Lastenohjelman kokkelilaulu ihmetyttää aikuisia

T:Teksti:

”Meitä on kaksi vekkulia, jotka tekee kokkelia / Pablo sekä Ransu.”

1990-luvun puolivälissä Pikku Kakkosesta tuttu keskikokoinen videonoutaja Ransu Karvakuono oli myös suosittu tv-kokki. Ransu ja Pablo (Pekka Seppä) valmistivat yhdessä ruokaa Kokkelivekkulit-ohjelmassa Ylen TV2-kanavalla. Ruoanvalmistuksen ohella kaksikko – Tohlopin Jamie Oliver ja Gordon Ramsay – lauloi musiikkiesityksiä kulloisenkin ruokalajin mukaan, esimerkiksi perunamuusin valmistusta säestettiin tietenkin muu-muu-muusilaululla.

Kokkelivekkuleita esitettiin vuosina 1994 ja 1995. Lapsille sopiva ruokaohjelma uusittiin 2000-luvun alussa. Mutta olisiko sarja enää lasten mieleen? Tai ainakaan aikuisten mielestä lapsille sopiva? Jo tunnuslaulun aikana Ransu laulaa kokkelista kuono valkoisen jauheen peitossa.Onko Ransulla sittenkään puhtaita jauhoa pusissaan?

Epäilyttää, että ei. Myös Pablon naamaa peittää valkoinen tomu ja hänen silmänsä seisovat perin oudosti. Toinen käsi vatkaa kattilaa kuin kolumbialaisen kokaiinikuninkaan Pablo Escobarin duunareilla aikoinaan.

”Olen kuullut, että laulu on nykyään levinnyt johonkin hämäräperäiseen alakulttuuriin”, harmittelee sarjan musiikit säveltänyt Markku Kopisto, 62.

Kopisto itse tunnetaan muun muassa Popsi popsi porkkanaa -kappaleesta. Tänä vuonna hänen sävellyksiään on kuultu Jouko Aaltosen ohjaamassa Taistelu Turusta -dokumenttielokuvassa. Hän ei enää muista, kuka Kokkelivekkuleiden tunnuskappaleen sanoitukset lopulta kirjoitti.

”En mä mikään kalkkis ole, mutta ei sellaista termiä [kokkeli tarkoittaa kokaiinia] silloin tunnettu. Kurjaa, että laulu on levinnyt tässä valossa. Kyseessä on viaton lastenlaulu. Jos olisin tämän tiennyt, niin en olisi koskaan sitä tehnytkään.”

Kopisto kertoo kuulleensa Kokkelivekkuleiden tunnusmusiikin uustulkinnoista omalta jälkikasvultaan. Aikoinaan sarja oli hyvin suosittu ja Sony julkaisi laulut albumina. 1990-luvun puolivälissä lastenmusiikki ei ollut yhtä kovassa huudossa kuin nykyään, mutta Kopiston mukaan julkaisu menestyi.

”Hyvä levyhän siitä tuli”, hän muistelee.

Sanat Marko Ylitalo
Kuva Yle

Katso: Kokkelivekkulit Ylen elävässä arkistossa