Hipsteripulkka

T:Teksti:

Ammattikorkeakoulun pääsykoetehtävässä pitää suunnitella pulkka hipstereille. Tehtävän laatija ei tiedä, mikä hipsteri on.

Kun fixi ei rullaa, viikset ei kasva ja iPad ei riitä. Konseptoi Helsingin hips­tereille pulkka, joka herättää muissa hipstereissä kateutta. Kehitä uusi pulkkakonsepti lisäämällä peruspulk­kaan elektroniikkaa (esim. sensorit, näytöt, yhteydet, lisälaitteet).

Näin kuuluu Metropolian digitaa­lisen viestinnän tämän kevään en­nakkotehtävä. Hipsteripulkka pitää suunnitella A4-paperille ja suunni­telman pitää sisältää vähintään yksi kuva ja selitysteksti.

Mutta oi voi. Hipsteriyteen kuuluu olennaisena osana se, että hipste­reitä ei voi määritellä, eikä kukaan tunnustaudu hipsteriksi. Tehtävän laatija, digitaalisen viestinnän leh­tori Markus Norrena, kuka on hipsteri?

”En tiedä, en osaa määritellä. Kai hän on sellaisen tietyn muotisuunta­usten aallonkärjellä menevä henkilö. Hipsteriyteen kuuluvat indie-musii­ki, teknologia ja elektroniikka.”

Mutta eikö tehtävä ole vähän outo, jos edes sen laatija ei ymmärrä, mistä siinä on kyse?

”Kyseessä on konseptointitehtä­vä, jossa pitää kehittää uusi pulkka­konsepti. Tuskin kenenkään tehtä­vävastaus kaatuu siihen, ettei ymmärrä mikä on hipsteri. Tehtävä mittaa myös hakijan kykyä etsiä tie­toa. Hakijan pitää selvittää, kuka on hipsteri.”

Aiotko itse selvittää sen ennen kuin alat arvioida pääsykokeita?

”En erityisemmin. Onneksi näitä tehtäviä ei tarvitse tehdä itse.”

Maria Pettersson