Osta parempi elämä

T:Teksti:

Haluatko olla tehokkaampi, parempi ja rikkaampi ihminen? Muutosta ja menestystä lupaavien self help -kirjojen myynti kasvaa huimasti. Tervetuloa matkalle lumoavaan elämään. 

 

Tässä kirjassa haluan viitoittaa sinulle tien suurenmoiseen elämään. On paljon sellaista, mitä sinun tulee tietää elämästä, ja se kaikki on hyvää. Oikeastaan se on enemmän kuin hyvää. Se on ilmiömäistä!

Elämä on verrattomasti mutkattomampaa kuin kuvittelet, ja kun opit tuntemaan elämän toimintatavat sekä sisälläsi piilevän Voiman, voit kokea elämän lumon täydellisimmillään – ja silloin elämäsi on suurenmoista!

On aika aloittaa matka lumoavaan elämään.

 

Vuoden 2006 jälkeen kymmenet miljoonat ihmiset ovat halunneet kokea elämän lumon täydellisimmillään. Australialaisen tv-tuottaja Rhonda Byrnen kirja Salaisuus ilmestyi maaliskuussa 2006. Vuotta myöhemmin kirja oli myynyt maailmanlaajuisesti yli neljä miljoonaa kappaletta, samasta aiheesta tehty elokuva yli kaksi miljoonaa dvd-kopiota, ja Time Magazine oli listannut Byrnen maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Salaisuus keikkui New York Timesin bestseller-listalla 146 viikkoa. Nyt kirja on käännetty 45 kielelle ja se on myynyt ainakin 21 miljoonaa kappaletta. Se on saanut jatko-osat Salaisuus – kiitollisuuskirja, Salaisuus – Päivittäisiä elämänohjeita, teineille suunnatun The Secret to Teen Power ja tänä vuonna suomennetun The Secret: Voima, josta alun sitaatti on peräisin. Kirja julkaistiin huhtikuun lopussa, ja se on siitä lähtien ollut Suomen viiden myydyimmän tietokirjan joukossa. Rhonda Byrne ja hänen luomansa tuoteperhe ovat hyvä osoitus self helpin, oma-apu-kirjallisuuden, valtavasta suosiosta.

 

Suomalaisen kirjakaupan ovensuussa seisovista uutuuskirjatelineistä ensimmäinen on omistettu kirjoille, joissa sukelletaan ihmiselämän ongelmakohtiin. Teokset kuuluvat self help -genreen, ja ne myyvät muutosta: parempaa elämää, menestystä ja kasvua ihmisenä. Oma-apuhyllystä löytyy kiiltäväkantisia julkkisten kirjoittamia oppaita, itämaista filosofiaa ja narsismia käsitteleviä kirjoja. Jälkimmäiset ovat nyt muodissa. Oikeas-taan koko genre on muodissa. Suomenkielisiä self help -kirjoja on viime vuosina puskenut markkinoille kolminkertainen määrä 1990-lukuun verrattuna, yli 900 nimekettä. Yhdysvalloissa self help -ala on paisunut 11 miljardin dollarin (8,2 mrd euroa) suuruiseksi ja kasvaa yhä.

Suomalaisesta kirjakaupasta kerrotaan, että oma-apukirjojen myynti on ollut kasvussa jo pitkään. Tietokirjoista vastaavan tuotepäällikkö Nona Ratian mukaan kauppansa tekevät tunnetut kotimaiset nimet, esimerkiksi Tommy Hellsten ja Tony Dunderfelt, sekä kansainväliset suosikit, kuten Salaisuus-brändi.

Suomalaisen kirjakaupan hyllyvälikössä kirjoja selaavat naiset. Miehiä kasvu ihmisenä ei näytä kiinnostavan.

”Ostajakunta koostuu pääasiassa keski-ikäisistä ja sitä vanhemmista naisista”, Ratia kertoo.

