Musiikkitaloa haastetaan monesta eri ilmansuunnasta

T:Teksti:

Ympäri Helsinkiä pulpahtelee vaihtoehtoisia kulttuuriareenoita.

helsinki on täynnä uusia kulttuurin näyttämöitä. Sitä ei ehkä huomaa. Jos kovasti kohkattu Guggenheim on wau, nämä areenat ovat psst. Niihin ei sattumalta eksytä. On syytä kuulua oikeisiin Facebook-ryhmiin.

Tästä tilanne tosin muuttuu väistä­mättä. Maailmalla kehitystä sanotaan gentrifikaatioksi: rähjäiset satamat ja tukkualueet houkuttavat ensin luovan luokan asumaan ja työskentelemään halvoissa kiinteistöissä. Ennen pitkää alueella nähdäänkin jo Starbucks, jonka eteen pysäköi mersu.

Helsingissä ilmiölle on erityinen syynsä. Designpääkaupunkivuosi 2012 on kovin lähellä.

Tulli- & Pakkahuone

Tiili- ja hirsirakenteinen 110-vuotias talo oli Helsinki Design Weekin pää­areena: oli muotoilunäyttely, pop up -kauppa ja PechaKucha-iltoja. Kesäl­lä areenan festarikestävyyttä testasi katumuotiblogi Hel Looks.

Tulossa Ensi kesänä yläkerrassa avautuu noin tuhat neliötä tapahtu­mille ja näyttelyille. Tiloihin on visioitu niin baarikahvilaa kuin kon­septikauppaakin.

Skenetyspisteet (asteikolla 1-5) 4. Toistaiseksi tuntematon, mutta saa­massa runsaasti huomiota designin juh­lavuoden myötä. Katajanokalle ajavan nelosen ratikan kuski ei tiennyt paikkaa.

€¢ Katajanokanlaituri 5

Kalasataman rantareitti ja konttiaukio

Kirjo ulottuu graffitiaidasta kaupun­kiviljelyyn. Kalasataman väliaika -projektin kirsikaksi on muodostu­nut Konttiaukio. Siellä on kesällä harrastettu esimerkiksi hilloamista ja yötansseja.

Tulossa Kulttuuriväki saanee le­puuttaa jalkojaan väliaikaisessa puis­tossa, jonne kaavaillaan esimerkiksi hiekkadyynejä.

Skenetyspisteet 3. Kulttuuritem­paukset ovat saaneet näyttävästi palstatilaa. Silti tänne löytävät vielä lähinnä ne, jotka osallistuvat yöpyö­räilyille vintage-asuissaan.

€¢ Sompasaari

 

Jos kovasti kohkattu Guggenheim on wau,
nämä areenat ovat psst.

 

Rakennustaiteen museon Kaivopuiston huvila

Rakennustaiteen museo haluaa akti­voida vanhan huvilansa käyttöä. Luo­van alan yhteisö OK Do toi huvilaan jo väliaikaisen kirjakaupan ja oheisohjel­maa. Unbuilt Helsinki taas on tutki­mus- ja pienoismallityöpaja, jossa nuoret kyvyt tutkivat Helsingin toteu­tumattomia rakennuksia.

Tulossa Museo lupaa lisää tapahtumia, esimerkiksi avoimia ovia työpajaan.

Skenetyspisteet 5. Menokohteena todella vaihtoehtoinen: toistaiseksi kaivopuistossa on helminauhoja ti­heämmässä kuin converseja.

€¢ Puistokatu 4

Suvilahden Kattilahalli

Lookin` Good, Finland! -festari juh­li hallissa hyvännäköistä Suomea taidenäyttelyllä ja trendiaiheisilla klubeilla. Kattilahalli on alkanut täyttyä tapahtumista: skaala yltää Tuska-festareiden jatkoista Intohi­mona Askartelu -viikonloppuun.

Tulossa Mozartia ja Wagneria. Viron kansallisooppera esiintyy hallissa 1.10.

Skenetyspisteet 2. Suvilahden voi­mala-alue on jo kovin tunnettu Flow-kansan sielunmaisemana. Jat­kossa alueelle suhaa yhä enemmän takseja.

€¢ Kaasutehtaankatu 1

Hietalahden telakkaranta

Tanskalainen arkkitehtitoimisto suunnittelee ex-telakasta kaupun­kilaisten uutta olohuonetta. Tois­taiseksi teollisuustiloja käyttävät luovan alan yrittäjät, vaikkapa vaa­tesuunnittelijat.

Tulossa Vanhaan konepajaan on muuttamassa esimerkiksi Elävän musiikin yhdistys Elmu konserttei­neen. Luvassa on myös suomalais­ten suunnittelijoiden design-putiik­keja ja monenlaisia näyttelytiloja.

Skenetyspisteet 4. Keskeneräisestä telakka-alueesta voi ennustaa Kala­sataman kaltaista luovaa epätilaa.

€¢ Esim. Telakkakatu

Sanat Veera Jussila
Kuva Helsinki Design Week