Spotify syö piratismia

T:Teksti:

Ruotsissa piratismi on vähentynyt merkittävästi streamaus-palvelujen lisäännyttyä.

Ruotsalaiset on saatu maksamaan lataamastaan musiikista ja streamaamisesta eli suoratoistosta. Musiikkia laittomasti verkosta lataavien määrä on vähentynyt vuoden aikana yhdeksän prosenttia, kertoo maan musiikkialan Musiksverige-sivusto. Vuodesta 2009 piraattien määrä on pudonnut neljänneksellä: enää noin 14 prosenttia eli 1,3 miljoonaa ruotsalaista lataa musiikkia laittomasti. Ruotsissa suurin syy piraattien vähenemiseen on musiikkialan mukaan streamauspalveluissa, kuten Spotifyssä. Ruotsissa jo yli puolet musiikista myydään digitaalisesti, ja maksullisilla streamauspalveluilla on 800 000 käyttäjää.

Suomessa ei ole havaittu samanlaista kehitystä, kertoo Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus TVVK, joka on tekijänoikeuksien haltijoiden järjestöjen yhteistyöjärjestö.

”Kesällä tehdyn tutkimuksen mukaan 21 prosenttia kotitalouksista lataa laittomasti musiikkia, nuorista lähes puolet”, sanoo toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Kotilaisen mielestä Ruotsin kehityksen taustalla on suomalaisia nopeampi tapa ottaa käyttöön uutta teknologiaa sekä eräänlainen kotikenttäetu.

”Spotify on sikäläinen palvelu ja hyvin tunnettu Ruotsissa. Suomessa sen käyttö on lähtenyt kunnolla käyntiin vasta tämän vuoden aikana.”

Kasvussa ovat toisaalta myös suosituimman piraattisivusto Pirate Bayn käyttäjämäärät. Se on 38. sijalla suomalaisten käyttämien sivustojen listalla.

Vaikka Ruotsissa piratismi on vähentynyt merkittävästi, Kotilaisen mielestä musiikkipiratismin nitistämiseen eivät Suomessa riitä uudet, näppärät palvelut. Lataajille halutaan tarjoilla keppiä, tai ainakin tukeva karsina. TVVK pyysi keväällä Helsingin käräjäoikeudelta määräystä, jolla Elisa velvoitettaisiin estämään asiakkaidensa pääsy Pirate Bay -sivustoon.

”Tällaisia määräyksiä on annettu jo esimerkiksi Belgiassa ja Italiassa”, Kotilainen sanoo.

Sähköisiä oikeuksia puolustava Electronic Frontier Finland moittii estohanketta, joka johtaisi netin sensuroimiseen. Yhdistyksen mielestä Suomessa on jo riittävästi keinoja piraattien kurittamiseksi

”Tällaiset estot on helppo kiertää, joten ne ovat tehottomia. Niillä saadaan enintään kymmenen prosenttia liikenteestä pois. Musiikkiteollisuudella on lähinnä tarve tehdä jotain”, sanoo yhdistyksen hallituksen jäsen Ville Oksanen.

Jos oikeus antaa estomääräyksen, aikoo TVVK hakea samanlaista myös Soneran ja DNA:n asiakkaille. Oikeuden päätöstä odotetaan lähiaikoina.

Hannu Hallamaa