Hyvinvointiteemat kiinnostavat kirjakauppoihin vaivautuvaa kansanosaa laajemminkin. Oma-avun lisäksi hyvin myyvät esimerkiksi uniongelmia käsittelevät kirjat sekä perinteisemmät kunto- ja ravitsemusoppaat. Self helpissä kyse ei kuitenkaan ole paremman terveyden tai fyysisen kunnon myymisestä. Meille myydään kirjoja, jotka lupaavat parempaa elämää ja menestystä.

 

Minulla menee hyvin. Entä sinulla?

Self help -kirjat voidaan jakaa kar-keasti kolmeen osaan. Samoihin kansiin voi mahtua elementtejä useammasta kategoriasta.

Henkistä kasvua tai muutosta lupaavat teokset ammentavat usein new agesta tai itämaisesta mystiikasta. Yksi alan tunnetuimpia sanansaattajia on Deepak Chopra, upporikas vaihtoehtohoitojen nimiin vannova lääkäri, joka yhdistää teoksissaan hindumystiikkaa ja länsimaista psykologiaa. Hän on julkaissut lähes 50 kirjaa, joista puolenkymmentä on käännetty suomeksi.

Henkisen kasvun alalajin kuuluisimpia suomalaisnimiä on psykologi Tony Dunderfelt, joka on julkaissut muun muassa kirjat Naisen ja miehen maailma – Miten opin ymmärtämään toista sukupuolta, Apokalypsis – Maailmanlopun pelot ja uuden maailman unelmat sekä Intuitio ja tunneviestintä – Ihmisten välinen näkymätön yhteys. Dunderfelt vetää myös ihmissuhdekoulutuksia, joissa osallistujat suorittavat ihmissuhdeajokortin. Kurssilla sovelletaan Dunderfeldtin kehittelemää teoriaa temperamenttiväreistä. Siinä ihmiset on jaoteltu temperamentin perusteella siniseen, vihreään, punaiseen ja keltaiseen värityyppiin.

Dunderfeltin kirja Minä – onnistujaksi joka olen lupaa löytää lukijan ”suuren ja arvaamattoman potentiaalin”. Kirjan sisältö on markkinointitekstiä kesympää.

Stressaavassa tilanteessa on tärkeää, että opit havainnoimaan, mitä tapahtuu, hyväksymään tietyt tosiasiat ja sen jälkeen tietoisesti aktivoimaan rauhoittavan (parasympaattisen) järjestelmäsi. Ilman omaa väliintuloasi voi olla, että elämääsi ohjaavat pelkästään taistelu-tai-pako-asetukseen juuttuneet automaattiset toimintaohjeet.

 

Toinen self helpin alalaji ovat lapsuuden traumoja tai muita vastoinkäymisiä ruotivat kirjat. Suomessa tunnetuin kirjailija lienee teologin koulutuksen saanut, terapeuttina toimiva Tommy Hellsten, jonka vuonna 1991 julkaistu Virtahepo olohuoneessa lanseerasi läheisriippuvuuden käsitteen. Alkoholistiperheen lapsi, äitinsä itsemurhan läpikäynyt Hellsten käyttää kirjojensa pohjana omaa ja potilaidensa elämää. Kirjoissa muun muassa kerrotaan, kuinka homous on ongelma, johon täytyy hakea apua.

 

Kolmas self helpin kategoria on oma-avun vanhin muoto, käytännön menestysvinkkejä tarjoa-vat oppaat. Sellaisia olivat self help -kirjojen esi-isät, 1700-luvulla julkaistut yhdysvaltalaisen valtiomiehen Benjamin Franklinin kannustavat ja positiiviset elämänohjeet. Samanlaisia ohjeita tuottavampaan elämään julkaistiin Yhdysvalloissa pitkin 1800-lukua ilmestyneissä kirjoissa. Vuonna 1859 pukahti painokoneesta ensimmäinen varsinainen self help -kirja, alalle nimen antanut Samuel Smilesin Self Help.

