Ei tilaa luentosalissa

T:Teksti:

Saksan yliopistot natisevat liitoksissaan. Viimeisen kolmen vuoden aikana opiskelijoiden määrä on kasvanut 200 000:lla, noin 10 prosenttia. Vuoteen 2020 mennessä opiskelijoita arvellaan tulevan vielä noin 300 000 lisää. Yliopistojen resurssit eivät kuitenkaan lisäänny samaa tahtia.

Frankfurtin Johann Wolfgang Goethe Universitätissä opiskelee nyt yhteensä 38 000 opiskelijaa. Määrä on lisääntynyt seitsemällä tuhannella vain kolmen vuoden aikana. Professori Benjamin Ortmeyer kertoi The New York Timesille opettavansa kurssia, jolle on ilmoittautunut 700 opiskelijaa. Heistä yli 600 ahtautuu viikottain 500:lle tarkoitettuun luentosaliin. Osa opiskelijoista istuu lattialla tai seisoo luennon ajan.

Toiselle, 50 opiskelijalle tarkoitetulle kurssille puolestaan saapui 400 opiskelijaa. Edistyneemmät opiskelijat saavat etusijan täyteenahdetuille kursseille, jotta pääsisivät valmistumaan. Uusia opiskelijoita varoitetaankin, etteivät he luultavasti voi ottaa täyttä lukujärjestystä.

”Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden pitää lähteä”, on opiskelijoiden mukaan usein ensimmäinen professorin suusta kuultu lause.

Tilanpuutteeseen kyllästyneet opiskelijat harkitsevat mielenosoituksia.

”Jos opiskelijat eivät protestoisi, en ymmärtäisi heitä”, kommentoi professori Ortmeyer.

Tilojen riittämättömyyden lisäksi myöskään professoreita ei ole tarpeeksi. Yhtä professoria kohden on jo 60 opiskelijaa. Saksan professoreiden ja luennoitsijoiden yhdistyksen puhemies, professori Matthias Jarochin mukaan tilanne on kestämätön. Yhdistys vaatii valtiota lisäämään korkeakoulutuksen rahoitusta.

Sanat: Oona Juutinen

Kuva: Wikipedia

The New York Timesin juttu aiheesta