Oliko Hitlerkin hipsteri?

T:Teksti:

Hipster Hitler -sarjakuva tekee satiiria sekä hipster-kulttuurista että Kolmannesta valtakunnasta. Adolf Hitler (1889-1945) esitetään hipsterinä  eikä määritelmää voi tekijöiden itsensä mielestä missään tapauksessa pitää imartelevana. Hipsteri ei myönnä olevansa hipsteri eikä todellakaan tykkää, jos häntä sellaiseksi nimitetään.

Tarkoitus ei tietenkään ole loukata kenenkään tunteita.

Urbaani sanakirja määrittelee hipsterin ”nuoreksi vastikään aloilleen asettuneeksi keskiluokkaiseksi aikuiseksi, joka on kiinnostunut valtavirrasta poikkeavasta muodista ja kulttuurista, varsinkin indiemusiikista, -elokuvista, lehdistä kuten Vice ja internetsivustoista kuten Pitchfork Media”.

Vaikka hipsterismin lähtökohtana pidetään fetissimäistä ”aitoutta”, korostuu siinä ulkonäkö. Tästä ammentaa myös Hipster Hitler, joka pilkkaa Hitleriä keskiluokkaisten kaupunkilaisnuorten omiman alakulttuurin avulla, esimerkiksi erilaisilla T-paitaprinteillä.

Myös niin sanotut ironiset viikset kuuluvat hipster-tyylin tunnusmerkkeihin, ja Hitlerillä jos kenellä oli tavaramerkinomainen naamakarvoitus. Termillä fyyreröinti (eli hitleröinti) jopa tarkoitetaan sammuneen henkilön naaman sotkemista tussilla, esimerkiksi piirtämällä nenän ja ylähuulen väliin musta puikot.

Hipsteri-sanaa käytettiin jo 1940-luvulla. Hitler kuoli vuosikymmenen puolivälissä, mutta kutsuikohan kukaan häntä hipsteriksi?