1930-luvun lama nosti oma-avun rajuun kasvuun. Tuolloin julkaisi rikastumisoppaansa Dale Carnegie. Kirja Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa käsitteli miehen kehittämiä esiintymisoppeja liikemiehille ja sellaisiksi haluaville. Kirja suomennettiin jo 1930-luvulla. Self helpin uraauurtavaa teosta on myyty maailmanlaajuisesti 15 miljoonaa kappaletta ja kauppa käy edelleen. Nykyään Carnegie-imperiumiin kuuluu myös laaja kurssitusketju.

 

Muutosta lupaavan kirjan resepti menee pääpiirteissään näin: lukijalle luvataan kertoa tapoja, joilla omasta elämästä saa parempaa. Konstien skaala on laaja, keinot vaihtelevat meditaatiosta yksinkertaisiin maalaisjärkisiin ohjeisiin. Carnegie lupasi muutosta kirjassaan näin:

Voimavarat, joita ”et tule käyttäneeksi”! Tämän kirjan nimenomainen tarkoitus on auttaa sinua löytämään, kehittämään ja käyttämään hyödyksi näitä piileviä voimia.

”Kasvatus”, sanoi Princetonin yliopiston entinen rehtori John G. Hibben, ”on kykyä kohdata elämän tilanteet”.

Jos et, luettuasi tämän kirjan kolme ensimmäistä lukua – jos et tunne olevasi paremmin varustautunut kohtaamaan elämän tilanteita, niin tästä kirjasta ei ole sinulle mitään hyötyä. Sillä ”kasvatuksen suuri päämäärä”, sanoi Herbert Spencer, ”ei ole tieto vaan toiminta”.

Ja tämä on toiminnan kirja.

 

Usein maalaisjärkeen pohjautuvien self help -oppaiden ohjeet tuntuvat aika palikoilta. Carnegien jalanjäljissä kulkee muun muassa Anna Perho, jonka tuoreessa kirjassa Anna palaa käydään läpi ohjeet rikastumiseen.

Tärkeintä on määritellä, millaisen tulotason haluat saavuttaa ja paljonko vaivaa olet valmis näkemään sen eteen. Tämän yksinkertaisen päätöksen pohjalle voit laatia henkilökohtaisen taloussuunnitelmasi.

Kirjoita paperille, paljonko rahaa tarvitset ja missä aikataulussa. Selvitä sitten, miten sen saavuttaminen on mahdollista. Jos haluat, että sinulla on kuuden kuukauden kuluttua varaa Italian-matkaan, mieti mistä voit säästää. Jos haluat Italiaan 40 vuoden kuluttua lastenlapsiesi kanssa, on hyvä aloittaa senkin suunnitteleminen nyt.

 

Carnegie lupasi tehdä kirjansa lukijasta tai luentojensa kuulijasta paremman myyjän ja johtajan, mutta ei parempaa ihmistä. Tällaisten kirjojen aika tuli vasta 1960-luvulla, kun psykiatri Thomas A. Harrisin hittikirja Minulla menee hyvin. Entä sinulla? toi alalle psykologisoivan käänteen. Se oli kahden ensimmäisenä mainitun self helpin alalajin kirjojen esi-isä, jossa Harris lanseerasi lapsuuden traumat selittämään ihmisten ongelmia.

 

Oma-avun itsensä kehittämisen alalaji pääsi Suomessa vauhtiin vuonna 1996, kun Jari Sarasvuon Sisäinen sankari julkaistiin. Tämän syksyn satoa edustaa omenanvihreä Nautitaan raakana, jonka on kirjoittanut Henkka Hyppönen. Hän työskentelee Sarasvuon Trainers` Housessa. Yritysvalmennuksen ja self helpin raja on jo pitkään ollut häilyvä.

Hyppösen kirjassa avaimet parempaan elämään löytyvät meditoinnista.

