Samansukupuolisten kilpatansseissa unohdetaan ulkonäköpaineet ja jaellaan glitteriä kilpakumppaneille.
Hollantilaisen Badhoevedorpin kaupungin urheilutalo näyttää samalta kuin kaikki muutkin pikkukaupunkien urheilutalot. Sen salissa on kuitenkin käynnissä jotain erikoisempaa – samansukupuolisten tanssiparien kilpatanssikisat.
Housupukuihin pukeutuneet naiset liitävät toistensa käsivarsilla. Ohi pyyhältää kaksi avonaisiin pitsipaitoihin sonnustautunutta nuorukaista. Viisitoista paria suorittaa mitä monimutkaisimpia askelkuvioita urheilusalin lattialla.
Mutta yleisöllä on silmiä vain yhdelle. Piukkoihin mustiin pukuihin sonnustautuneet miehet muistuttavat kahta eleganttia matadoria. Tanskalaiset Benjamin Martin ja Gilles Hoxer (kuvassa keskellä) ovat illan kuninkaita.
Kahden miehen sambaa katsoessa hikitossulta haiseva urheilusali unohtuu. Hoxer ilmehtii kuin raivo härkä. Kissamainen Martin hiipii lattialla ja pistää päänsä Hoxerin jalkojen välistä. Yleisö hurraa äänekkäästi.
Same-sex dancing eli samansukupuolisten parien kilpatanssi on saanut viime vuosina huomiota, kun sen edustajat ovat esitelleet taitojaan television tanssisarjoissa.
Kahden miehen paritanssia on nähty muun muassa Tanssii tähtien kanssa -sarjan yhdysvaltalaisessa versiossa sekä So You Think You Can Dance -ohjelmassa. Silti laji on vielä melko tuntematon – latinalaistanssien kilpasarjassa, jossa Martin ja Hoxer tanssivat, kilpailee kansainvälisesti vain noin 30 paria, A-luokassa alle kymmenen. Suurin sarja on naisten vakiotanssit, joiden suurimmissa kilpailuissa tanssii yli 90 paria.
”Se on vain tanssia!”
Martin ja Hoxer ovat voittaneet maailmanmestaruuden sekä tukuittain muita palkintoja. Samaa sukupuolta edustavat parit joutuvat tanssimaan omissa kisoissaan tai valtavirtakisojen yhteydessä järjestettävissä erillisissä sarjoissa, sillä useimpien liittojen säännöt määräävät yhä, että tanssiparin tulee muodostua miehestä ja naisesta.
Rajoja tosin koetellaan: tänä vuonna eräs maailman vanhimmista ja arvostetuimmista tanssikilpailuista, englantilainen Blackpool Dance Festival, hyväksyi latinotanssien A-sarjaan miespari Jonathan Morrisonin ja Sergio Brilhanten.
Samansukupuolisissa kisoissa vanhoille säännöille näytetään pitkää nenää. Koreografialla on lupa leikitellä ja viejän ja vietävän paikkoja voidaan vaihdella kesken tanssin.
Ulkonäköpaineetkin saavat näissä kisoissa huutia.
”Perinteisessä heterotanssissa on tietty mielikuva siitä, miltä miestanssijan kuuluisi näyttää”, Martin selittää. Siro mies kertoo vaihtaneensa samansukupuolisten tanssiin osittain siksi, että hänen oli mahdotonta sekä näyttää perinteiseltä miestanssijalta että nauttia tanssimisesta.
”Miestanssijat eivät kehtaa näyttää erilaisilta. Ja nainen on vain lisälaite, supernaisellinen asuste”, Martin sanoo.
”Tuntui hyvältä päästä kaikesta siitä eroon.”
Tanssin tekniikka ja perustekijät eivät muutu, ja kyse on vakavasta tanssiurheilusta. Ei dragshowsta, kuten tietämättömät joskus kuvittelevat.
”Me tahdomme yhä näyttää, että olemme kaksi miestä.”
Martin ja Hoxer pitävät hyvänä sitä, ettei pienissä piireissä esiinny selkään puukotusta. Siinä missä perinteisissä kisoissa saatetaan piilottaa kilpailijalta kengät, jaetaan samansukupuolisten kisoissa glitterpurkista kilpakumppanillekin.
Lajin pienuus johtaa kuitenkin toisinaan myös siihen, että naiset ja miehet joutuvat tanssimaan toisiaan vastaan.
”Naisten tanssi on kaunista, mutta siitä puuttuu se jokin. Kahden miehen yhdistelmässä on enemmän voimaa ja energiaa”, Hoxer sanoo ja virnistää.
Mutta on miehilläkin ongelmansa. Martin sanoo joidenkin tanssikuvioiden näyttävän omituisilta kahden miehen välillä.
”Meidän pitää olla fiksuja kertoessamme tanssillamme tarinaa: se voi näyttää todella hyvältä tai todella törkeältä.”
”Ja tietyt liikkeet eivät vain näytä hyvältä miesten kengillä”, lisää Hoxer.
Toisin kuin usein luullaan, lajin harrastaminen ei välttämättä kerro tanssijoiden seksuaalisesta suuntautumisesta.
Hoxer kertoo, että Tanskan paras naispari koostuu kahdesta heteronaisesta. Heidän aviomiehensä kuulemma katsovat mieluummin jalkapalloa, ja niinpä naiset tanssivat keskenään.
”Jotkut ajattelevat, että lajin pitäisi olla vain homoille. Mutta olisi outoa tarkastaa ensin, ovatko kilpailijat homoja. Eihän ihmisiä voi laittaa jonoon kilpailunumeroa ja suuseksiä varten”, Martin nauraa ja kohauttaa harteitaan kuin ilmaistakseen joidenkin ottavan asiat aivan liian vakavasti.
”Se on vain tanssia!”
Sanat Oona Juutinen
Kuva Frans Brankaert
Kuvankäsittely Otto Donner