdepaukku-juttuun; halutaan tehdä siirappinen teos Kansallisteatterin Saiturin joulun kupeeseen kilpailevaksi teokseksi.”

Hannu Hallamaa

YTTT-kabaree  15.-22.10., Spaces 10.-20.11., Meidän ylevä köyhyytemme 6. -18.12., Lucia lux lux delux – valoa kohti 3.-17.12.
www.ylioppilasteatteri.fi