Harjoituksia tehdessä on tärkeää pitää tekeminen aitona. Tekopyhäksi heittäytymisestä saa vain likaisen olon ja morkkiksen. Pakottaminen taas on suunnilleen yhtä hyödyllistä kuin sormen tunkeminen Cokis-pulloon, johon on juuri tiputettu Mentos-pastilli.

Raakana nauttimisen elämäntyylissä on kyse siitä, ettemme muuta suunnitelmia vaan toimintatapojamme, jotta pysyisimme pidempään ja syvemmin tässä hetkessä. Kun suunta joskus hämärtyy, voi kirkkautta hakea neljästä vanhasta buddhalaisesta kysymyksestä: Mistä voin olla kiitollinen? Mikä on tärkeää juuri nyt, jos tarkastelen asioita kuolemani näkökulmasta? Mitä negatiivisia toimintatapoja toistan? Millaista tulevaisuutta luon valinnoillani juuri nyt?

Ylioppilaslehti pyysi Hyppöseltä tätä juttua varten haastattelua. Hyppönen kertoi kustantajansa välityksellä olevansa kiireinen.

 

Ongelmien syy ja ratkaisu löytyvät sinusta itsestäsi

Miksi self help kasvaa juuri nyt?

Sosiologian tohtori Suvi Salmenniemi tutkii parhaillaan tapoja, joilla ihmiset käyttävät self help -kirjallisuutta. Hänen mielestään yksi suo-sion syistä on työkulttuurin muutos, joka työntää ihmisiä kohti neuvoja tarjoavia kirjoja tai guruja. Työelämässä vaikuttavat koulutus ja kokemus, mutta yhä enemmän myös se, millainen ihminen työntekijä on.

”Ihmisen persoona on tullut keskeiseksi asiaksi, joka määrittelee menestystä. Sen takia tarvitaan ohjeistusta, miten pystyt maksimoimaan oman persoonasi tuotteena ja osaat myydä sitä.”

Salmenniemi arvelee myös, että oma-apu saattaa täyttää hyvinvointivaltion alasajon jättämää aukkoa. Kun elämään kaivataan helpotusta, sosiaalipalvelujen sijasta käännytäänkin kirjojen pariin.

”Ihmisen minuus ja elämä on tullut niin monella tavalla ongelmalliseksi, ja siihen tarvitaan selvästi asiantuntijatietoa”, Salmenniemi tuumii.

Kolmas syy voisi olla se, että suomalainen ja länsimainen yhteiskunta on viimeiset 50 vuotta liukunut yhteisöllisestä kohti yksilökeskeistä. Populaarin oma-avun viesti onkin suunnattu yksilökeskeisen yhteiskunnan jäsenelle. Kirjat, jotka lupaavat muutosta, keskittyvät yksilöön, eivät yhteiskuntaan tai edes lähiyhteisöön. Self helpin perustava ajatus on, että ongelmat ovat lähtöisin yksilöstä ja ne voidaan ratkaista kehittämällä yksilöä.

Kirjojen sisältö painottuu itsekontrollin kehittämiseen, sanoo kulttuuripsykologian dosentti Juhani Ihanus Helsingin yliopistosta.

”Vaikka kirjoissa kehotetaan tekemään muutos, ne ovat ideologialtaan pääosin sopeuttavia. Ne eivät ole yhteiskunnallisesti tai yhteisöllisesti kovin radikaaleja, niistä tuntuu uupuvan yhteiskunta- ja kulttuurianalyysi. Vain yksilön täytyy muuttua, yhteiskunnan laajempi kehys puuttuu.”

 

Universumiin lähetetyt ajatukset muovaavat elämän kulkua

Neljäs ja ehkä tärkein syy self helpin kasvulle on se, että sen on havaittu myyvän erinomaisesti. Rhonda Byrneä ja hänen Salaisuus-sarjaansa kustantaa Suomessa WSOY, jonka listoilta löytyvät myös esimerkiksi Phil McGraw eli Dr. Phil ja 1990-luvulla huippumyynnin saavuttaneen parisuhdeoppaan Miehet ovat Marsista, naiset Venuksesta kirjoittanut John Gray.

