Tyylitarkastus: Ranskattarien korot, s’il vous plaît

T:Teksti:

Janna Lehikoinen, 24

”Aloin käyttää korkokenkiä vasta joskus parikymppisenä. Aluksi käveleminen oli hankalaa, mutta aloitin matalammilla. Vinkkejä kävelyyn sain muistaakseni äidiltä. Sopiva korko on kuutisen senttimetriä, mutta kyllä sitä korkeampikin korko menee tietyissä tilanteissa. Arkena tykkään tämäntyyppisistä kuin nämä Espritinkengät, mutta jos lähtee ulos, tykkään tyylikkäämmistä avokkaista ja stilettikorkoisista. Käytän korkokenkiä enemmän kesäisin, kun on enemmän vaihtoehtoja.”

Antonia Ingvall, 20

”12 senttimetriä on korkein mikä menee – mutta vain juhlissa. Tosin silloin pitää ottaa rauhallisemmin, tulee tanssittua vähemmän pöydillä. Lady Gaga -tyylisillä kengillä, joissa ei ole korkoa ollenkaan, en osaisi kävellä. Mielestäni korkokengät ovat kauniita esineitä, jotka tekevät olon ryhdikkäämmäksi. Ulkomailta tarttuu usein mukaan kenkäpari jos toinenkin, sillä siellä merkkivalikoima on laajempi ja kengät ylipäätään edullisempia ja hienompia.”

Sini Valkama, 26

”Nämä ovat yhdet lempikengistäni. Ostin ne Avignonista, Etelä-Ranskasta, ollessani siellä au pairina. Ranskassa on paljon enemmän valikoimaa ja kengät ovat elegantimpia. Esimerkiksi pariisilaiset käyttää korkkareita paljon meitä useammin – ne ovat varmaan niiden peruskengät. Tuntuu että Suomessa ollaan korkokenkien käytössä turhan vaatimattomia. Ajatellaan että se on liian rajua. Tosin meillä se aika, jolloin niitä pääsee käyttämään, on sään vuoksi myös rutkasti lyhyempi.”

Katja Loikkanen, 24

”En käytä korkkareita kovin usein, sillä mulla on usein jalat paskana, kun tanssin balettia. Viiden senttimetrin korko itse asiassa on luonnollinen ihmiselle, mutta en halua käyttää mitään hienouden takia, jos siitä tulee terveyshaittoja. Suojelen varpaitani kaikelta. Nämä kiilakorolliset Zaran kengät ostin ihan juuri kesäksi. Uskon että näissä on mukavampi kävellä, kun korko on tällainen tukeva.”

Noora Harju, 23

”Korkokengät korottavat asukokonaisuutta, käytän niitä lähes päivittäin. Pidän paljon mekkoja ja hameita, jotka pääsevät oikeuksiinsa, jos jalassa ei ole pelkät Converset. Tykkään kierrättää, suurin osa korkkareistani on kirppareilta tai äidiltä saatuja. Mun nilkat ovat sellaiset, etteivät ne muljahda vaikka horjahtaisi. Se on ehkä juoksuharrastuksen perua.”

Anne Halonen, 37

”Nämä ovat mun yliopistokengät, arkikengät, joita käytän silloin kun ei tarvitse kävellä kuin lyhyitä matkoja. Korkoa näissä on kolmisen senttiä. Korkeampikorkoisempia kenkiä en käytä kauhean usein, sillä en ole kovin hyvä kävelemään niillä. Ehkä kerran vuodessa pistän jalkaan korkeammat nilkkurit, joissa korkoa on kuutisen senttiä. Mutta ne ovat vain juhliin.”

Jenni Siponen, 27

”Olen kenkäfriikki. Aloin pitää korkokenkiä joskus parikymppisenä. Nykyään käytän korkkareita lähes aina – kaapissa mulla on ehkä parikymmentä paria. On talvisaappaita ja piikkareita, kaikenlaisia kenkiä sandaaleista avokkaisiin. Koroilla kävelemiseen on treenaantunut. Tänään mulla on tällaiset avuttomat pikkukorot, mutta ei kymmenen senttiä ole mulle vielä edes korkea.”

Johanna Happo, 21

”Korkkarit jalassa tulee itsevarma ja naisellinen olo – ne pakottavat kantamaan itseään paremmin. Kun niissä kopistelee menemään, tuntuu että huomataan. Pidän aika yksinkertaisista kengistä, sellaisista joissa ei ole paljoa korkoa. On kiva, jos kengissä yhdistyy feminiinisyys ja maskuliinisuus, kuten näissä mun lempparikengissä, korollisissa herrainkengissä.”