”Amerikkalaiselle self helpille tuntuu olevan aina tilaa”, sanoo WSOY:n kustannuspäällikkö Pälvi Kuosmanen.

Nimekkäät englanninkielisen a-lueen self help -kirjat ovat WSOY:n kannalta hyvää liiketoimintaa.

”Me olemme kaupallinen kustantamo. Tietenkin pyrimme tekemään kirjoja, jotka tuottavat meille voittoa, ei tappiota.”

Kuosmasen mukaan kustantajan parhaiten menestyneiden self help -kirjoja on myynti on liikkunut 30 000 kappaleen tienoilla. Alalla on tavallista kirjoittaa bestsellerille jatko-osa, jossa kerrotaan ensimmäisestä teoksesta ”unohtuneita” oppeja. Näiden myynnit ovat jääneet pienemmiksi. Tuoreimmalle Salaisuus-tuotteelle WSOY odottaa 20 000 kappaleen myyntiä.

 

Salaisuus-sarja esittelee teorian, jonka mukaan ihminen lähettää universumiin ajatuksia, jotka sitten muovaavat elämän kulkua. Kaikki on lopulta omasta asenteesta kiinni. Kirjoja on kritisoitu laajasti esimerkiksi uhriasemassa olevien ihmisten syyllistämisestä. Kuosmanen sanoo, että aivan kaikkea WSOY ei lähde kustantamaan. Rajanvetoja on kuulemma tehty.

”Niin paljon kaikennäköistä huttua on, että totta kai se tulee eteen. Esimerkiksi nyt on enkelibuumi, ja kirjoja tuonpuoleisesta tulevista viesteistä. Kyllä kustantaja joutuu miettimään, mihin sen rajan vetää.”

Miksi Salaisuus-perhe läpäisi seulan?

”Siinä ei ollut mitään sellaista, mikä olisi ihmisille vaarallista. Se on sellaista positiivista ajattelua ja suurta uskoa. Kun lähetät vahvat toiveet ja ajatukset jostain asiasta avaruuteen ja keskityt johonkin, niin asiat alkavat vahvistua. Näinhän se on tietysti muutenkin. Kun keskityt johonkin, vaikka jalkasärkyyn, niin se vahvistuu. Sitä mitä ajattelee, on sitä, mitä ihminen eniten tuottaa.”

 

Ilosanoman välittäjiä parhaasta päästä

Itsensä kehittämisen äärilaidalta löytyvät kirjat, joiden ajattelu on maagista: ihmisen sanotaan voivan muuttaa maailmaa pelkillä ajatuksilla ja tahdonvoimalla. On kuitenkin väärin niputtaa koko oma-apu humpuukiksi.

”Hajonta self help -kirjojen laadussa on suuri, joten niiden suhteen kannattaa olla kriittinen,” sanoo psykologian dosentti Laura Pulkki-Råback Helsingin yliopistosta.

Pulkki-Råback on tutkija käyttäytymistieteiden laitoksella. Hän antaa muutaman vinkin, joiden avulla oma-apukirjan laadun voi tarkistaa.

Ensimmäisenä kannattaa katsoa, kuka teoksen on kustantanut. Puhtaasti kaupallisen kustantajan tuotteen suhteen on syytä olla kriittisempi kuin tunnetun terveystoimijan, yliopiston tai hyvämaineisen järjestön kautta julkaistun teoksen kohdalla. Toinen tarkastettava kohta on lähdeluettelo. Mitä enemmän tieteellistä materiaalia kirjan takana on, sen parempi. Jos kirja perustuu yksinomaan tv-ohjelmiin, lehtijuttuihin ja haastatteluihin, sen anti on luultavasti heppoinen.

Jämäkän oloinen lähdeluettelo ei yksin takaa laatua. Maailmassa on paljon tutkimuksia, joista on helppo poimia omia teesejä tukevia tietoja ja näkemyksiä.

”Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, puhutaanko laajoista tutkimuksista ja yksittäisten ihmisten mielipiteistä samanarvoisina. Se, että tutkimuksiin viitataan, ei kerro siitä, että kirja esittää ne oikeassa valossa ja antaa niille oikean painoarvon, tai edes perustuu niihin.”

 

Pulkki-Råback kertoo myös kolmannen, yksikertaisen tavan, jolla voi arvioida teoksen laatua.

”Jos kirja kolmella ensimmäisellä sivulla lupaa, että tämän kirjan luettuasi olet muuttunut ihminen, se kannattaa jättää hyllyyn, sillä lupaus on täysin epärealistinen.”

Lupaus muutoksesta on psykologisen tutkimustiedon valossa katteeton.

”On vaikeaa nähdä, että yksittäisellä self help -kirjalla voidaan ai-heuttaa ihmisessä muutosta psyykkisellä tasolla. Kirja voi kyllä toimia työkaluna, jonka avulla hahmotetaan omia tai ympäristössä olevia ongelmia”, Pulkki-Råback sanoo.

”Ihmisen psyykkinen muutos vaatii aina työtä. Syvällinen psyyke voi muuttua vain elämällä elämää, tai jos tarvitaan isoja muutoksia, terapeuttisessa prosessissa.”

Selväksi käy, että tutkijan mielestä lupaus paremmasta elämästä ja kasvamisesta ihmisenä pelkän kirjan avulla on innostavuudessaan epä-realistinen. Oma-avun tylsemmällä laidalla ovat psykologian tai psykiatrian ammattilaisten kirjoittamat kirjat, jotka lupaavat paljon vähemmän. Niistä on enemmän hyötyä.

”Esimerkiksi läheisensä menettäneelle ihmiselle lukeminen siitä, miten suruprosessi etenee ja mitkä ovat sen vaiheet, voi auttaa ymmärtämään paremmin omia reaktioita. Stressaavissa elämänvaiheissa kirjat voivat auttaa hahmottamaan tilannetta tarjoamalla ulkopuolisen näkemyksen ja kehottamalla etsimään apua.”

Ketkä dosentin mielestä ovat parhaita self help -asiamiehiä?

Pulkki-Råbackin mukaan ainakin professori Sonja Lyubomirskyn kirja Kuinka onnelliseksi? perustuu kovaan yliopistotasoiseen tutkimukseen.

”Toinen hyvä kirjoittaja on flow`sta puhuva Mihaly Csikszentmihalyi, jolla on tieteellisiä, perusteltuja ajatuksia. He ovat ilosanoman välittäjien parhaasta päästä.”

 

Kun toleranssi kasvaa, kiksien saamiseksi pitää lukea yhä enemmän

Self help -kirjojen ja -seminaarien väitetään usein aiheuttavan riippuvuutta. Pulkki-Råback pitää riippuvuutta vahvana ilmaisuna, mutta ilmiötä mahdollisena.

”Kirjathan eivät koskaan lunasta lupaustaan, ja tästä seuraa jatkuva pieni vaje odotusten ja toteutuneen välille. Kun oma odotus siitä, että `tämän luettuasi olet muuttunut ihminen` ei toteudu, ihminen haluaa lukea uuden ja taas uuden kirjan.”

Koukkuun jäämiseen vaikuttaa toinenkin tekijä.

”Lukiessa toleranssi kasvaa. Jos luet elämässäsi vain yhden self help -kirjan, se voi vaikuttaa paljon. Kun kirjoja lukee paljon, niiden vaikutus pienenee. Silloin pitää lukea yhä enemmän, että saa kiksit lukemastaan.”

P€‰ahimmillaan oma-apu voi olla kaikkea muuta kuin avuksi. Pulkki-Råback pitää todennäköisenä, että kirjoista innostuva ihminen on vaikeassa elämäntilanteessa tai altis suggestiolle. Ulkoisille vaikutteille herkkä ihminen saattaa tehdä gurukirjan luettuaan haitallisia muutoksia elämäänsä, esimerkiksi rajoittaa sosiaalista piiriään, jättää lääkkeet ottamatta tai laiminlyödä lääketieteellisen hoidon.

Suurempi ongelma on kuitenkin se, ettei kirja pysty kohtaamaan ihmistä yksilönä.

”Ihmisellä on tietty perusluonne, ja kaikki eivät vain pysty muuttumaan positiivisiksi, vaikka kuinka yrittäisivät. Kehotus muuttua kertaheitolla toisenlaiseksi ihmiseksi on paitsi mahdoton, myös loukkaava. Esimerkiksi masentuneelle ihmiselle tällainen viesti on aivan sama kuin sanoisi syöpää sairastavalle, että yritä nyt parantua siitä syövästä ajattelemalla positiivisesti”, Pulkki-Råback sanoo.

”Jos näitä lukee henkilö, joka on äärimmäisen altis vaikutteille, hän saa irti vain yhden kokemuksen: olen huono ja tapani tuntea on väärä. Sama ohje voi olla täysin oikea yhdelle, mutta täysin väärä toiselle ihmiselle. Yksi suurimmista vaaroista on se, että tarjotaan sama resepti kaikille.”

 

Self help -uskonto

Näennäisestä innostavuudestaan huolimatta oma-aputeokset ovat monasti tylsiä ja tyyliltään opasmaisia. Kulttuuripsykologi Juhani Ihanuksen mukaan teksti on usein hartauskirjamaista, mutta psykopuheella ryyditettyä.

Hartauskirjamaisuus ei ole sattuma. Uskonnollinen tunnelma on käsin kosketeltava, kun katsoo tallennetta esimerkiksi valmennusguru Tony Robbinsin seminaarista. Robbins kertoo kirjassaan Awaken The Giant Within ensimmäisestä askeleestaan.

Kun todella haluat muutosta, ensimmäinen tehtäväsi on vaatia itseltäsi enemmän. Kun ihmiset kysyvät minulta, mikä todella muutti elämäni kahdeksan vuotta sitten, kerron heille, että ylivoimaisesti tärkein seikka oli oman riman nostaminen. Kirjoitin paperille asiat, joita en enää hyväksyisi elämässäni, joita en enää sietäisi ja kaikki asiat, joita tavoittelen.

Robbins esiintyy kuin tv-saarnaaja, ja seminaariväki hyppii hurmoksessa. Ihanuksen mukaan yhteys onkin olemassa.

”Psykokieli ja henkilökohtainen kasvu ovat menneet myös uskonnollisiin liikkeisiin. Niihinkin on tullut mukaan imagon suunnittelu ja valmennushenki, joka näyttää valloittavan ympäristöämme.”

 

Ihanus haluaa kiinnittää huomiota katukuvassa syys-lokakuussa voimakkaasti näkyneeseen kristilliseen Mahdollisuus muutokseen -kampanjaan. Menestyksen teologia, joka yksinkertaistettuna opettaa uskon tuovan myös taloudellista menestystä, on rantautumassa Suomeenkin.

”Uskonnolliset piirit tarvitsevat terapiaan kallellaan olevia tunnustuksellisia henkilöitä, joita rekrytoidaan liikkeisiin. Vaikka menestyksen teologia on Suomessa vielä aika pientä, on meillä meneillään tämä vaihe.”

Menestyksen papit, maalliset ja uskonnolliset, ovat tulleet jäädäkseen. Tästä pitää huolen yksilökeskeinen yhteiskunta, jossa jokainen on oman onnensa seppä. Lupaus paremmasta elämästä on vahva myyntilause.

 

 

He ovat rikastuneet

 

Phil McGraw. Nousi pinnalle Oprahin talk show`n kautta. Tv-psykologi ja kirjailija Dr. Phil tienaa Forbesin mukaan 80 miljoonaa dollaria vuodessa. McGraw on Forbesin vaikutusvaltaisimpien julkkisten listalla sijalla 18. Dr. Philin kirjoja on Suomessa julkaissut WSOY.

 

Tony Robbins. Life coaching -alan pioneeri on kerännyt jopa 480 miljoonan dollarin omaisuuden. Forbes arvioi vuonna 2007 Robbinsin tuloiksi 30 miljoonaa dollaria. 1980-luvulla aloittanut Robbins on rikastunut seminaareilla, mainostelevisiolla ja kirjoilla. Kävelyttää osallistujia tulisilla hiilillä. Robbinsin suomalaisen yhteistyökumppanin nettisivuilla myydään Rhonda Byrnen Salaisuus-elokuvaa.

 

Deepak Chopra. Hindumystiikkaa ja länsimaista psykologiaa yhdistelevä lääkäri on tienannut kirjoillaan 80 miljoonan dollarin omaisuuden. Vaihtoehtohoitoja kauppaavalta Chopralta on suomennettu puolenkymmentä teosta.

 

Stephen R. Covey. Käynnisti 1990-luvun self help -buumin Yhdysvalloissa. Kirja Tie menestykseen on myynyt 15 miljoonaa kappaletta. Johtamis- ja menestymismanuaali on suomennettu.

 

Rhonda Byrne. Australialainen tv-tuottaja Salaisuus-tuotesarjan takana. Videosta kasvanut tuoteperhe on kartuttanut Byrnen omaisuuden 60 miljoonaan dollariin. Tuorein suomennettu kirja keväästä asti kirjakauppiaiden Mitä Suomi lukee -listalla.

 

Lähteet: Forbes, www.celebritynetworth.com.

 

 

Suomen myydyimmät

 

1. Tommy Hellsten Saat sen mistä luovut

Noin 90 000 kappaletta. Kirjapaja.

 

2. Rhonda Byrne Salaisuus

34 500 kappaletta. WSOY.

 

3. The Mind Gym – Mielen mestariksi

32 000 kappaletta. Otava.

 

Kirjat poimittu Kustantajayhdistyksen bestseller-listalta.  Myyntiluvut kustantajilta.

 

 

Apostoli omaan telkkariin

Kuka jaksaa lukea kirjoja, kun oman paremman elämän apostolin voi saada kuvaruudulle messuamaan? Ei ainakaan jokainen oma-avusta kiinnostunut  yhdysvaltalainen. Esimerkiksi Rhonda Byrnen Salaisuus-sarjan myynnissä dvd:t ovat tärkeässä osassa. Ensimmäistä videota on Yhdysvalloissa myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta. Life coaching -pioneeri Tony Robbinsin taas saa saarnaamaan kirjojen lisäksi dvd-levyillä ja äänitiedostoina.

Suomessa alan videoihin ei kaupoissa juuri törmää. Poikkeuksiakin tosin on. Suomalaiselta pitkän linjan positiivisuusmieheltä, Marco Bjurströmiltä, ilmestyi alkuvuodesta Voi hyvin -sarja. Levyillä käsitellään henkistä ja ruumiillista hyvinvointia.

Ajatus videosarjasta tuli Bjurströmin mukaan tuotantoyhtiöltä. Miten on, rikastuuko Suomessa oma-apuvideoilla?

”Ei todellakaan ole hyvä bisnes, en tiedä montako kappaletta niitä on myyty, ei varmaankaan kauhean montaa. Tämä oli ihana kysymys.”

 

Sanat Hannu Hallamaa, kuvat Antti Puomio